Dantų silantavimas: ar viską apie tai žinote?

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad vaikai nuo gimimo iki 18 metų yra draudžiami valstybės lėšomis, todėl už vaikų dantukų priežiūrą, gydymą sveikatos priežiūros įstaigoje, sudariusioje sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK), mokėti nereikia, nes gydymo įstaigai sumoka ligonių kasos.

„Silantais dengiami tik nesugedę nuolatiniai dantys. Jei dantis jau pažeistas ėduonies, tenka jį gydyti ir plombuoti. Silantavimas - neskausminga, keliolika minučių trunkanti procedūra. Dantuko gręžti nereikia - grąžtas, kurio vaikai paprastai bijo, nenaudojamas. Danties paviršius nuvalomas, apdorojamas poliravimo pasta ir padengiamas silantu. Po to silantas sukietinamas, panaudojant specialią šviesą. Krūminis dantukas formuojasi beveik metus ir silante esantis fluoras jį taip sustiprina, kad jis „nebebijo“ ėduonies ir dažniausiai silantavimo kartoti nebereikia", – sako J. Grigarienė.


Ji taip pat primena, kad kasmet ruošiant vaiką darželiui ar mokyklai, atliekant profilaktinį vaiko sveikatos patikrinimą, būtina apsilankyti ne tik pas šeimos gydytoją, bet ir pas odontologą, kuris įvertins vaiko dantų ir žandikaulių būklę, o prireikus – skirs gydymą.


Vida Press


Dantukų protezavimas

Mūsų šalyje kasmet daugėja vaikų, kuriems prireikia dantų protezavimo paslaugų. Vien pernai PSDF lėšomis buvo protezuota 1917 vaikų iki 18 metų dantys, kai 2013 m. - 1469, o dar prieš metus - beveik tūkstančio vaikų dantys.


„Odontologui nustačius, kad vaikui būtinos kompensuojamos dantų protezavimo paslaugos, jo parengtus dokumentus reikia pateikti gydymo įstaigai, kurioje vaikas registruotas. Kartu reikia pateikti vaiko asmens dokumentą, vaiko atstovo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir užpildyti nustatytos formos prašymą. Gydymo įstaiga jį užregistruos ir pateiks TLK, kuri pagal prašymo užpildymo datą ir paciento gyvenamąją vietą įrašys jį į asmenų, laukiančių dantų protezavimo, sąrašą“,– teigia J. Grigarienė.


Vaikams dantys protezuojami be eilės. Kompensuojamoji suma gali siekti iki 1146,90 eurų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis