Pedagogė: ar vaikas lengvai pripras darželyje, priklauso ir nuo tėvų

Kaip mažųjų adaptaciją vaikų darželyje paversti natūraliu ir neskausmingu procesu, ką gali padaryti tėvai?

Konsultuoja "Šilagėlės" darželio ikimokyklinio ugdymo specialistė Danguolė Milašienė.


Visų pirma, patys tėvai turi pasirengę emociškai paleisti vaiką į darželį. Nugalėti vidinį nerimą, baimę, graudulį. Galima sau vaikučiui nematant ir pasigraudenti ir paverkti, bet tik ne mažylio akivaizdoje, nes tai jam tik sukels daugiau streso.


Mamos kartais visai saves nekontroliuoja ir tik sukelia vaikučiui dar daugiau nerimo ir streso, ima graudentis "kaip tu čia be manęs išbūsi", "kokia sunki diena tavęs laukia" ir pan.


Reikia pasakoti, kad darželis yra vaikučiui draugiška vieta, kurioje jis sužinos ir išmoks daug naujo, susiras draugų, o grįžęs namo visus įspūdžius galės papasakoti tėvams. Kad mama ar tėtis išeina į darbą, bet netrukus vaiką būtinai pasiims ir jie drauge važiuos namo.


Darželio dienos režimas


Likus porai savaičių iki lankymo pradžios pradėkite imituoti darželio režimą ir namuose - kada vaikai valgo, kada eina pietų miego ir panašiai. Taip pat, dar iki pirmosios dienos darželyje, vieną ar porą kartų su vaiku apsilankykite darželyje, kad jis pamatytų būsimą naują aplinką. Atėjęs pirmąją dieną, jis jau nebepatirs šoko, nes visa aplinka jam jau bus matyta ir atpažįstama.


Negąsdinkite vaiko darželiu


Negalima darželiu bauginti - "jeigu tu manęs neklausysi, tai paliksiu darželyje pernakt". Tėvai patys to nejausdami, neretai daro tokių grubių klaidų ir patys apsunkina vaikų adaptaciją ar net visai atgraso savo mažylį nuo vaikų darželio. Pozityviai kalbėkite apie darželį. Parodykite darželio nuotraukas internete, papasakokite, ką ten veikia vaikai, kaip ten jauku ir gera. Kalbėjimas yra labai svarbus ir veiksmingas dalykas. Nesijaudinkite, kad jūsų vaikui dar tik dveji ir jis vos kalba, mažylis jau gerai jus supranta ir įsiklauso į tai, ką jam sakote. Ir visuomet būkite pozityvūs. Ką nors aiškindami darykite tai per teigimą, o ne neigimą.


Pirmoji diena darželyje


Aptarkite su darželio pedagogais, kaip pratinsite vaiką pirmomis dienomis. Paprastai pirmą dieną vaikas praleidžia su tėveliu ar mama. Tai net nėra diena, o pora valandų. Tądien patariama pusryčius dar pavalgyti namie, o į darželį ateiti jau į vadinamąją veiklą, kai vaikai užsiėmę kažkuo smagiu. Tai būna ryto ratas, žaidimai, pasikalbėjimai ratelyje ar kūrybinė veikla. Vaikas galės stebėti, kas vyksta, jei norės, prisijungs, o gal tik liks stebėtoju. Nepamirškite kiekviename žingsnyje savo vaiką motyvuoti, pasakoti viską pozityviai ir patraukliai. Jei vaikas jau pirmąją dieną demonstruoja iniciatyvą, nelaikykite jo už rankos, o leiskite jam pačiam veikti. Pagirkite jį už tai. Pirmą dieną vaikui pabūti su mama ar tėčiu darželyje užtenka vienos dviejų valandų.


Antroji diena darželyje


Antrą dieną jau galima prijungti papildomą veiklą vaikui, pavyzdžiui, ateiti valgyti pusryčių ar pietų, bet dar drauge su mama ar tėčiu. Galima pabandyti ir keletui valandų palikti vieną. Bet pietų miego dar reikia grįžti namo. Apskritai, rekomenduoju pirmą savaitę nemigdyti vaiko pietų miego darželyje. Nes mažyliui dar gali būti nejauku nusirengti naujoje aplinkoje, todėl pirmą adaptacijos savaitę to nereikėtų daryti.


Antroji savaitė darželyje


Prasidėjus naujai savaitei, jau galima vaiką palikti ir pietų miego, ir pabūti ilgiau darželyje. Jei vaikas gerai reaguoja, galima leisti pabūti net iki vakaro. Bet visgi tai yra labai individualu, priklauso nuo kiekvieno vaiko būdo ir jautrumo, kartais tėvams tenka skirti ir daugiau laiko adaptacijai.


Vidutiniškai apsiprantama per mėnesį


Visiškai adaptacijai reikia maždaug mėnesio laiko. Tėvai neturi skubinti šio proceso, o kantriai išgyventi laikotarpį. Taip, tam reikia kantrybės ir susikaupimo, bet viskas daroma dėl vaiko, todėl nelaikykite vaiko adaptacijos laikotarpio kaip laiko švaistymo, kad "štai, darbai manęs laukia, o aš čia gaištu darželyje..."


Mergaičių ir berniukų adaptacijos skirtumai


Pastebėta, kad mergaitės labiau adaptacijos periodą išgyvena pirmąją ar pirmosiomis savaitėmis, o berniukams būna, kad apsipratimas lyg užsivėlina. Nenustebkite, jei sūnus pirmą savaitę keliaus į darželį su džiaugsmu, o antrąją lankymo savaitę ims graudentis, verkti, nenorės likti.


Nepamirškite, jei vaikas susirgo, išvažiavo ir negalėjo kurį laiką lankyti darželio, atėjus po pertraukos adaptacijos procesas gali vykti kaip iš pradžių.


Mokėkite vaikui pasakyti "ne".


Daug klausimų tėvams kyla apie atsisveikinimą su vaiku darželyje. Atsisveikinant su vaiku reikia paaiškinti, kad netrukus grįšite ir įvardinti tikslų metą: ar po pietų miego, ar po lauko, ar po pamokėlių. Nedera išsmukti nepastebėtam, nes toks tėčio ar mamos pabėgimas, kol vaiko dėmesys užimtas, mažyliui atsitokėjus jį labai išgąsdins. Kur dingo mama? Tuo tarpu, jei jūs tiksliai jam paaiškinsite, kad grįšite jo pasiimti, tą akimirką jis galbūt paverks, nenorės jūsų paleisti, bet vėliau jausis ramus ir saugus, nes žinos, kad jūs išėjote ir kada grįšite.


„Neužsižaiskite" atsisveikindami


Jei vaikas sunkiai atsisveikina, galima nupasakoti visą jo dienotvarkę: ką įdomaus vaikas veiks likęs darželyje, kaip smagu bus susitikti vakare. Jei jau atsisveikinote su vaiku, nebetempkite laiko ir neprovokuokite vaiko dar labiau verkti ir graudentis - nestovėkite ilgai už lango, neuždelskite paties atsisveikinimo apsikabinimo momento ir jokiu būdu negrįžkite atgal pažiūrėti "ar viskas gerai". Tai sumenkins jūsų autoritetą vaiko akyse, jis ims isterikuoti, manipuliuoti. O tai jau ne į gera tiek vaikui, tiek mamai.


Nėra gerai, kai mamos negali nuslėpti perdėto susijaudinimo, ašarų, graudulio ar per ilgai užsibūna su vaiku, sėdi stebi, ką jis veikia, nors jam jau seniai smagu su auklėtoja ir kitais vaikais.


Laikytis dienotvarkės


Jau nuo pirmų darželio lankymo dienų svarbu stengtis, kad net savaitgalį vaikas labai nenukryptų nuo režimo. Daugiausia jis gali svyruoti apie valandą į vieną ar kitą pusę, idealu būtų, jei svyruotų ne daugiau kaip pusvalandį. Tai reiškia, kad panašiu metu kaip darželyje vaikui patartina valgyti pietus, gultis pogulio ir pan. Grįžęs pirmadienį į darželį vaikas bus ramus ir saugus, nes jam nereikės iš naujo taikytis prie per savaitgalį primiršto dienos plano.


Darželis irgi padeda šeimai


Laukdami naujokėlio, vaikai su auklėtoja grupėje aptaria, kad ateis naujas draugas, kurį reikės pakalbinti, pasaugoti, draugiškai priimti. Auklėtojos užduotis yra parengti pačią grupę, kad kolektyvas būtų pasiruošęs priimti naują vaiką. Todėl atėjęs į draugišką aplinką vaikas jausis saugus, ramus ir laukiamas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis