Darželio grupėje – skirtingo amžiaus vaikai: pliusai ir minusai

Yra vaikų darželių, kuriuose vaikai neskirstomi į grupes griežtai tik pagal amžių. Tokiose mišriose grupėse drauge žaidžia ir laiką leidžia ir trimečiai, ir penkiamečiai. Ko turi tokios darželio grupės daugiau: privalumų ar trūkumų?


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Vaikas nesidomi žaislais ir nekalba: kada sunerimti?
Kokie sporto būreliai tinkamiausi vaikams pagal amžių?

Vaikas, būdamas tarp skirtingo amžiaus darželinukų, užmezga įvairių draugysčių pagal savo poreikius, charakterį ir dažnai tai visiškai nepriklauso nuo amžiaus. Be to, skirtingo amžiaus grupės pedagogus skatina dirbti su kiekvienu vaiku pagal individualius gebėjimus, o ne pagal „visi tokio amžiaus vaikai turi daryti tą ir tą". Taip mažinama konkurencija tarp vaikų, jų lyginimas.

Tai skatina vaikų motyvaciją veikti ir pasitikėti savimi. Taip pat tokiose darželio grupėse yra galimybė lankyti broliams ir seserims tą pačią grupę. Tuo tėveliai labai džiaugiasi.

Akivaizdu, kad mišraus amžiaus grupės turi daug privalumų. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad vaikus verta tiesiog sugrupuoti, ir viskas įvyks savaime. Su mišraus amžiaus grupe privalo dirbti specialistas, mokantis atsižvelgti į individualius poreikius ir gebėjimus bei gebantis pritaikyti ugdymo programą ir metodus, labiausiai tinkančius būtent tai skirtingo amžiaus grupei.

Suaugusieji auklėja savo veiksmais, o ne žodžiais, todėl tiek ;mišraus, tiek vieno amžiaus vaikų grupėje svarbiausia yra nuoširdus, kompetentingas pedagogas. Jis parengia saugią aplinką, numato, inspiruoja įdomią, vaikų interesus, poreikius atitinkančią veiklą, skatina laisvą vaikų žaidimą, sudaro sąlygas, padeda vaikams susidraugauti.

Vida Press

Jeigu vaikas lanko bendraamžių grupę:

  • - panašūs vaikų poreikiai, interesai, lengviau rasti įvairią veiklą, žaidimus, nes edukacinė aplinka būna paruošta atsižvelgiant į vaikų amžių;

  • - per darželio lankymo laikotarpį vaikai pamažu susidraugauja, „susigyvena";

  • - visi drauge išeina į kitą grupę ar mokyklą;

Jeigu vaikas lanko mišraus amžiaus vaikų grupę:

  • - kol yra mažas - noriai globojamas vyresniųjų vaikų;

  • - greičiau vystosi kalba, turtėja žodynas;

  • - noriai mokosi įvairių veiklų, bendravimo stebėdamas, veikdamas drauge su vyresniaisiais;

  • - paūgėjęs pats tampa mažiesiems pamėgdžiojimo modeliu, t.y. mokosi valingai koreguoti savo elgesį, elgtis kaip dera vyresniam.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis