Lietuvis tėtis pristato neregėtą iniciatyvą – švęsti drauge tėvadienius

Lietuvoje kyla nauja socialinė iniciatyva, tėvus skatinanti bent kartą per mėnesį burti savo draugus su vaikais ir veikti ką nors įdomaus, o mamoms leisti pailsėti bei skirti laiko sau – „Dads Days Out“.

Dads Days Out": tėvai skatinami daugiau laiko praleisti su vaikais

Šios idėjos autorius - Linas Čeikus, su žmona Silvija auginantis du vaikus: ketverių metukų Mariją ir vienerių Tomą. Linas pastebi, kad šiuolaikiniai tėvai labai mažai laiko leidžia su vaikais, o kartu leidžiamo laiko stygių bando kompensuoti brangiais žaislais. Noras pakeisti dabartinę situaciją jį skatina pristatyti savo draugų tarpe atsiradusią tėvadienių tradiciją.

Dads Days Out" idėjos pradžia - apsilankymas baseine

„Dads Days Out" idėja kilo spontaniškai, be išankstinių planų ar tikslų: "Gimtadienio proga padovanojau draugo Edvino dukrai Ugnei apsilankymą baseine. Palaikyti jiems kompaniją nusprendėme ir mes su dukra Marija. Susiderinome laiką ir keturiese puikiai praleidom pusdienį. Nusprendėme susitikti dar kartą po mėnesio, nes patiko puiki susitikimo kombinacija: proga pakeisti aplinką, dukroms padraugauti, man susitikti su draugu, kažką naujo ir malonaus nuveikti, bei suteikti laisvės ir poilsio minutėlę žmonoms", - pasakoja "Dads Days Out" sumanytojas Linas.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pasiryžo parodyti, kaip iš tiesų atrodo kūnas po gimdymo

Populiarėja kitokios cezario pjūvio operacijos

Kitą mėnesį Linas su Marija vėl susitiko su Edvinu ir Ugne, o pristatę tokią susitikimų idėją kitiems draugams, sulaukė palaikymo ir susidomėjimo. Tad trečią kartą tėvelių su vaikučiais jau buvo 8. Po truputį tėvadienių idėja populiarėjo draugų tarpe, Lino draugai pat pat kvietė savo draugus jungtis kartu, tad dalyvių nuolat daugėjo. Dažniausiai kas mėnesį susirinkdavo 8-10 tėvelių bei 13-18 vaikučių. Jauniausiam dalyviui buvo mažiau nei metai, o vyriausiam berniukui - beveik dešimt.

Asmeninio albumo nuotr.

Tėvadienių organizavimo ypatumai ir ateities planai

Tėvadienių iniciatyvos autorius pripažįstą, kad kartais šiek tiek trūksta organizuotumo ir išankstinio planavimo. Bet taip pat priduria, jog neįmanoma tikėtis, kad visi tėveliai galės dalyvauti: „Net nėra tokio „visi" skaičiaus. Paskelbiam datą, kas gali - tas jungiasi. Svarbiausia - pastovumas", - pasakoja Linas.

Dabar, po metų su puse nuo pirmojo susitikimo, Linui kilo noras pasidalinti šia idėja su kitais tėvais, vaikais, šeimomis. Jis skatina kitus tėvus visoje Lietuvoje burti savo pažįstamus tėvelius ir taip pat organizuoti tėvadienius savo draugų tarpe: „Suburkite esamų draugų-tėvų ratą ir vieną kartą per mėnesį, tarkime pirmą mėnesio sekmadienį, suplanuokite kažkokią veiklą kartu su vaikais. Taisyklės paprastos: jokių moterų ir jokio alkoholio. Tik tėvai, vaikai ir įdomi jums veikla. Reikia tik vieno aktyvaus tėvelio, kuris būtų atsakingas už iniciatyvą. O paskui pastebėsite, kad vaikams tokie savaitgaliai labai įdomūs, jie kalbės ir klaus, kada vėl susitiksite".

Asmeninio albumo nuotr.

Tačiau Linas nežada apsiriboti tik šios idėjos populiarinimu Lietuvoje: „Minčių labai daug. Nežinau kaip seksis šią socialinę iniciatyvą skleisti Lietuvoje, bet jei seksis gerai, gal reikia papasakoti ir kaimynams?..", - apie savo planus užsimena Linas Čeikus. Jo administruojamas puslapis www.DadsDaysOut.com taip pat rodo, kad tėvadienių idėją norima skleisti tarptautiniu mastu.

Nuo žygio aplink ežerą iki kelionės į Molėtų observatoriją

Manantiems, kad naujų technologijų eroje išlaikyti vaiko dėmesį net valandai itin sunku, o vienintelis įdomus jiems užsiėmimas - kompiuteris ar telefonas, Linas skuba paprieštarauti: „Yra daugybė įdomių veiklų, kurių vaikai imtųsi su malonumu, jei tik tėvai galėtų jiems skirti laiko".

Linas jau organizavo keliasdešimt tėvadienių savo draugų tarpe, kurių metu jau išbandė daugybę veiklų. Rinko šakas miške, kūreno laužą ir kepė ant šakos dešreles. Septynių metų berniukas tuomet mokėsi saugiai su kirviu nukirsti šaką. Taip pat iniciatyvos autorius jau organizavo žygį aplink ežerą, aplankė Lietuvos Energijos muziejų ir išbandė įvairias instaliacijas, važiavo į dviračių žygį, plaukiojo valtimis aplink Trakų pilį, vaikai žvejojo nendrėmis bei šėrė žuvis, antis ir gulbes. „Mums, suaugusiems, atrodo, jog tai - nieko ypatingo, bet vaikučiams kiekvieną kartą kažkas naujo, kitokio ir dažnai tai būna „pirmas kartas" jų gyvenimėliuose".

Paklaustas, kuris tėvadienis buvo įdomiausias, Linas greitai prisimena rugpjūčio mėnesį organizuotą kelionę į Molėtų observatoriją - kosmologijos muziejų: „Vaikučiai susipažino su žvaigždėmis ir kosmosu, iš aukštai apžvelgėme miškus ir ežerus. Po to gretimoje sodyboje statėme palapines, ant laužo ruošėme vakarienę. Daugeliui vaikų tai buvo pirmas kartas, kai jie nakvojo palapinėse. Įspūdžiai liejosi per kraštus. Mes, tėvai, savo vaikystėje dar turėjome tų „laukinių" žygių, bet pastebiu, kad dauguma šiuolaikinių vaikų jau auga izoliuoti nuo natūralios gamtos, perdėtoje higienoje ir paskendę kompiuteriuose".


Asmeninio albumo nuotr.

Tėvadieniai - galimybė ugdyti vaiko pasitikėjimą savimi

Šalia pramoginės tėvadienių veiklos, pašnekovas randa daugybę kitų privalumų: „Visų pirma - sustiprėja tėvo ir vaiko santykiai. Antra - padidėja vaiko pasitikėjimas savimi. Trečia - atsiranda daug gilesnės vaikų draugystės: viena yra susitikti namuose tarp keturių sienų, kai suaugusieji bendrauja atskirai, o vaikai atskirai. Ir tėvai vaikams skiria dėmesį tik tada, kai vaikai kažkuo nepasidalina ar pasipila ašaros. O tėvadienių metu mes išeiname į naują aplinką, užsiimame veikla, kuri reikalauja dėmesingumo, augimo, mokymosi vieni iš kitų. Prasiplečia vaikų akiratis, o ir tėveliams labai smagu".

Mamos taip pat džiaugiasi atsiradusia nauja tradicija - jos gali skirti daugiau laiko sau. „Kažkada juokavome, kad galėtų ir moterys susitikti atskirai, bet, kaip matau, tokio poreikio nėra: daug svarbiau mamytėms atsipūsti".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis