Įvardijo didžiausią klaidą, kurią darome valydami dantis

Nors daugiau nei pusė vaikų yra mokomi taisyklingos dantų priežiūros, net trečdalis (32 proc.) jų valosi tik priekinius dantukus, atskleidė Europoje atliktas dantų priežiūros tyrimas.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Psichologė: vaikui ribų ir taisyklių reikia kaip duonos kasdienės
Būna ir taip: laukė dukters, o gimė sūnus

Tėvų pavyzdys yra svarbiausia

Metodai, kuriais tėvai moko vaikus valytis dantukus, labai skiriasi, tačiau beveik visi apklaustieji (95 proc.) sutinka, jog vaikų įpročiai yra tiesiogiai susiję su tėvų rodomu pavyzdžiu. Tik 12 proc. tėvų apdovanoja savo vaikus už švariai išvalytus dantukus, 9 proc. naudoja laikmačius tam, kad užtikrintų tinkamą valymosi laiką. Trečdalis (31 proc.) tėvų burnos priežiūrą bando paversti žaidimu ir daugiau nei pusė (55 proc.) bando rimtai kalbėtis ir įtikinti vaikus apie sveikų įpročių poreikį. Nors beveik visi tėvai sutiko, kad svarbiausia yra rodomas pavyzdys, tačiau tik mažiau nei pusė (43 proc.) tai bando taikyti praktikoje.

Pas odontologą reikia ateiti ne tik tada, kai yra bėdų

Rezultatai atskleidė, jog nuolatinės rekomendacijos tėvams ne visada veiksmingos – vaikams lankytis pas odontologą reikėtų kartą ar du per metus, tačiau tik trečdalis (32 proc.) tėvų pripažino į tai atsižvelgiantys. Taip pat tėvai dėl blogos dantų priežiūros dažnai linkę kaltinti ne save, o maistą, kuriame yra daug cukraus (28 proc. ar pačius vaikus (23 proc.).

„Svarbiausia prižiūrint vaikų dantukus yra tėvų iniciatyva. Visi edukaciniai projektai, žaidimai ir odontologo patarimai nepadės, jeigu tėvai neskirs laiko vaikų dantukų valymui, – pabrėžia gydytoja odontologė Algimantė Lošytė. – Vaikai dažnai nesupranta, kodėl jiems privalu valytis dantukus, jų neveikia grasinimai, o prievarta gąsdina. Tačiau tėveliai privalo rūpintis vaikų dantų priežiūra, kol išlavinami vaiko motoriniai dantų valymosi įgūdžiai.“

Ne gąsdinti, o paversti malonia veikla

Svarbiausia dantų valymąsi paversti smagia veikla – žaidimu, dainuoti, valytis kartu su tėveliais prieš veidrodį. Taip pat labai svarbu nepamiršti, jog reikia pradėti rūpintis jau pieniniais dantukais, nes problemos, jiems iškritus, neišnyks. Dantukus reikia valytis du kartus per dieną su dantų pasta turinčia fluoro (jo kiekis priklauso nuo vaiko amžiaus), naudoti dantų siūlą, valgyti maistą, turintį nedaug cukraus bei reguliariai lankytis pas odontologą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis