Dienos patarimas: kaip padėti paaugliui tinkamai prižiūrėti dantis?

Paaugliai nesiliauja stebinti odontologų – šie pastebi, kad dėl elementarių žinių apie burnos higieną stygiaus protezuoti dantis jaunimui tenka vis dažniau. Taigi, kaip padėti paaugliui tinkamai prižiūrėti dantis?

Išsamiai paaiškinkite pasekmes

Neprižiūrimi dantys greičiau genda, kinta jų spalva, atsiranda prastas burnos kvapas – pasirūpinkite, kad jūsų atžala tai žinotų ir suprastų. Nebūtina vaiko varginti ilgais aiškinimais apie parodontozę, tačiau elementarios žinios apie tai, kas bus, jei nesivalys dantų, padės atžalai suprasti dantų priežiūros naudą.


Leiskite rinktis patiems

Įtraukite paauglį į kasdienį apsipirkinėjimą, suteikdami galimybę spręsti pačiam. Galbūt jam patinka kuris nors specifinis dantų pastos ar antibakterinio burnos skalavimo skysčio skonis? Sužadinkite paauglio susidomėjimą, leisdami pačiam pasirinkti iš paprasto ar elektrinio dantų šepetėlio, vienos ar kitos rūšies dantų pastos. Tai suteiks kasdieniam ritualui didesnę svarbą. Turėdamas paties išsirinktą daiktą, vaikas jį vertins ir naudosis dažniau.


Pabrėžkite ryšį tarp burnos higienos ir bendros išvaizdos

Paauglystėje vaikai pradeda intensyviai rūpintis savo išvaizda ir įvaizdžiu. Todėl paaiškinkite jiems, jog tvarkingi dantys yra būtini, norint atrodyti nepriekaištingai. Išmokykite atžalas, kad balta šypsena ir gaivus burnos kvapas padės sužavėti bendraamžius ir leis labiau pasitikėti savimi.


Pasitelkite išmaniąsias technologijas

Internete apstu tiek mažiems vaikams, tiek paaugliams ar suaugusiems skirtų mobiliųjų aplikacijų, paverčiančių burnos higienos procedūras smagesnėmis. Vienos jų siūlo dantis valytis mėgstamos dainos ritmu ir rinkti taškus, kitos demonstruoja galimų judesių įvairovę – net ir išrankiausias paauglys ras sau patrauklų variantą.


Rodykite pavyzdį

Vaikai iš tėvų perima daug manierų ir įpročių, burnos higiena – ne išimtis. Tad jeigu norite įpratinti atžalas atidžiai rūpintis dantimis, turite juos prižiūrėti patys. Kasdien laikykitės trijų žingsnių burnos priežiūros programos, kuomet naudojama dantų pasta, siūlas ir antibakterinis burnos skalavimo skystis. Tuomet ir vaikams tai lengviau taps savaime suprantama kasdienės priežiūros dalimi.


Pasikliaukite specialistais

Paauglystės laikotarpiu dažnas jaunuolis mažai dėmesio skiria tam, ką sako tėvai. Tokiose situacijose nedvejodami prašykite odontologo, pas kurį profilaktiškai lankotės, pagalbos. Savo sritį išmanantis gydytojas tikrai sutiks padėti ir pasidalins savo žiniomis. Taktiškas specialisto pasiūlymas ar patarimas burnos higienos klausimais gali būti itin paveikus paaugliui, ypač pasitelkus vizualines priemones.


Nebijokite pagirti ir paskatinti

Kad ir kokio amžiaus būtų Jūsų atžala, galite už gerą elgesį, taigi ir rūpinimąsi dantimis, atsilyginti. Galbūt leisite savaitgalį ilgiau pasilikti su draugais, o gal nupirksite marškinėlius, kurių jis seniai troško? Tai prasidės lyg žaidimas, tačiau ilgainiui virs į įprotį, kurio vėliau priminti nė nebereikės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis