Dalis „Mamų mugės“ daiktų ir pelno – labdarai

Vilniuje ir Kaune prieš kelias savaites šurmuliavusi didžiausia Baltijos šalyse sezoninė vaikiškų ir nėščiųjų prekių mugė skaičiuoja savo rezultatus.

Organizatoriai džiaugiasi ne tik tūkstantiniais dalyvių srautais, dešimtimis tūkstančių parduotų prekių bet ir išties įspūdingu kiekiu daiktų bei ženklia pinigų suma, kurią mamos dosniai sutiko skirti tiems, kam šiuo metu paramos reikia labiausiai.

Kaip teigia masinio socialinio renginio sumanytoja ir iniciatorė Jurga Barbora Jauniškienė, „Mamų mugės" viena iš pagrindinių idėjų yra ne tik skatinti atsakingą vartojimą, bet ir padėti sunkiai besiverčiančioms Lietuvos šeimoms. „Visos mamos ir tėčiai, dalyvaudami mugėje ir įvertindami savo vaikų išaugtą ar nebenaudojamą daiktą simboline ar protinga kaina, jau remia tas šeimas, kurios labdaros neprašo, bet gauna ribotas pajamas ir neįstengia įsigyti visiškai naujų rūbelių, žaislų ar kitų vaiko kasdienybėje reikalingų priemonių. Dalis neparduotų daiktų kasmet tradiciškai skiriama labdarai. Jau kelerius metus iš eilės remiame Vilniaus „Šaltinio" pagrindinę mokyklą, kurioje mokosi ir gyvena didžioji dalis socialiai remtinų šeimų vaikai. Šį pavasarį taip pat nemažą kiekį daiktų paaukojome karo paliestiems rytų Ukrainos gyventojams. O tas mamas, kurios mugėje sudalyvavo itin pelningai, šiemet pakvietėme pagal savo galimybes paaukoti dalį gautų pajamų paramos ir labdaros fondo „Mamų unija" globojamiems onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. Nepaprastai džiugu, kad aukojančiųjų buvo išties gausus būrys. Iš viso surinkta daugiau kaip 900 eurų", - tvirtino J. B. Jauniškienė.

„Esame ypač dėkingi ir laimingi jau antrus metus iš eilės sulaukdami išties dosnaus palaikymo  iš  „Mamų mugės" organizatorių. Mūsų mokykloje iš viso mokosi 180 vaikų, turime tris grupes mažiukų - nuo 3 iki 6 metų. Jiems rūbelių, batukų reikia bene labiausiai, nes mažesnieji greičiau susitepa savo aprangą, o ir iš namų dažnas būna pasiėmę per mažai drabužių pasikeitimui. Viską iki smulkiausio daiktelio panaudojame, nes tai ką gauname reikalinga. Didžioji dalis vaikų yra iš socialiai remtinų šeimų. Tad tai ką gauname kaip paramą - o gauname kupinus maišus įvairaus gėrio, naudojame ne tik mokykloje patys, bet atiduodame ir mokinių šeimoms", - teigė Vilniaus „Šaltinio" pagrindinės mokyklos direktorė Ona Jurgilienė.

„Vien po Vilniaus mugės mums buvo perduota apie 14 kubų įvairiausių daiktų. Vos sutalpinome visas dėžes į savo turimą transportą, kad galėtume parsivežti į Kauną, kur viską ir rūšiavome. Po Kauno mugės gavome dar apie 10 kubų daiktų. Gautą labdarą savanoriai, Lietuvoje besimokantys ukrainiečiai studentai, taip pat iš šios šalies pabėgusių šeimų nariai pagal paskirtį ir amžiaus grupes rikiavo, dėliojo ir tvarkė visą savaitę. Nustebino, kad didžioji dalis mums paaukotų daiktų buvo beveik visiškai nauji, - pasakojo tarptautinio labdaros ir paramos fondo „Pagalbos sparnas" direktorius Algis Šimoniūtis.  - Esame nepaprastai dėkingi ir galime tik didžiuotis, kad mūsų šalyje tiek daug susitelkusių ir kito vargui neabejingų žmonių". Pasak fondo vadovo, visi daiktai Ukrainos mamoms ir vaikams, taip pat karo pabėgėlių stovykloms bei vaikų ir kūdikių namams, esantiems karo zonoje, turėtų iškeliauti jau visai netrukus - gegužės antroje pusėje.

Kaip teigia paramos ir labdaros fondo „Mamų unija" projektų vadovė Dovilė Marčinskaitė, po Vilniaus mugės fondo sąskaita pasipildė maždaug 814,87 eurų, po Kauno - 111,86 eurų. „Šie pinigėliai yra iš mamų, kurios skyrė dalį pelno nuo gautų pajamų mums - nepaprastai didelis ačiū joms, taip pat gauti už mugėje parduotus mūsų pačių suvenyrus, surinkti iš aukų dėžučių, kurios stovėjo prie kasų, - tvirtino D. Marčinskaitė. - Minėtos sumos mums išties reikšmingos. Labai džiaugiamės, kad mamos rado noro ir galimybių prisidėti prie mūsų vykdomos veiklos. Tai sergantiems mažyliams itin svarbu". Už surinktas lėšas, anot „Mamų unijos" atstovės bus perkami mažiesiems ligoniukams reikalingi, bet valstybės nekompensuojami vaistai, reikalingos slaugos ir higienos priemonės, sauskelnės, kitaip tariant, tai, ko tuo momentu labiausiai reikia konkrečiam mažyliui.

Nuo 2012 metų, kada įvyko pirmoji „Mamų mugė", iš viso labdarai buvo paaukota maždaug 180 kubų įvairių daiktų, pinigais parama pradėta rinkti tik šiemet. Šį pavasarį dalį pajamų nuo savo pelno iš viso paaukojo 146 mamos: 25 Kaune ir 121 Vilniuje. Gauta pinigų suma siekia 926,73 eurų. Absoliučiai visą savo pelną labdaros tikslams skyrė net 5 mamos (1 kaunietė ir 4 vilnietės), daugiausia mamų - 103 skyrė 2 procentus pajamų nuo savo uždirbtos sumos, taip pat buvo aukojusiųjų ir po 5 bei 10 procentų nuo gauto pelno.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis