9 dalykai, kurių suaugusieji gali pasimokyti iš vaikų

Gimus vaikui, tėvai jį išmoko daugybės dalykų: vaikščioti, žaisti mėgstamą stalo žaidimą, važiuoti dviračiu, būti mandagiu ir gražiai elgtis prie stalo. Tačiau kartais net nesusimąstome, kad žvelgdami į savo vaikus mes, suaugusieji, taip pat galime kai ko pasimokyti.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

1. Kiekviena diena - nauja pradžia

„Argi nepaguodžia mintis, kad rytoj bus diena, kuri iki šiol yra be klaidų?" - yra pasakęs L. M. Montgomery. Vaikystėje pamokų pabaiga visada kėlė tokį pasitenkinimą! Vasaros atostogos buvo tarsi ištisas gyvenimas. Kai esi mažas, kiekviena diena atrodo tarsi amžinybė, o nauja diena reiškia naujas galimybes, naujus draugus, su kuriais galima susipažinti, naujus nuotykius, kuriuos galima patirti ir naujus dalykus, kuriuos galima išmokti. Vaikai įsipareigojimų su savimi nesinešioja. Jie pradeda nuo pradžių. Visada.

2. Kūrybingumas teikia malonumą

Kaip dažnai vaikai ištisas valandas pranyksta kūrybos projektuose? Piešia, žaidžia, stato neįtikėtino detalumo smėlio pilis. Dėl kažin kokių nežinomų priežasčių mes nustojame vertinti kūrybines užduotis. Kiek suaugusių žmonių, kurie nepasirenka menininko kelio, reguliariai piešia? Kiek jų piešia pirštų dažais vien todėl, kad tai labai smagu?

3. Būkite drąsūs

Garsiai dainuoja. Šoka taip, lyg niekas nematytų. Vaikai nejaučia jokių ribų, nes jų dar nekausto jokios baimės. Jie eina į priekį su viltimi, nes dar nepažįsta pralaimėjimų ir nepatyrė nesėkmių. Jie mėgaujasi gyvenimu ir ima viską, ką jis gali jiems pasiūlyti.

4. Juokitės kiekvieną dieną

Vaikai turi puikią savybę visur aplink save atrasti malonumą ir džiaugsmą. Paprasčiausiai stenkitės pastebėti juokingus dalykus, kuriuos vaikai aptinka prekybos centruose ir parkuose. Kvailysčių išvysite tikrai visur.

5. Būkite aktyvūs

Kai buvote mažas, žaidimai gryname ore buvo jūsų dienos kulminacija. Visur lakstėte, žaidėte gaudynes, kol nebegalėjote atsikvėpti, o skruostus nudažydavo raudonis. Šokinėdavote iki pakvaišimo ir nei karto neaplankė mintis tai pavadinti „pratimu" ar „mankšta". Tai buvo tiesiog žaidimas ir jis teikė didžiulį malonumą.

6. Būkite herojus

Kai vaikas pasakoja apie futbolo aikštėje ar mokykloje nutikusią istoriją, dažniausiai jis tampa jos didvyriais. Tarsi visas pasaulis suktųsi aplink jį. Kai mes suaugame, nenorime atrodyti egoistiškais ir egocentriškais, todėl savo pasiekimus linkstame sumenkinti. Nenorime girtis. Siekiame atrodyti mažesniais nei esame, kad tik kiti geriau jaustųsi. Kuklumas tampa susižavėjimo verta savybe, todėl patys pradedame tikėti, kad esame viso labo vidutinybės.

7. Randai - pagarbos verti ženklai

Kai vaikas ką nors susilaužo, ant gipso jis piešia. Jis jaučiasi klasės superžvaigžde. Tuo, kuriam pavyko išgyventi. Kai jis nukrenta ir susižeidžia, kiekvienas nori matyti randus, o nukentėjęs vaikas juos išdidžiai demonstruoja. Kai suaugame, savo randus pradedame slėpti. Mūsų randai tampa mūsų paslaptimis. Nenorime būti palaikyti silpnais, tad niekam nepasakojame, kas mums kelia skausmą. Tačiau vaikai žino, kad randai nėra silpnumo požymis. Priešingai, randai byloja apie stiprybę ir gebėjimą išgyventi. Tai istorija, apie kurią verta pasakoti. Tai - pasiekimas.

8. Išmėginkite naujus dalykus

Vaikai nebijo išmėginti sporto šakos, kurios prieš tai niekada neišbandė. Jie drąsiai šoka nuo tramplyno, neria į baseiną arba stoja ant slidžių net ir tada, kai tai daro pirmą kartą. Kai suaugame, pradedame bijoti nežinomų ir dar nepatirtų dalykų. Esame linkę išlikti komforto zonoje ir iš jos išeiname labai nenoriai. Tai labai didelė klaida, mat nuotykiai pažadina mūsų dvasią.

9. Atkreipkite dėmesį į mažus dalykus

Vaikams patinka stebėti paukščius, kaip greitai jie bėga smėliu ir kokias mažas pėdutes palieka. Tai, kas mums atrodo visiškai normalu ir nekelia jokių emocijų, jiems suteikia neįtikėtinai daug džiaugsmo ir įkvėpimo. Kada mes pradedame ignoruoti aplink mus vykstančius mažus stebuklus? Kiek kartų būtų gražesnis gyvenimas, jeigu išmoktume tuos stebuklus pamatyti iš naujo?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis