Vaikai ir internetas: žinių šaltinis ar pavojų liūnas?

Šiais laikais kalbėdami apie technologijas negalime jų atskirti nuo interneto. Jis yra visur – jūsų kompiuteryje, telefone, planšetėje. Prieš gerus dešimt metų nesunku buvo įsivaizduoti namuose esant kompiuterį be interneto. Tuo tarpu šiandien sunku surasti namus, kur nebūtų bevielio interneto stotelės. Todėl nenuostabu, kad ir vaikų pažintis su internetu prasideda vis anksčiau.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Paauglystės pavojai: rūkymas, alkoholis ir blogi draugai
A.Landsbergienė pataria, kaip motyvuoti vaiką mokytis

Tėvams nedera palikti mažamečio vaiko vieno prie kompiuterio ar planšetės, net jeigu jis žaidžia vaikams skirtus edukacinius žaidinus ar žiūri filmukus. Apsidraudžiant galima išjungti interneto prieigą įrenginiuose, prieš vaikui leidžiant jais naudotis. Kartais vaikai ieškodami visai nekaltų vaizdelių, gali aptikti jų amžiui netinkamo seksualinio turinio ir žiaurios informacijos. Ji gali vaikus sukrėsti, išgąsdinti, palikti emocinius pėdsakus. Svarbu suvokti, kad vaikui paieškoje įvedus tokius nekaltus žodžius kaip „zuikutis“ ar „katytė“, vaizdai, pasirodantys ekrane, toli gražu gali skirtis nuo to, ko tikėtasi.

Šiais laikais kompiuterį galima rasti ne tik namuose, bet ir pas senelius ar tetas. Tad būtina pasirūpinti ne tik namuose esančiais IT įrenginiais, bet ir visais kitais, kurie atsiduria vaiko aplinkoje. Senelius reikia įspėti, kad negalima vaikų palikti vienų prie kompiuterio, taip pat padėti sugeneruoti saugaus naudojimosi internetu nustatymus jų įrenginiuose.

Vida Press

Pavojai internete

Vaikai daugiausia susiduria su pavojais, kurie kyla dėl bendravimo su kitais žmonėmis. "Patirtis rodo, kad dažniausios yra elektroninės patyčios – kai vaikai susilaukia nepagarbių komentarų, paskleidžiama neteisinga informacija apie juos. Visų pirma, tai žemina vaikus ir sukuria palankias sąlygas lengvai išplatinti tokią informaciją, kuri įskaudina vaiką, – sako Vaikų linijos psichologė ir savanorių mokytoja Jurgita Smiltė Jasiulionė. – Pavyzdžiui, vaikai diskutuoja su nepažįstamais žmonėmis žaidimų forumuose, o juose pasitaiko suaugusių žmonių, kurie gali turėti piktų ketinimų – jie gali bandyti su vaiku užmegzti kontaktą ir su juo susitikti arba išgauti iš vaiko jo apsinuoginusio kūno nuotraukų ar vaizdo įrašų."

Taip pat neatsargiai elgdamiesi su internetu, o tiksliau, iki galo nesuvokdami, ką daro, vaikai gali pakenkti ir kompiuteriui ar namų biudžetui. Vaikas gali netyčia į kompiuterį ar telefoną prikviesti virusų, atsisiųsti kenkėjiškų programų, parsisiųsti įvairių mokamų žaidimų ir programų, kurių sąskaitos vėliau nemaloniai nustebina tėvus.

Dar vienas pavojus yra smurtiniai internetiniai žaidimai, kurie ne tik gali išugdyti socialinę priklausomybę, bet ir sutrikdyti fiziologinę vaiko raidą. Vaikas, praleisdamas daug valandų neatsitraukdamas nuo kompiuterio, pamiršta pavalgyti arba užkandžiauja greitai paruošiamu maistu, atsiranda nuovargis, koncentracijos stoka, sutrinka raida.

Vaikai ir socialiniai tinklai

Didelis procentas suaugusių žmonių bei dar daugiau paauglių turi savo socialinius profilius įvairiuose portaluose ar socialiniuose tinkluose. Mėgdžiodami vyresniuosius ir suvokdami tai kaip vieną iš brandos požymių, vis jaunesni vaikai kuria savo profilius bei ima aktyviai bendrauti socialiuose tinkluose. Ar tėvai turi drausti vaikui tokią veiklą? Vargu ar pavyktų sėkmingai tai padaryti, be to aklas draudimas vaikui sukelia norą maištauti bei nelygybės pojūtį prieš bendraamžius.

Jurgita Smiltė Jasiulionė pataria, kad tėvai turėtų su vaiku aptarti, jog yra tam tikra amžiaus riba, nuo kada galima susikurti profilius socialiniuose tinkluose. Taip pat kartu ieškoti kitų būdų, kaip jis gali su bendraamžiais bendrauti ne socialiniuose tinkluose.

Vida Press

Žinoma, būna atvejų, kad ir be tėvų leidimo, pritarimo ar žinios vaikai susikuria profilius. Todėl svarbu mokyklinio amžiaus vaikų tėvams tarp kasdieninių klausimų, kaip sekėsi mokykloje, įterpti ir interneto temą – ką veikė interneto platybėse: ką įdomaus sužinojo, su kuo bendravo, ką perskaitė, ką matė. Taip jausti pulsą, kuo vaikas domisi prisijungęs prie interneto. Reikia suprasti, kad norėdamas išvengti tėvų žvilgsnio, vaikas prie interneto gali prisijungti ne tik namuose, bet ir telefone, pas draugą ar viešoje erdvėje.

Tėvų kontrolė internete

Visų pirma tėvų kontrolė internete neturėtų virsti manija ar vaiko atribojimu nuo technologijų. Tai yra kiekvienos šeimos reikalas, kaip ji susitars su vaiku. Vaikas augdamas turi natūralų poreikį į savo privatų pasaulį, ir tėvams su tuo tenka susitaikyti. Nerealistiška tikėtis, kad vaikas visą laiką ir viską papasakos. Tačiau tėvų pareiga saugoti ir globoti vaikus bei suteikti galimybę saugiai ir protingai naudotis šiuolaikinėmis technologijomis. 

Keli patarimai, į ką tėvai turėtų atkreipti dėmesį:

Nepalikite mažamečio vieno prie kompiuterio ar išmaniojo įrenginio. Taip pat vaikui žaidžiant derėtų išjungti prieigą prie interneto.

Pasirūpinkite, kad ne tik namuose esančiuose įrenginiuose, bet ir visuose vaikui prieinamuose įrenginiuose (senelių, brolių, sesių kompiuteriai, telefonai) būtų įdiegti saugaus interneto nustatymai, kurie riboja prieigą prie tam tikro turinio puslapių.

Pasirūpinkite, kad visi jūsų įrenginiai turėtų slaptažodžius ir mažametis vaikas savavališkai negalėtų jais naudotis. Taip pat daugelis įrenginių leidžia nustatymus, kurių dėka reikalaujama slaptažodžio norint ką nors parsisiųsti ar įdiegti į įrenginį. Tokiu būdu apsaugosite ne tik vaiką nuo įvairių žalingų programėlių, kompiuterį nuo virusų, bet ir išvengsite nemalonių staigmenų gavus sąskaitą už internetą.

Stebėkite vaiko naršymo internete istoriją. Kartas nuo karto patikrinkite, kokius puslapius buvo atsidaręs jūsų vaikas ir ką juose veikė. Tai leidžia padaryti daugelio interneto naršyklių funkcija "History".

Vida Press

Tėvai turėtų turėti prieigą prie vaikų socialinių tinklų profilių. Šiuos profilius derėtų tikrinti kartu su vaiku, gerbiant jo privatumą. Tačiau žinojimas, kad tėvai turi tokią prieigą neretai įpareigoją vaiką elgtis kur kas atsargiau ir atsakingiau.

Kalbėkite ir aiškinkite. Galbūt daugelis faktų apie internetą Jums atrodo savaime suprantami. Tačiau vaikams būtina paaiškinti net pačius elementarius dalykus bei nepamiršti juos pakartoti.

Svarbiausia, kad vaikas žinotų, jog nesvarbu, kas nutiktų – ar jis pats kažką netinkamo padarytų interneto platybėse, ar susidurtų su kitų netinkamu elgesiu, jis visada gali ateiti pas tėvus pagalbos, o ne sulaukti tik priekaištų ar kompiuterio konfiskavimo.

Kovo 14-15 dienomis Vilniuje, LPKC Litexpo, pirmą kartą Lietuvoje organizuojamoje konferencijoje ATSAKINGA TĖVYSTĖ atsakymais tėvams apie vaikus dalinsis žymiausi bei progresyviausi šio meto Lietuvos vaikų ir paauglių auklėjimo profesionalai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis