Aš – alkoholikų vaikas

Dauguma lietuvių nesuvokia alkoholio vartojimo šeimoje žalos, įsitikinę specialistai, kurie primena, jog vasario 8-16 d. minima Alkoholikų vaikų savaitė. Ja siekiama atkreipti dėmesį į alkoholikų vaikų problemas.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Menka savivertė, jausmų slopinimas ir neigimas, uždarumas, meilės ir gailesčio painiojimas, sutrikęs prisirišimas bei artimų santykių baimė – visiška priešingybė jausmams, apie kuriuos norisi kalbėti Šv. Valentino dienos minėjimo savaitę. Simboliška, jog būtent šiuo laikotarpiu, kai pasaulis švenčia meilės dieną, kasmet inicijuojama alkoholikų vaikų savaitė, skatinanti žinių stiprinimą ir supratimą apie nuolat tokius jausmus patiriančius žmones, užaugusius tarsi kreivų veidrodžių karalystėje – šeimose, kur bent vienas iš suaugusiųjų buvo alkoholikas.

Pagal alkoholio suvartojimo statistiką, pasauliniu mastu Lietuva užima trečią vietą, užleisdama vietą tik baltarusiams ir Moldovos gyventojams. Ir nors nėra tikslių paskaičiavimų, kiek mūsų visuomenės vaikų auga šeimose, kuriose vienas ar keli artimos aplinkos suaugusiųjų turi alkoholizmo problemų, kai kurie psichologai mano, jog tokių šeimų mūsų šalyje gali būti net apie 80 proc. Palyginimui, Didžiojoje Britanijoje, kuri nepatenka į daugiausiai išgeriančių pasaulio šalių penkioliktuką, kas 5 vaikas auga tokioje šeimoje.

Pasak psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos srityje dirbančios asociacijos „Mentor Lietuva" generalinės sekretorės Jurgitos Ribinskaitės-Glatzer, didžiausia problema yra tai, jog dauguma žmonių nesupranta, kodėl negalima vartoti alkoholio šeimoje: „Kai kuriose užsieno šalyse tėvų ar globėjų girtavimas yra prilyginamas smurtui. Lietuviams svarbu įsisamoninti, kokios pragaištingos yra alkoholio vartojimo šeimoje pasekmės. Visi tarsi savaime supranta, jog alkoholikų vaikai kenčia, tačiau dažniausiai galvoja apie buitiškesnius dalykus: pietų gaminimą ar dalyvavimą darželio šventėje, o ne apie tai, jog tėvų priklausomybė yra visos šeimos liga.“

Anot jos, alkoholio vartojimo problemų turinčiose šeimose užaugusių vaikų psichologinės elgesio pasekmės yra labai gilios ir jiems prireikia ne vienų metų išgyti: „Priklausomybė nuo alkoholio paliečia visą šeimą ir, netgi to nesuvokiant, tai perduodama ir vaikams. Problemos, su kuriomis susiduria alkoholikų vaikai, yra tikrai rimtos ir gali privesti prie patyčių, depresijos ir net savižudybių, ką kalbėti apie kompleksus, lydinčius savijautą, santykius, pasirinkimus ir pasiekimus. O žmogui, turinčiam priklausomybę, reikia žinoti, kad jis tikrai gali gauti pagalbą.“

Žinias ir supratimą apie psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevenciją siekianti didinti „Mentor Lietuva“ organizuoja tėvystės kursus ir mokyklinę programą „GYVAI". Kaip pasakoja J. Ribinskaitė-Glatzer, įgyvendinant šias veiklas, pastebima, jog yra tėvų, nenorinčių, jog jų atžalos dalyvautų programoje „GYVAI“. Jie sako: „Neplaukite mano vaikui smegenų“. Tokiu atveju galima spėti, jog toje šeimoje yra girtaujama. Tuo tarpu tėvystės kursuose visuomet atsiranda žmonių, kurie nuoširdžiai nesupranta, jog vaikams negalima duoti ragauti alkoholio – jiems alkoholio vartojimas šalia vaikų jau tapo norma.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis