Interviu su gaiviuosius gėrimus kuriančia lietuve: ko geriau nepirkti

Lietuva viena pirmųjų šalių Europoje apribojusi energinių gėrimų prekybą nepilnamečiams. Apie tai, kur slypi pavojai, kuo vieni limonadai skiriasi nuo kitų ir ar tiesa, kad vaisių sultys – geriausias gėrimas vaikui, kalbamės su maisto technologijos ir inžinerijos specialiste, kompanijos „MyDrink Beverages“ naujų produktų kūrimo vadove Ieva Petkevičiūte.

Su gėrimais elkitės kaip su saldainiais

Ieva neslepia – nauji apribojimai buvo tikras smūgis energinių gėrimų gamintojams, tačiau tikina, kad toks sprendimas, jos nuomone, buvo būtinas: „Viename buteliuke ar skardinėje gali būti kofeino, kurio kiekis prilygsta trims puodeliams kavos, tad net įsivaizduoti baisu, kokį poveikį jis daro vaiko organizmui".

O kaip su kitais gaiviaisiais gėrimais? „Suprantu, kad daugeliui nerimą kelia augantis viršsvorio turinčių vaikų skaičius, bet nėra vienintelio valgio ar gėrimo, kuris už tai būtų atsakingas. Tai lemia daugybė priežasčių: tiek neteisinga mityba, tiek pasyvus gyvenimo būdas, nesibaigiančios valandos prie kompiuterio. Tad pirmasis mano patarimas būtų – edukuokite savo vaikus, mokykite juos skaityti ne tik maisto, bet ir gėrimų sudėtis, – tikina vitaminų gėrimo BRUM BRUM kūrėja. - Kita vertus, jei žinote, kad jūsų vaikas turi silpnybę limonadams, padėkite jam išvengti pagundų.

Jam tikrai nebus lengva atsispirti, jei šaldytuve nuolat stovės 2 litrų kolos butelis. Jei vaikas bet kada galės įsipilti limonado, sunkiai sukontroliuosite jo suvartojamo cukraus kiekį. Geriau gėrimus normuoti skardinėmis arba, idealiu atveju, pirkti tik kartu einant į parduotuvę. Žiūrėkite į gėrimus kaip į saldainius, tad bus paprasčiau".

Cukrus ar saldikliai?

Pasak Ievos, kilus susirūpinimui dėl per didelio cukraus sunaudojimo labai išpopuliarėjo saldikliai. Specialistė tikina, kad šiuo klausimu vieningos nuomonės tikriausiai nėra, tačiau moksliškai įrodyta, jog saldiklis E950 Acesulfamas K – gali sukelti vėžį (įrodyta, kad sukelia gyvūnams), veikia skydliaukę, o E951 Aspartamas – didelis kiekis kraujyje slopina protinį vystymąsi, trikdo smegenų veiklą, gali sukelti pykinimą, galvos skausmą bei priepuolius, panašius į epilepsiją.

Tačiau, priduria gėrimų technologė, teisė, ką rinktis – mėgintuvėlyje sukurtą ingredientą ar cukrų, kuris naudojamas jau daugybę metų ir yra išgaunamas iš natūralių šaltinių – priklauso jums.

Vitaminų gėrimai - aktyviems vaikams

I.Petkevičiūtė kartu su kolegomis sukūrė projektą drinkpreneur.com, kurio tikslas - padėti gėrimų kūrėjams surasti investuotojus iš viso pasaulio, tad mergina juokiasi, kad kol vienos merginos rašo apie drabužių madas, ji galėtų prognozuoti gėrimų tendencijas. Viena paskutiniųjų - vitaminų ir sporto gėrimai. Ar jie reikalingi vaikui?

Tėvams, kurie mano, kad jų vaikai yra hiperaktyvūs, rekomenduočiau iš mažųjų raciono išbraukti gėrimus su dažikliaisIeva Petkevičiūtė

„Didžiausias visų gėrimų konkurentas, be abejonės, yra vanduo - jo galima gerti iki soties, – šypsosi Ieva. – Tačiau vitaminų gėrimus ar sporto gėrimus mėgsta vaikai, ypač paaugliai, užsiimantys aktyvia sportine veikla. Ypatingai ta, kuri reikalauja daug ištvermės ir užsiėmimai trunka ilgiau nei valandą, pavyzdžiui, futbolas, krepšinis ar ledo ritulys. Vitaminų gėrimuose esantis cukrus padeda jiems išlaikyti tinkamą energijos lygį, kompensuojamas kalio ir magnio kiekis, kurie iš organizmo išplaunami prakaituojant".

I.Petkevičiūtė (su mikrofonu) yra viena pasaulyje atitikmenų neturinčios mugės-konferencijos „Drinkpreneur Live“ organizatorių. Čia suvažiuoja investuotojai ir gaiviųjų gėrimų kūrėjai.
Bendrovės archyvas

Sultys - ne tokios jau nekaltos

 Gėrimų receptūras gamintojams iš viso pasaulio kurianti Ieva sako, kad labai svarbu dozuoti ne tik cukrų, bet ir vitaminus: „Stiklinėje vynuogių sulčių yra tiek pat cukraus, kiek ir stiklinėje limonado, todėl iš pažiūros nekaltai atrodantis gėrimas, geriamas dideliais kiekiais, naudos neatneš. Arba, kad ir kalbant apie tą patį BRUM BRUM gėrimą. Jame yra pusė rekomenduotinos vitaminų paros normos. Tad dvi skardinės sudaro visą reikiamą C, E ir B grupės vitaminų dienos normą. O dėl trečios skardinės, kaip sakoma liaudyje, reikia pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku. Ypač jei vaikui duodate maisto papildų", – nusišypsojo Ieva, rankoje laikydama vitaminų gėrimo BRUM BRUM skardinę.

Skardinė – kokybės požymis

Pabandžius ją paprovokuoti, jog skardinė daugeliui asocijuojasi energiniais gėrimais, pašnekovė nuramino: tokia pakuotė - grynai technologinis sprendimas, mat skardinė apsaugo gėrimą nuo aplinkos poveikio ir išsaugo jo savybes, todėl BRUM BRUM gali didžiuotis - jo sudėtyje nėra konservantų. Būtent jie laikomi bene kenksmingiausiais ingredientais maisto produktuose, todėl patartina jų vengti.

Stiklinėje vynuogių sulčių yra tiek pat cukraus, kiek ir stiklinėje limonado, todėl iš pažiūros nekaltai atrodantis gėrimas, geriamas dideliais kiekiais, naudos neatneš.Ieva Petkevičiūtė

„Gėrimuose dažniausiai naudojami yra natrio benzoatas bei kalio sorbatas, tai medžiagos, kurios gali sukelti vėžinius susirgimus ir kitus negalavimus. Būtent dėl šių priežasčių patartina rinktis pasterizuotus arba aseptiniu būdu išpilstytus gėrimus. Pasterizacija, tai ne kas kitas, kaip senai žinomas metodas, kurį naudojo ir vis dar naudoja ir mūsų močiutes ruošdamos naminius kompotus. Kaip bebūtų gaila, tačiau neretai gamybos procesuose nugali kaina bei konservantai", - atsidūsta pašnekovė.

Apie sveikesnius dantis ir hiperaktyvius vaikus

Kadangi Ieva sulaukia nemažai jaunų mamyčių klausimų apie tai, ką daryti, kad gėrimai negadintų dantų, sako, pasikliaunanti savo odontologės patarimu - gazuotus gėrimus, limonadus ar sultis gerti valgio metu – taip šiek tiek nukenksminamos rūgštys ir cukrūs.

I.Petkevičiūtė juokiasi, kad iš visų jos sukurtų gėrimų BRUM BRUM jai mieliausias: „Į jį įdėta tiek meilės, kad jis man - kaip vaikas“
Bendrovės archyvas

Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į dirbtinius dažiklius, jie yra pakankamai dažni itin ryškių spalvų gėrimuose, kas ypatingai traukia mažųjų vartotojų akį. Pagal ES standartą, labiausiai kenksmingi yra vadinami „azo" dažai, kurie privalo būti ženklinami užrašu: "gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį".

„Kaip ir su konservantais, natūralūs dažikliai yra gerokai brangesni ir ne tokie stabilūs, kaip sintetiniai, todėl neretai siekiant pasiekti ilgesnį produkto galiojimo laiką ir sumažinti gamybos kaštus, yra taupoma vartotojų sveikatos kaina. Todėl tėvams, kurie mano, kad jų vaikai yra hiperaktyvūs, rekomenduočiau iš mažųjų raciono išbraukti gėrimus su dažikliais", – pataria specialistė.

Daugiau informacijos apie vitaminų gėrimą BRUM BRUM rasite ČIA.

Užsakymo nr.: PT_66912566

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis