Ką daryti tėvams sužinojus, kad paauglys jau gyvena intymų gyvenimą

Meilė, santykiai, o vėliau ir seksas anksčiau ar vėliau atsiranda kiekvieno paauglio gyvenime. Apie tai, kaip tam turėtų pasiruošti, nusiteikti ir reaguoti tėvai, kalbamės su psichologe Jūrate Bortkevičiene.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Kodėl paaugliai panašūs į kūdikius: interviu su psichologe
Vertingi patarimai paauglių tėvams: jau nebebus taip, kaip anksčiau

Tačiau jei santykiai su vaiku yra artimi, tai tėvai turėtų apie seksą pasikalbėti. Kodėl tai svarbu? Nes jūsų informacija bus tikra, neiškraipyta ir gyvenimiška. Pokalbio esmė turėtų būti ne apie tai, kaip užsiimti seksu, bet svarbu kalbėti apie pasekmes ir atsakomybes. Su mergaitėmis tėvams reiktų kalbėti apie savęs vertinimą, o berniukams paaiškinti apie mergaičių vertinimą.

Svarbiausiu pokalbio akcentu turėtų tapti žinia, kad paauglys yra atsakingas už savo veiksmus, tačiau jei kas ir atsitiks, tėvai nenusisuks nuo jo. Paaugliai, kurie kalbasi su tėvais sekso klausimais, lytinį gyvenimą pradeda vėliau ir yra atsakingesni ir saugesni.

Kaip pradėti konstruktyvų pokalbį apie seksą su paaugliu?

Visų pirma, tėvams svarbu pasiruošti patiems. Į sekso temą reikia žvelgti natūraliai, nejaukumą ir tabu palikti už durų. Juk su vaikais drąsiai kalbame apie alkoholį ar automobilio vairavimą.

Tai turėtų vykti natūraliai, pokalbį galima pradėti kalbant apie meilę, santykius. Po to galėtų sekti klausimas, kaip jam atrodo, nuo kelerių metų yra normalu pradėti lytinį gyvenimą, ką apie tai mano jo draugai.

Pokalbį galima pradėti kalbant apie meilę, santykius. Po to galėtų būti klausimas, kaip jam atrodo, nuo kelerių metų yra normalu pradėti lytinį gyvenimą, ką apie tai mano jo draugai. Labai gerai pradėti tokį pokalbį po kokios nors laidos apie seksą. Pokalbis turi būti dialogo forma, o ne paskaita ar egzaminas.Jūratė Bortkevičienė

Labai gerai pradėti tokį pokalbį po kokios nors laidos apie seksą. Pokalbis turi būti dialogo forma, o ne paskaita ar egzaminas. Ir jei tėvams tai yra labai nejauku ir nemalonu, geriau to ir nedaryti. Paaugliams tai taip pat sudėtinga tema ir jei abi pusės jausis nejaukiai, tai pokalbis neįvyks.

Iš tiesų tėvams nėra būtina žinoti, kaip ir kada lytinį gyvenimą gyvena jų vaikas, ypač jei tam vaikui jau aštuoniolika. 

Šiuo atveju tėvai turi dvi pareigas. Pirmoji pareiga yra šviesti vaikus (arba sudaryti sąlygas jiems šviestis patiems) apie lytines ligas ir nėštumą. 

Antra, užtikrinti paauglį, kad, nepaisant to, ar šeimoje yra kalbama apie seksą, jis visada gali kreiptis pagalbos ir patarimo.

Ką daryti tėvams sužinojus, kad paauglys jau gyvena intymų gyvenimą?

Visų pirma, reikia suprasti – tai faktas. Taip, jūsų paauglys jau gyvena intymų gyvenimą ir to pakeisti jūs nebegalite. Svarbiausia jokiu būdu nepulti smerkti ar moralizuoti paauglio dėl to, kas jau įvyko. Svarbu yra ne tik pats faktas, bet ir jo priežastys.

Jeigu jums atrodo, kad paauglys lytinį gyvenimą pradeda per anksti, tai reiktų atkreipti dėmesį, kodėl jūsų vaikas jau nusprendė tai daryti. Gal vyko spaudimas iš partnerio pusės, gal trūko jūsų dėmesio, o gal per daug paaugliui leidžiate?

Sąžiningi atsakymai į šiuos klausimus galbūt ir nepadės atkalbėti paauglio nuo ankstyvo lytinio gyvenimo, tačiau gali padėti tėvams suvokti, kur įvyko spraga.

Paaugliui yra sunku įrodyti, kad dar per anksti gyventi aktyvų lytinį gyvenimą, jei jis jau pradėjo tai daryti. Tačiau nutrūkusios bendravimo (kontrolės) grandies radimas padėtų tėvams atvirai pasikalbėti apie kontracepciją bei savivertę. Būtent nepataisomos pasekmės, neatsargumas, psichologinis spaudimas, o ne pats seksas, yra tikrieji pavojai.

Taip pat derėtų peržiūrėti ir vaiko dienotvarkę, ar ne per daug jis turi laisvo laiko. Šiuo etapu svarbu pažinti paauglio draugus, jo artimą socialinę grupę. Tikėtina, kad būtent šie asmenys, jų pažiūros ir poelgiai stipriausiai formuoja jūsų paauglio įsitikimus.

Ši informacija tėvams gali padėti įvertinti, kokios yra realios grėsmės, susijusios su paauglio intymiu lytiniu gyvenimu bei atrasti tinkamą formą tolesniam pokalbiui.

Kovo 14-15 dienomis Vilniuje, LPKC Litexpo, pirmą kartą Lietuvoje organizuojamoje konferencijoje "ATSAKINGA TĖVYSTĖ" atsakymais tėvams apie vaikus dalinsis žymiausi bei progresyviausi šio meto Lietuvos vaikų ir paauglių auklėjimo profesionalai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis