Auginate nevalgų vaiką? Sveikiname, turime jums vieną gerą žinią

Nepagalvokite, kad mes juokaujame. Iš tiesų, jei auginate vaiką, kurį vadinate nevalgiu, o jis auga sveikas, jo sveikatos tyrimai geri, tegalime jus pasveikinti. Jūs auginate asmenybę, kuri nuo mažų dienų yra sumani, pasiryžusi pasiekti savo tikslo.

Viktorija klausia:


„Auginu 3 metų dukrytę, bet jau nebežinau, ką daryti su jos valgymu. Tai vienintelis dalykas, kai jau nežinau, kaip ją pamaitinti. Valgo vos kelis kąsnius, jokio naujo maisto neima nė į burną, pamačiusi mėsytę - net žiaukčioja. Atsikėlus ryte iš karto „įsako“ duoti jai šokolado arba saldainių, žinoma, jų negauna.


Ir gražiai prašau, ir pykstamės - niekas nesigauna. Yra be proto aktyvi, tik nežinau, iš kur ta energija yra, kai šitaip nevalgi. Pagal kraujo tyrimus, ūgi, svorį ji sveika. Būčiau dėkinga už bet kokį atsakymą“.



Atsako Individualios psichologijos konsultantė Silva Markuckienė, www.ipi.lt.


Miela Viktorija, perskaičiusi klausimą taip ir matau Jus nusiplūkusią lakstyti aplink vaiką su šaukštu, ir mergytę, nepavargstančią kartoti „Ne! Ne! Ne!“. Smagus vaizdelis...


Tiesą sakant, žiūrint iš vaiko pozicijų, taip ir yra. Juk tokiu būdu ji gauna visko, ko nori. Ir ne tik skanumynų ar mėgstamą valgį, bet ir Jūsų dėmesį bei rūpestį.


Jūsų dukrytė labai sumani - žino, kaip gauti sau Jus visą, kaip ilgam pritraukti ir išlaikyti mamą prie savęs. Tereikia nevalgyti, ir mamos dėmesys garantuotas. Juk jaustumėtės prasta mama, jei nesirūpintumėte, kad vaikas būtų pamaitintas?


Štai čia ir slypi privati vaiko logika, įgyta per patirtį: jei nori, kad visas mamos (o gal ne tik mamos) dėmesys liktų tau, daryk tai per mamai jautrius dalykus.


Vaikas labai greitai „nuskaito", kas mums yra svarbu savivertei, ir tarsi gijomis sugeba mus pririšti prie savęs. Juk kaip smagu nujausti, žinoti, matyti ir valdyti situaciją! Ypač, kai esi dar mažas ir galių nedaug teturintis vaikas. Kitaip tariant, kol jausitės prasta mama, kad neįgalite pamaitinti savo vaiko, tol mergytė tuo ir naudosis. Ypač, jei ji negaus kitokiais būdais patirti, kad prireikus atliepianti mama bus visada šalia.


Rašote, jog vaikas visiškai sveikas ir energingas. Vadinasi, tikrai esate pakankamai gera mama! Svarbu nuosekliai išlaikyti ribas: kada namuose yra valgoma ir kad valgomas patiekiamas maistas, o jei kas dabar nenori - palauks iki kito valgymo meto. Ir tikrai nenuskriausite savo vaiko, neduodama tarpuose tarp valgymų ko nors užkrimsti. Suprantu, kaip bus Jums sudėtinga atlaikyti vaiko pyktį, išlaukti ir nenuvertinti savęs. Bet kitaip ir šokinėsite aplink su šaukštu rankose.


Ištvermės Jums ir pasiryžimo iš naujo sau atrasti geros mamos formulę!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis