Būrelis, kuris vaikams ugdo discipliną ir vyriškumą

Jei ilgą laiką veiksmingiausiu jauku derybose su vaikais buvo saldainiai, dabar juos keičia technologijos: kam - papildomas pusvalandis prie televizoriaus ar kompiuterio, kitam - gal net ir naujas telefonas ar planšetė... Nuolat užimti tėvai motyvuoja, kad technologijos vysto vaikų protinius gabumus, tačiau vaikystė - būtent tas metas, kai gali būti padėti tvirčiausi pamatai vystant vaikų gabumus, neabejotinai - ir įpročius bei charakterį.

Nors ir gali suteikti žinių, technologijos neišmoko komandinio jausmo, pasitikėjimo savimi bei, svarbiausia, neprisideda prie sveiko fizinio vystymosi. Tuo tarpu tie tėvai, kurie skiria laiko vaikams patinkančio hobio paieškoms - tarkime, nutaria atžalas nuvesti į futbolo treniruotes - pasakoja apie greitai matomus savo vaikuose teigiamus pokyčius.

Treniruotės turi teikti džiaugsmą

Futbolo mokykloje „Audra" dirbantys treneriai vaikų psichologiją supranta ypač gerai - anot jų, norint pasiekti sėkmę, svarbiausia yra geras tarpusavio ryšys, taigi - bendravimas ir bendradarbiavimas. Dėl to, kaip teigia treneris Svajūnas Savickas, viskas prasideda nuo tvirtų santykių kūrimo, tad trenerio psichologinis pasirengimas ir nusiteikimas yra labai svarbus, jis turi gebėti rasti sprendimus bet kokioje situacijoje.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Ar jūsų santykiai su mama išties nuoširdūs ir šilti?

Kodėl gimę vaikai neleidžia išsimiegoti tėvams?

„Visada treneriams sakau, kad treniruotė turi teikti kuo daugiau gerų emocijų: jūs turite patys tapti vaikais, dovanoti jiems džiaugsmą ir šypsenas - nuo to labai priklauso, ar vaikas užsikrės futbolo liga, ar ne," - pasakoja mokyklos vadovas Nerijus Budraitis. „Tokiame amžiuje vaikus prarasti labai lengva - jei jis pačioje pradžioje išsigąs ar užsigaus, pradės verkti, gali būti, kad kitą kartą čia ir nebesugrįš, nes prisimins tą nuoskaudą, kuri jį atbaidys. Tačiau jei treneris sugebės iš treniruotės padaryti gerą spektaklį su galybe teigiamų emocijų - tada ir vaikai eis į treniruotę, kaip į šventę," - pridūrė jis.

Treneris Nerijus Budraitis su vaikais.
Treneris Nerijus Budraitis su vaikais.
J.Ambrazevičiaus

Treneris nusijuokia, kad dirbant su 4 - 5 metų vaikais apie jų susikaupimą galima tik pasvajoti. „Treniruočių metu įvairių žaidimų forma stengiamės sukurti tokią atmosferą, kad vaikas norėtų čia sugrįžti, kad pamiltų šią nuostabią sporto šaką. O su meile ir laiku, po truputėlį ateina ir treniruočių rezultatai," - kolegai antrina treneris Svajūnas Savickas. „Vieniems vaikams lengviau sekasi, kitiems - truputį sunkiau, vieni būna labiau išdykę, kiti - mažiau; kiekvienas jų skirtingas, bet visi jie nuostabūs."

Vaikų negalima versti

„Pirmas savaites vaikai tyrinėja aplinką, draugus, trenerį. Jeigu jiems aplinka pasirodo saugi, ir jie čia turi galimybes džiaugsmingai sportuoti, jie tikrai ateis į kitą treniruotę," - teigia futbolo treneris Vaidas Garšvinskas, paklaustas, kaip elgtis tėvams, kurių vaikai nuolat keičia nuomonę dėl ėjimo į treniruotes. „Versti vaiko lankyti treniruotes jokiu būdu negalima - kaip ir minėjau, pagrindinis trenerio darbas yra suteikti džiaugsmo treniruotėje, tada nereikės vaiko įkalbinėti - jis pats norės eiti į jas," - priduria N. Budraitis. Anot jo, tėvai gali patarti vaikams motyvuodami, kad treniruotės padės tapti lyderiais, siekti pergalių ne vien aikštelėje, bet ir gyvenime.

Dažnai tėvus kamuoja klausimas - kaip suprasti, ar vaikas šiai sporto šakai yra tikrai gabus, o gal vertėtų paieškoti kažko kito? S. Savickas pataria su išvadomis neskubėti, ir pradžioje leisti vaikams tiesiog gerai praleisti laiką: „Manau, kad jei vaikas sugrįžta į treniruotes, ir vos įbėgęs į treniruočių aikštę emocingai čiumpa kamuolį ir pradeda jį nenuilsdamas gainioti su šypsena veide, tai jis jau turi gabumų. Visa kita priklauso jau nuo trenerio kompetencijos bei įtakos," - patikino jis.

„Reikia nepamiršti, kad kiekvienas vaikas skirtingai auga ir bręsta - jei vienas septynmetis yra lyderis dabar, galbūt po poros metų tai pasikeis; lygiai taip pat ir su prastesne koordinacija atėję vaikai gali kitus pasivyti neįtikėtinai greitai," - pabrėžė trenerių kolega Vaidas Garšvinskas. „Kiti savo piką galbūt pasieks 12 - 13 metų. Mano patarimas toks - nereikia niekur skubėti, o tiesiog tikslingai treniruotis."

Treneris Svajūnas Savickas su 4-5 metų futbolininkais.
Treneris Svajūnas Savickas su 4-5 metų futbolininkais.
Asmeninio albumo nuotr.

Tėvų atsiliepimai

Aktyviu savo atžalų laisvalaikiu futbolo mokykloje ypač džiaugiasi ją pasirinkę tėvai. „Kai sūnui suėjo 4-eri metai, mąsčiau apie papildomą veiklą po darželio, susijusią su sportu, aktyviu laisvalaikiu - mano vaikas judrus, tad galvojau apie būrelį, kuriame jis galėtų „išsikrauti", be to, ugdytų komandos, vyriškumo, koordinacijos, susikaupimo, bendrumo jausmą. Futbolą pasirinkau dėl visų vaikui teikiamų privalumų - tuo pačiu metu tai ir žaidimas, bet kartu ir treniruotė," - pasakoja penkiamečio Tauro mama Goda Šleinytė - Mlinkauskienė.

„Pirmųjų treniruočių metu ypač patiko trenerių metodika: futbolo supratimas vaikams diegiamas žaidimo, estafečių, užduočių forma. Treneris vaikams tampa tarsi vyresniu draugu, tačiau palaiko tvarką ir drausmę, moko gerbti vieniems kitus," - džiaugėsi moteris.

Tėvai greitai pastebi teigiamus pokyčius, kai vaikai pradeda lankyti futbolo treniruotes.
Tėvai greitai pastebi teigiamus pokyčius, kai vaikai pradeda lankyti futbolo treniruotes.
J.Ambrazevičiaus

Šešerių metų Igno Bakėjaus sūnus treniruotes lanko 4 - 5 kartus per savaitę. „Vaikas į treniruotes pasiprašė pats - nors aš tyliai širdyje ir norėjau, kad tai būtų krepšinis, bet sūnus pasirinko futbolą," - šyptelėjo vyras. „Pastebėjau, kad sūnus tapo greitesnis, labiau koordinuotas, labai pagerėjo jo technika, jis pradėjo labiau klausyti trenerio. Dabar jau pats veržiasi į futbolo treniruotes! Kažkada profesionaliose rungtynėse taip sirgo už „Gargždų bangą", kad maniau, jog tuoj reikės jį išleisti į aikštelę," - juokėsi I. Bakėjus.

Jam pritarė ir G. Šleinytė - Mlinkauskienė, teigianti, kad teigiamus pokyčius pastebėjo jau po trijų mėnesių. „Sūnus sunkiai susikaupdavo, pritingėdavo, tačiau dabar pastebiu jo koordinaciją ir norą atlikti užduotis kuo geriau, stengtis, o nenumoti ranka, jei kažkas nesigauna. Jis išmoko susikaupti, techniškiau atlikti užduotis, geriau koordinuoti judesius, net labiau pasitikėti savimi! Pagrindiniu šio būrelio pasirinkimo privalumu įvardinčiau dar ir tai, kad vaikas pradėjęs lankyti futbolo treniruotes nustojo sirgti, tapo atsparesnis peršalimams ir sustiprėjo fiziškai," - džiaugėsi mama.

Po laimėtų varžybų Rygoje, treneriai N.Budraitis ir S.Savickas.
Po laimėtų varžybų Rygoje, treneriai N.Budraitis ir S.Savickas.
Asmeninio albumo nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis