Miego sutrikimai: psichologė įvardija, kokias klaidas darome

Turbūt net nereikia kalbėti apie tai, kokią didelę reikšmę kūdikiui turi miegas. Juk ne be reikalo mūsų močiutės sakydavo „nemiegosi – neaugsi!“.

Kas sukelia miego sutrikimus?


Visų pirma yra tokių miego sutrikimų priežasčių, kurių pakeisti nelabai įmanoma. Apsišarvuokite kantrybe ir besąlyginiu jautrumu savo vaikui – tai ligos ir vystymosi šuoliai. Sergantis, karščiuojantis ar sloguojantis mažylis išgyvena stiprų diskomfortą, o ką jau kalbėti apie maitinimosi bėdas, kai užgulusi nosytė neleidžia net normaliai žįsti. Praėjus ligoms, turėtų savaime susitvarkyti ir miegelio bėdos.


Labai panašiai yra ir su vystymosi šuoliais. Per pirmuosius mažylio gyvenimo metus jų yra net keturi ir vyksta maždaug kas tris mėnesius, tam būkite pasiruošę. Augimo šuolių metu mažylis išmoksta vis kažko kardinaliai naujo, ir tie nauji įgūdžiai jam neduoda ramybės ir naktį. Tai tarsi nesibaigianti treniruotė visą parą. Jūs tik pagalvokite, puse metų gulėjęs kūdikis, staiga išmoksta imti ir atsisėsti, argi nereikia šio puikaus veiksmo kartoti ir kartoti? O kur dar pirmieji kūdikio dantukai, kurie ne visada dera su geru miegu. Šiais atvejais Jums tiesiog teks prisitaikyti prie pakitusios kasdienybės ir kantriai laukti.


Netinkami vaiko migdymo būdai


Kita, beje, viena iš dažniausiai pasitaikančių miego sutrikimų priežasčių yra vaiko amžiaus neatitinkantys migdymo būdai. Didžiausia tėvelių bėda yra ta, kad atradę veiksmingą būdą užmigdyti kūdikį, jį naudoja per ilgai.

Migdymo priemonės, tinkančios 2-3 mėnesių kūdikiui, jau nebetinka jam sulaukus 11-12 mėnesių. Mažas vaikas, priešingai nei kūdikis, jau gali išmokti užmigti pats (pavyzdžiui, apsikabinęs savo mylimą žaislą). Tuo tarpu kūdikis labai lengvai užmiega žįsdamas mamos krūtį ar valgydamas šiltą pieną iš buteliuko.


Užmigti sūpuojamam mamos glėbyje ar skaniai „puotaujant" prisiglaudus prie mamos krūtinės yra viskas gerai, jei tai neužsitęsia per ilgai. Esmė yra ta, kad priemonės, kurios yra naudojamos padedant kūdikiui užmigti vakare, turi būti naudojamos ir kūdikiui nubudus naktį – prabudimų tarp miego fazių metu. Juk savaime suprantama, kad mažą kūdikėlį reikės keltis maitinti ir nakties metu, tačiau jei reikia keltis vidurnaktį ir 2 metukų vaikučiui po kelis kartus paduoti atsigerti vandens, tai vargina ne tik tėvelius, bet ir patį vaiką. Juk priešingai nei kūdikis, kuris dar sunkiai išmiega visą naktį nevalgęs, 2 metukų mažylis fiziologiškai tikrai gali visą naktį išmiegoti negėręs.

Vyresnis vaikutis be didelės tėvų pagalbos išmokęs vakare užmigti pats, prabudęs naktį turėtų ramiai apsiversti ant kito šono ir vėl užsnūsti. Atsiradus savarankiškumui ir tvarkai prieš užmiegant, tvarkinga turėtų būti ir naktis.


Psichologinės priežastys


Be jokios abejonės, vaikų miego sutrikimų priežastys gali būti ir psichologinės. Kartais mažyliams būna sunku susidoroti su kasdien vis naujai patiriamais įspūdžiais. Pasitaiko atvejų, kai be aiškios priežasties net ypač savarankiški mažyliai vis prašosi tėvelių paimami ant rankų, tačiau pabuvę vos kelias sekundes, vėl sprunka. Tai nebūtinai reiškia, kad mažylis pats nebežino ko nori, tai gali būti tarsi trumpa „įkrova“, kuri tuo metu įsiaudrinusiam vaikui yra ypač reikalinga.


Psichologinės priežastys gali būti labai įvairios, svarbiausia laiku jas identifikuoti ir nuoširdžiai pasiūlyčiau, atrasti laiko spręsti dienos metu.


Galbūt Jūsų mažylis kažko išsigando ir jam iš naujo reikia įsitikinti, kad jo aplinka yra saugi? Ar visada dieną pakviesta mama ateina? O naktį? O galbūt jam tiesiog trūksta Jūsų dėmesio ir jį išsikovoti ypač gerai pavyksta naktį. Juk naktį mamytė labai greitai atneša šiltos arbatėlės, be jokių „palauk", o garsiau „paprašius" panešioja ir pasūpuoja! Juk vaikų atkaklumas beribis!


Be abejo, maži vaikai ypač jautriai reaguoja ir į tėvų emocijas. Jei dėl kažko labai išgyvenate Jūs, labai nesunkiai tai gali perimti ir Jūsų vaikas. Šiuo klausimu miego sutrikimus analizavę anksčiau minėti autoriai yra pasakę: „gali ir bombos aplinkui sproginėti – jei ramiai ir tvirtai vaikui perteiksite, kad „viskas yra gerai“, jis neišsigąs“. Ir tai visiškai nereiškia, kad Jūs turite meluoti – visiems bus sveikiau, jei į iškilusias problemas žvelgsite ramiau.

Ir galiausiai, pasistenkite vaiką migdyti tik tada, kai jis yra iš tikrųjų pavargęs. Jeigu akivaizdžiai matote, kad mažylis dar nenusiteikęs miegoti, verčiau leiskite jam dar kažką ramaus nuveikti ir bandykite jį guldyti po 10-15 minučių. Tai bus daug veiksmingiau, nei nenusiteikusį miegui mažylį vis tiek bandyti užmigdyti.


Ir dar – neužsibūkite ties „atrastais puikiais migdymo metodais". Tegul įprotis eina koja kojon su raida!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis