Šias 7 klaidas daro beveik visi tėvai, pirkdami žaislus vaikams

Paklausus, su kuo asocijuojasi žodis „vaikystė", ne vienas atsakys - su žaislais. Iš tiesų, ikimokyklinio amžiaus vaikams žaislai yra itin svarbu. Tinkamai parinkti ir saugūs žaislai lavina vaiką, padeda jam vystyti turimus gebėjimus. Tačiau kartais tėvai, pirkdami žaislus, neišvengia klaidų.

Turbūt, pastebėjote, kad tam tikrais žaislais vaikai žaidžia mieliau ir juos labiau saugo, negu kitus. Kai kurie visai nesudomina vaikų ir mėtosi namų pakampėse. Kodėl taip yra? Ar pirkdami žaislą vaikui visada atsižvelgiate į jo norus ir interesus? O gal kartais perkate žaislą, nes jis įdomus... jums?


Dažniausios klaidos, kurias darome pirkdami žaislus:


1. Per daug žaislų


Taip, tai kone dažniausia šiuolaikinių tėvų klaida. Jei galėtume, nupirktume vaikams visą žaislų parduotuvę - juk pasirinkimas toks didelis, žaislai ryškūs ir traukia akį!.. Vaikams tokio kalno žaislų, kurie paprastai sandėliuojami jų kambaryje, nereikia. Išeitis būtų neduoti iš karto visų žaislų, o kas kiek laiko žaislų asortimentą keisti - pasiūlyti kitų žaislų, kurie buvo padėti saugioje vietoje ir laukė savo valandos. Nuo mažų dienų mokykite vaikus susitvarkyti žaislus. Kai jų bus mažiau, ir tvarkymosi procesas bus lengvesnis.


Vida Press


Nelaikykite namuose sugedusių, suplyšusių ar neveikiančių žaislų. Fengšui specialistai mano, kad tokiais žaislais reikia tuoj pat atsikratyti. Arba juos sutaisykite, arba išmeskite.


2. Itin dideli žaislai


Manoma, kad vaiko kambaryje neturėtų būti žaislų, kurie dydžiu yra didesni už patį vaiką. Besidomintys fengšui sako, kad tai gali turėti neigiamos įtakos vaiko raidai - mažyliui gali kilti baimių ar neurozių.


Vida Press


3. Vaiko amžiaus neatitinkantys žaislai


Tik tada, jei žaislai atitinka vaiko amžių, vaikas su jais žais ir tai atneš jam naudos. Žaislai, kurie skirti mažesnio amžiaus vaikams, negu yra iš tikrųjų, neskatina vaiko raidos. Atvirkščiai, žaislai kurie yra „per gudrūs" vaiko amžiui, bus neįdomūs, neskatins tyrinėti pasaulio, vaikas gali nusivilti savo jėgomis ir jaustis menku, kad nemoka su jais žaisti.


Vida Press


4.Vienos rūšies žaislai


Jeigu pirksite vaikui tik vienos rūšies žaislus, jis ims nuobodžiauti. Kartais tėvai iš inercijos perka dešimtąjį automobiliuką ar lėlę į kolekciją. Tačiau gal vaikui labiau patiktų garažas mašinytėms ar vaikiški indai lėlių vakarienei?


Vida Press


5. Žaislai... sau


Juk būna taip, kad apsilankius žaislų parduotuvėje pagalvojate: „Ech, kad būčiau vaikas... Mielai pažaisčiau šiuo ir šiuo žaislu...Ai, nupirksiu jį saviškiui". Taip pasitaikius progai į namus atkeliauja žaislai, su kuriais patys vaikystėje mielai būtumėte žaidę. Tačiau jūsų vaikai nėra jūs. Jie turi savo pomėgių ir visai kitokių svajonių. Gali pasitaikyti, kad tėtis nupirks brangų valdomą lėktuvėlį, apiį kurį žiūrėdamas seilę varvino, tuo tarpu jo sūnui daug mieliau būtų pigus plastikinis sunkvežimis.


Vida Press


6. Netinkamai padovanoti žaislai


Rinkti žaislą vaikui reikia su meile, galvojant apie tą vaiką ir tai, ar jam patiks ir tiks dovana. Būtent toks žaislas bus dovanojamas su teigiama energija. Klaida yra pirkti žaislus pasitaikius akcijai (nes esą taip pigiau) arba dar blogiau - perdovanoti juos. Pasak fengšui specialistų, dovanoti žaislus reikia ypatingomis šventinėmis progomis - per gimtadienį, Kalėdas ir panašiai. Pasak jų, prasta mintis sergančiam vaikui į ligoninę atnešti žaislą. Visai gali būti, kad vaikui šis žaislas visą laiką siesis su nemaloniais prisiminimais.


Vida Press


7. Nesaugūs žaislai


Tai pats svarbiausias kriterijus renkant žaislus vaikui. Žaislai turi būti pagaminti iš kokybiškų medžiagų, neturėti smulkių detalių, kurios būtų pavojingos mažam vaikui. Nepirkite nekokybiškų ir pigių žaislų, kurie tarnaus vieną dieną.


Vida Press


Kitos svarbios taisyklės:


Mokykite vaikus neimti žaislų ir kitų dovanėlių iš nepažįstamų jiems žmonių.


Nepirkite padėvėtų žaislų, nežinodami, kas su jais žaidė anksčiau.


Žaislai neturi būti agresyvūs ir „baisūs", jie turi būti estetinės išvaizdos ir kelti malonius jausmus.


Nepirkite žaislų, įkyriai brukamų reklamose.


Įsiklausykite į vaiko norus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis