Austėja Landsbergienė: nebūkime tėvai-sraigtasparniai

„Birželį žurnalas „Tavo vaikas" labai vasariškas ir daugiau temų skiria kelionėms ir šeimų nuotykiams“, – pristatydama naują, birželio mėnesio, žurnalo numerį sako vyr. redaktorė Gitana Šeštokienė.

Ar kada pagalvojote, kad, užuot tupėjęs miesto dulkėse vasarą, jūsų atžala galėtų pats vienas nuvažiuoti ir net nuskristi pas tetą prie jūros?

Keturių vaikų mamos edukologės Austėjos Landsbergienės atžaloms tokios kelionės - ne naujiena. Jos vyresnėlis Augustas pirmą kartą vienas lėktuvu skrido būdamas vos... šešerių.

„Tuo metu visa šeima iš Lietuvos kraustėmės gyventi į Belgiją, gyvenome, galima sakyti, „ant dėžių", Morta dar buvo kūdikis, trumpai tariant, sunkus metas. Vis svarstėme, ką galime padaryti, kad vaikams šis pereinamasis laikotarpis praeitų kuo švelniau, ramiau. Apie tai išsikalbėjau su drauge, kuri gyvena Švedijoje. Toji draugė ir sako: „Tegul Augustas atostogų skrenda pas mus." Pasidomėjome, tai tikrai įmanoma!"

„Manau, kad mes, tėvai, bijome skrydžio, – sako edukologė. – Bet nėra ko bijoti, nes vaikas vienas skrenda iš taško A į tašką B, jis, kitaip, nei važiuodamas autobusu, niekur neišlips, be to, yra perduodamas iš rankų į rankas atsakingiems žmonėms, kurie palydi ir pasitinka oro uoste.

Kartu negalima griežtai pasakyti, kad štai tokio amžiaus vaikas gali drąsiai skristi lėktuvu vienas. Tai priklauso nuo daugelio aplinkybių, taip pat – ir auklėjimo".

Pasakojimo, kas tie tėvai-sraigtasparniai ir ką išgyveno edukologės šeima, kai jiems paskambino iš Norvegijos vaiko teisių tarnybos ir pranešė, kad... jų vaikas pavėlavo į lėktuvą, ieškokite žurnale (str. „Keliauja vienas").

Žurnalas "Tavo vaikas"

Žurnalas „Tavo vaikas" nuolat ieško ugdymo naujienų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Žalioji mokykla Balyje (Indonezija) – žiniasklaidos dėmesio centre.

Nuo Lietuvos iki Balio – daugiau kaip 10 tūkst. km. Tai beveik 30 val. skrydžio. Tačiau nuo pat mokyklos atidarymo joje mokosi kokie 5 proc. lietuvaičių. Atsakymo, kuo ji patraukli lietuviui, ieškokite redaktorės Eglės Čepavičienės str. „Žaliausia“.

Žurnalas "Tavo vaikas"

Tėvystės nemoko mokyklos, kolegijos ar universitetai, todėl vienintelė galimybė „augti“ sulaukus vaikų yra ieškoti žinių pačiam. Dabar nauja mada – tėvų grupės. Kas tai, skaitykite str. „Tėvų grupė, arba deguonies kaukė mamai“.

Žurnalas "Tavo vaikas"

„Kakės Makės knygos, manau, yra skirtos tėvams. Maži vaikai tokių juokų nesupranta: „Neklausysi - nukris ir pabėgs ausys“, „Netvarkysi – ateis nykštukas ir paims tavo žaislus.“ Tai gąsdinantys būdai priversti vaiką paklusti", – tikru netikėtumu žurnalo „Tavo vaikas“ redakcijai tapo drąsus žurnalo konsultantės psichologės pareiškimas, kad populiariosios Kakės Makės knygos gali būti žalingos vaikų psichikai. Kodėl, atsakymas str. „Šalin Netvarkos nykštuką!“

Žurnalas "Tavo vaikas"

Iš tikrųjų, kad patirtum nuotykį, nebūtina belstis į Balį. Tą galima padaryti ir Lietuvoje! Tiesą pasakius, aplankyti ką tik gimusius tigriukus ir dar prie jų prisiliesti – nemenkas įspūdis. „Tavo vaiko“ redakcijos įspūdžius, patirtus Trakėnų zoologijos sode Marijampolės r., rasite str. „Paglostyti tigrą“.

Žurnalas "Tavo vaikas"

Viršelyje – 7 mėn. Adelė

Kai paskambinome Adelės mamai Simonai, paaiškėjo, kad ji su šeima gyvena Kipre ir kitą dieną jau planuoja išvykti. Sužinojusi, kad smulkučiukę Adelę pasirinkome papuošti žurnalo viršelį, Simona nusprendė atidėti kelionę ir savaite vėliau, nei planavo, grįžti į Kiprą. Kol mažylė šypsojosi fotografei, pakalbiname mamą.

Fotografės Nendrės

Adelės mama Simona: „Nors esu didžiulė Lietuvos patriotė ir niekada nemaniau, kad galiu gyventi kur nors kitur, išvykau į Kiprą su ką tik gimusia dukryte – vykau pas vyrą, kuris šioje šalyje gavo darbą. Labai greitai supratau, kad tai vaikams palanki šalis, nes visi žmonės didžiausia vertybe laiko vaikus ir šeimą. Kiekviena mama šioje šalyje jaučiasi išskirtinė, nes kad ir kur pasirodytų su savo vaikais, visi ją apsupa didžiuliu rūpesčiu ir palydi nuoširdžiomis šypsenomis. Adelė ten maudosi jūroje, lepinasi saulės voniomis, mielai draugauja ir su katėmis, kurių čia apstu. Ne veltui Kipras vadinamas katinų šalimi. Kadangi Kipre taip gera auginti vaikus, vis dažniau pagalvojame apie antrą.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis