Cinamonas pražudė vaiką: gedinti mama įspėja visus tėvus

Cinamono galima rasti praktiškai kiekvienoje virtuvėje visame pasaulyje. Atrodytų, kas gali būti nekaltesnio už šį kvapnų prieskonį. Bet viena mama, kurios ketverių metų sūnus mirė įkvėpęs cinamono, įspėja, kad cinamonas gali būti mirtinai pavojingas.

Ketverių metų Matthew Raderis iš JAV birželio 3 dieną buvo savo namų virtuvėje. Smalsus berniukas užsiropštė ant spintelės, rado indą su maltu cinamonu ir nusprendė jo paragauti.

„Jis ėmė springti. Atrodė, kad jam priepuolis, ir jis nualpo", – prisimena berniuko motina Brianna Rader. Vaikas buvo skubiai nugabentas į ligoninę, bet po pusantros valandos mirė.

Teismo medicinos ekspertas nustatė, kad berniukas mirė dėl nelaimingo atsitikimo – užduso įkvėpęs cinamono.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Įspūdingas video: Eglė nufilmavo 1,5 metų sūnų, atliekantį kone kaskadinius triukus

Žinomas medikas įspėja: moterys tuoj nebemokės gimdyti pačios

Netektį išgyvenanti motina pasakoja, kad iki nelaimingo atsitikimo jos sūnus neturėjo sveikatos problemų. „Jis buvo visiškai sveikas, niekuo nesiskundė", – sakė ji.

B. Rader paviešino savo skaudžią patirtį, nes nori įspėti kitus tėvus, kad cinamoną reikia laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje.

„Man kažkiek palengvėja pagalvojus, kad galbūt paviešinta mano Matthew istorija gali padėti išgelbėti bent vieno vaiko gyvybę", – rašė ji savo paskyroje „Facebook" svetainėje.

Įkvėpti cinamoną pavojinga, nes šis prieskonis gaminamas iš medžio žievės, ir jame yra celiuliozės plaušų, kurie lengvai nesuyra.

Tyrimai parodė, kad į plaučius patekęs cinamonas gali palikti randus, sukelti stiprų suerzinimą ir spazmus.

Mažojo Matthew mirtis yra baisi nelaimė, tačiau pastaraisiais metais į ligonines patenka ir paaugliai, kurie dalyvauja socialiniuose tinkluose išpopuliarėjusiame „The Cinnamon Challenge" iššūkyje. Jame dalyvaujantys paaugliai filmuoja savo bandymą nuryti šaukštelį cinamono neužsigeriant vandeniu. Vaizdo medžiagose užfiksuoti dalyviai baisiai kosėja, jiems niekaip nepavyksta to padaryti.

Pavojus kyla tuomet, kai bekosint cinamonas įkvepiamas ir patenka į plaučius.

Nepaisant akivaizdaus tokios pramogos keliamo pavojaus, „YouTube" svetainėje galima rasti daugybę vaizdo medžiagų, kuriose įamžinti cinamoną bandantys nuryti jaunuoliai.

Štai vien 2013 metų balandžio mėnesį pasirodžiusioje JAV pediatrų ataskaitoje buvo pranešta, kad per metus visoje Amerikoje medikų pagalbos prireikė ne mažiau nei 30 paauglių, dalyvavusių tokiame „cinamono iššūkyje".

Tai pavojinga praktika, nes galima užspringti, įkvėpus cinamono į plaučius, gali grėsti kvėpavimo nepakankamumas, sunkiausiais atvejais gali net tekti prijungti dirbtinio kvėpavimo aparatą. Tai gali būti net mirtina – kai užspringus ar įkvėpus malto cinamono, į smegenis nebepatenka deguonis.

Sielvartaujanti ketverių metukų mažylio motina B. Radar puikiai žino, koks pavojingas gali būti cinamonas, ir tikisi, kad jos sūnaus istorija bus įspėjimas visiems tėvams. „Cinamonas gali pražudyti“, – įspėja ji.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis