Pažintis su tėčiu iš Panevėžio, kuris turi dvi dideles gyvenimo aistras

Svečiuojamės Lietuvos kavos ruošimo čempiono namuose, tad ir pasakojimas šiek tiek neįprastas: apie tėčio aistrą kūdikiui ir kavai.

Ar esate kada nors gėrę kavą, pagamintą tikro profesionalo, kurį drąsiai galima vadinti kavos karaliumi? Mes turėjome tokią progą nuvykę į svečius pas panevėžiečius Giedrę (25 m.) ir Tomą (28 m.) Rudžius, auginančius 5 mėn. dukrytę Tėją.


Susėdę prie gardžiai kvepiančių kavos puodelių mėgavomės šio gėrimo skoniu bei kalbėjomės apie dvi jauno tėčio gyvenimo aistras. Pirmoji jo aistra - kava, o antroji (kur kas didesnė) – mažoji dukrytė. Iki gimstant Tėjai visas Tomo gyvenimas buvo susijęs su kava, kurią jaunas vyras ruošė nuo ryto iki vakaro – tiek kavinėje, tiek namuose. Susipažinęs su Giedre ir ją įtraukė į kavos pasaulį. Moteris tapo didžiąja pagalbininke - padėdavo išrinkti indus kavos čempionatams, kūrė kompozicijas, kad Tomo kava viliotų ne tik skoniu, bet ir estetika. „Kava mus su Giedre labai suartino, – meiliai sako Tomas. – Nes abu įdėjome labai daug pastangų ir darbo prieš kavos ruošimo čempionatus. Pavyzdžiui, tuo metu, kai kitos poros mėgavosi laisvalaikiu ar tiesiog miegodavo, mes eksperimentuodavome, kokie priedai labiausiai atskleidžia natūralų kavos skonį, arba kiaurą naktį valydavome indus, kuriuose patieksime kavą ragautojams".


Vien kavos - maža


Jaunos šeimos namuose akį traukia įvairūs kavos ruošimo indai. Nusišypsau pamačiusi mažosios Tėjos žaislą – didžiulį buteliuką su tikromis kavos pupelėmis. Giedrė prasitaria, kad jiedu su Tomu jau kelerius metus planavo kūdikį, tačiau širdies gilumoje ji bijojo susilaukti vaikų. „Šiek tiek gąsdino milžiniška Tomo aistra kavai, – prisipažįsta Giedrė. – Bijojau, kad Tomas nesugebės būti geras tėtis. Mačiau, kad kiti vyrai randa bendrą kalbą su vaikais, o manasis nuo mažųjų nusisuka, su jais nebendrauja. Niekada jokių vaikų neapkabindavo, nenusišypsodavo jiems".


„Neturėjau ką pasakyti vaikams, nežinojau, kaip juos užkalbinti, – į mūsų pokalbį įsiterpia Tomas. – Galvojau, prakalbinsiu, vaikas pravirks ir kas tada? Dar maniau, kad tėvai yra skirti tam, kad bendrautų su savo vaikais. Aš nesu tėtis iš prigimties, juo tapau, kai gimė Tėja. Su Giedre planavome nėštumą, jam ruošėmės, laukėme, tačiau tai tik teorija. Suvokti, kad būsiu tėtis, negalėjau net matydamas, kaip didėja žmonos pilvas. Galbūt tai įvyks, kai lauksime antro vaikelio ir žmonos nėštumas man atrodys tikroviškesnis, pirmasis neįtikino... Vis dėlto kai gimė Tėja, aš buvau pirmas, paėmęs ją ant rankų, nes Giedrė po cezario pjūvio operacijos kurį laiką negalėjo paimti kūdikio. Štai tada, kai vos gimusi Tėja atsidūrė man ant rankų, netikėtai kilo daugybė klausimų, kuriuos vieną po kito išbėriau seselei. Klausiau, kodėl mano dukrytė taip garsiai kvėpuoja, ar ji visada taip kvėpuos, kodėl jos liežuvis toks didelis, kodėl nežiūri man į akis, kodėl, kai kalbinu, nieko man neatsako?" „Tomas dar ligoninėje taip įsijautė į savo naują vaidmenį, kad kartais man net gėda būdavo, – šypsosi Giedrė. – Pamenu, kai gydytojai pasakė, kad Tėjai reikia ištirti klausą, Tomas nenurimo, kol medikai šimtą kartų jo nepatikino, kad tai įprasta procedūra, atliekama visiems naujagimiams. Jis labai bijojo, kad gydytojai turi įtarimų, jog mūsų mergaitė negirdi, tačiau mums to nesako".


Fotografės Nendrės


Vaiką auginti įdomu


Tomas negalėtų būti toks tėtis, kuris grįžta namo, pakutena savo vaikui pilvuką ir nudrimba ant sofos priešais televizorių. Jam reikia viską žinoti, kas susiję su dukterimi. Kartą parėjęs iš pasivaikščiojimo Tomas stebėjosi, kad jo draugas nežino, kokiu mišiniu maitinamas jo kūdikis. O štai kitą kartą į kavinę, kurioje dirba Tomas, užsuko jauna mamytė ir kad galėtų užpilti pieno mišinuką, paprašė verdančio vandens. Tomas vandens nedavė - paaiškino, kad mišinį užpylus verdančiu vandeniu kūdikiui užkietėja viduriai. „Man įdomu auginti vaiką ir apskritai noriu kuo daugiau sužinoti apie vaikus, jų auklėjimą, sveikatą, – sako Tomas. – Aš net ir darbus susitvarkiau taip, kad gimus Tėjai tris mėnesius galėčiau būti kartu su savo žmona ir dukryte. Kažkodėl vaikų turintys draugai mus gąsdino, kad auginti kūdikį labai sunku, tad nusprendžiau kelis mėnesius nuo ryto iki vakaro būti namuose ir tuos sunkumus žmonai padėti išgyventi.

Kažkodėl vaikų turintys draugai mus gąsdino, kad auginti kūdikį labai sunku. Pamenu, gimus Tėjai, praėjo diena, sunkumų – jokių. Praėjo dvi dienos, savaitė – sunkumų jokių. Paskambinau draugams, o tie sako: „Palauk, dar bus sunku." Aš kantriai laukiau iki šiol, tačiau man vis dar lengva auginti savo vaiką.Tėjos tėtis TOMAS

Pamenu, gimus Tėjai, praėjo diena, sunkumų – jokių. Praėjo dvi dienos, savaitė – sunkumų jokių. Paskambinau draugams, o tie sako: „Palauk, dar bus sunku." Aš kantriai laukiau iki šiol, tačiau man vis dar lengva auginti savo vaiką". Tomas kasdien išeina pasivaikščioti su mažyle ir keliasi naktimis, jeigu ji prabunda, visada lydi žmoną ir dukterį pas gydytojus, kai reikia patikrinti šios sveikatą. Jaunas vyras dar visai neseniai negalėjęs gyventi be kavos, dabar negali be savo mažylės. Kartais nutinka ir kuriozų. Vienas įsimintiniausių, kai Tomas išleido Giedrę į miestą, o pats liko su vos kelių mėnesių dukryte, kuriai, lyg tyčia, prireikė pakeisti sauskelnes. „Bandžiau nurengti glaustinukę, traukiu vieną rankutę – Tėja verkia. Traukiu kitą – irgi verkia. Tuomet paėmiau žirkles ir perkirpau glaustinukę, kad abu nebesikankintume, – juokiasi Tomas. – Maniau, tiek daug drabužių turime, kad žmona nepastebės mano pokšto. Išties drabužiai yra vienintelė sritis, kuri auginant vaiką manęs nedomina. Man svarbu, kad vaikas būtų patogiai aprengtas, o štai Giedrė jaučia poreikį puošti Tėją". Vis dėlto Giedrė pastebėjo perkirptą drabužį ir pasiliko jį atminimui, o kitą rytą išeidama į rankinę susidėjo visas namuose esančias žirkles.


Kol karaliavo vien kava...


Prieš kelerius metus Tomas kaip ir daugelis lietuvių nuvyko uždarbiauti į Airiją. Visiškai atsitiktinai gavo darbą kavinėje, kurioje jam teko ruošti kavą. Taip prasidėjo iki šiol aistra šiam gėrimui. „Meilė kavai prasidėjo nuo kavos putų piešinių, – pasakoja Tomas. – Airijoje pamačiau, kokius nepaprastus raštus galima nupiešti prieš patiekiant kavą gerti. Grįžęs į Lietuvą be jos jau neįsivaizdavau savo gyvenimo, todėl mano darbas ir pomėgiai buvo susiję su kava". Į kavos pasaulį įsisukęs jaunas vyras dalyvavo Lietuvos kavos ruošimo čempionate, kurį prieš dvejus metus laimėjo. „Likimas mums buvo dosnus, nes tapęs Lietuvos čempionu galėjau atstovauti Lietuvai Australijoje vykusiame pasaulio čempionate. Tuo metu Tėja dar nebuvo gimusi", – pasakoja Tomas.


Asmeninio archyvo nuotr.


Atsidavimas


Gerdama jau ne pirmą puodelį kavos klausiu, ar gimus dukteriai sumažėjo didžioji aistra kavai. „Mažiau apie ją kalbu, nes dabar visos mano temos apie Tėją, – šypsosi Tomas. – Vis dėlto aš vis dar ruošiu kavą, ieškau naujų jos rūšių, įdomių derinių. Kad ir kokios veiklos imčiausi, noriu ją kuo geriau atlikti, tad iš anksto ruošiuosi dar vienam kavos ruošimo čempionatui. Vis dėlto dabar esu dar ir tėtis, tad ir tėčio pareigas stengiuosi atlikti kuo geriau. Beje, kitaip nė negalėčiau, nes pastebėjau, kad apie Tėją galvoju nuolatos. Kartais pajuokauju, kad kai užaugs, lydėsiu ją į visus vakarėlius, kad galėčiau stebėti jai meilikaujančius vaikinus".


Aromatas, sklindantis bute


Važiuodamas su fotografe į šiuos kava kvepiančius namus pažadėjome sau iš jų neišeiti, kol nesužinosime bent kelių kavos ruošimo paslapčių. Tomas mielai jas atskleidė. Štai svarbiausi principai:


* kavą reikia užpilti karštu, tačiau ne verdančiu vandeniu. Paprastai rekomenduoja 5 g kavos užpilti 100 ml vandens.

* užplikytos kavos nerekomenduojama gerti, ji turėtų kelias minutes pastovėti, kad pasklistų jos aromatas ir geriau atsiskleistų skonis.

* kavą geriau pirkti specializuotose parduotuvėse, nes tik jose rasite kokybiškų kavos pupelių.

* perkant kavą rekomenduojama pasižiūrėti pupelių skrudinimo datą. Kavos galiojimo laikas - du mėnesiai nuo skrudinimo datos.

* kava yra desertas - ne maistas ar gėrimas. Tad ir gerti ją rekomenduojama tam, kad patenkintum savo skonio receptorius, o ne kad lengviau prabustum rytais.

* kokybiška kava yra ta, kai geriant juntamas rūgštumas, kartumas ir saldumas. Kava turi būti tirštoka - neatrodyti kaip vanduo.


Fotografės Nendrės


Populiarūs mitai apie kavą


Užpilama kava - bloga


Tai dažnas mitas, o iš tiesų pati geriausia yra tiesiog vandeniu užpilama kava, mat jos skonis nepasikeičia nei kai kava būna karšta, nei kai ji atvėsta. Visi kavos bandytojai tikrina kavos kokybę ją ragaudami karštą, šiek tiek atvėsusią ir vėsią. Jeigu skonis kinta - vadinasi, kava nėra kokybiška. Užpilamai kavai reiktų rinktis stambiau maltas kavos pupeles.


Sveikesnė - be kofeino


Daugelis žmonių labai bijo kavoje esančio kofeino, o iš tiesų jo kavos puodelyje yra ne tiek ir daug. Žmogui per dieną leidžiama ir netgi rekomenduojama išgerti iki 400 ml kofeino per dieną, o kavos puodelyje jo yra apie 150 g. Maitinančios ar besilaukiančios mamos galėtų per dieną suvartoti iki 200 g kofeino. Tad vieną puodelį per dieną gali drąsiai išgerti. Įdomu tai, kad, tarkime, kofeino 100 g juodojo šokolado yra tiek, kiek pusėje puodelio juodos kavos. Kava be kofeino nėra saugesnė, mat kofeinas iš kavos pupelių pats savaime niekur nedingsta, jis pašalinamas arba plaunant kavos pupeles, arba pašalinamas cheminiu būdu, tad tokia kava gali turėti šiek tiek nuodingųjų medžiagų.


Geriau tirpi


Tirpi kava dažniausiai gamina ne iš robustos (kavamedžio rūšis) pupelių, t. y. joje yra daugiau kofeino, negu dažniausiai vartojamoje arabikos kavoje.



Asmeninio archyvo nuotr.


Lietuvos kavos ruošimo čempiono receptai spec. „Tavo vaiko" skaitytojoms


Sveikuolių kava


Jums reikės:

citrinos griežinėlio

žiupsnelis cinamono

25 g medaus

10 g šviežiai maltos kavos

200 ml karšto tačiau neverdančio vandens

Kavą įdėkite į kavinuką su stūmokliu ir užpilkite neverdančiu vandeniu. Į stiklinę įdėkite griežinėlį citrinos, 25 g medaus ir žiupsnelį cinamono. Po keleto minučių išmaišykite užpiltą kavą kavinuke ir nuspauskite tirščius. Supilkite kavą į stiklinę su sudedamosiomis dalimis. Gerai išmaišykite.


Sveikuolių kava


Jums reikės:

25 g bruknių džemo

džiovinto gvazdikėlio galvutės

25 g medaus

25 ml raudonųjų serbentų sulčių

10 g šviežiai maltos kavos

200 ml karšto, tačiau neverdančio vandens

Kavą su gvazdikėlio galvute įdėkite į nuspaudžiamą‚ į kavinuką su stūmokliu ir užpilkite neverdančiu vandeniu. Į taurę įdėkite medaus, bruknių džemo ir įpilkite sulčių. Po kelių minučių išmaišykite užpiltą kavą kavinuke ir nuspauskite tirščius. Supilkite kavą į stiklinę su sudedamosiomis dalimis. Gerai išmaišykite.

Sudedamąsias dalis gali keisti, tačiau atminkite: medus teikia saldumo, bruknių džemas - kartumo, raudonųjų serbentų sultys - rūgštumo. Gvazdikėlis - aitrumo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis