Kaip patikrinti, ar arbūzas užaugintas su nitratais

Nors arbūzų parduotuvėse galima nusipirkti bene visus metus, bet vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje jie būna skaniausi.

Arbūzuose gausu mineralinių medžiagų: magnio, fosforo, natrio, kalio. Vitaminų juose mažai, bet labai daug vandens. Mažyliams juos galima skanauti nuo 8-9 mėn., išėmus sėklas.


Kai renkatės arbūzą, atkreipkite dėmesį, ar jis nesupuvęs, neįskilęs, nepernokęs. Saldžiausi yra kuo kontrastingesnių spalvų arbūzai, t. y. tamsiai žalios su žalsvomis dėmėmis ar dryžiais. Ant krūmo subrendusio arbūzo uodegėlė nudžiūvusi, o žalia uodegėlė rodo, kad vaisiai nespėjo visiškai sunokti.


Išsirinkti arbūzą padės ir pastuksenimas: skardus garsas sufleruoja, kad arbūzas šviežias, o duslus - kad minkštimas ne šviežias. Ir atminkite, kad arbūzai parduodami šalia kelio bus sukaupę daug sunkiųjų metalų.

Sezoniškumas Lietuvoje: skaniausi rugpjūčio - spalio mėn.


SVARBU:


- arbūzus vertingiau pirkti rudenį (nuo rugsėjo mėn.), kai importuojami iš artimesnių valstybių, juose yra daugiau maistingųjų medžiagų;


- patikrinkite, ar arbūzas tręštas nitratais: jei arbūzo gabalėlis vandenyje ištirpsta ir jį sudrumsčia, vadinasi, vaisius geros kokybės, o jei vandenį nudažo rožine spalva - jis gausiai tręštas nitratais;


- arbūzo mažyliui duokite praėjus 1-2 val. po valgio;


- supjaustytą arbūzą šaldytuve laikykite ne ilgiau kaip 1 parą;


- arbūzo mažyliui siūlykite kaip atskiro patiekalo tarp maitinimų, nemaišykite su kitais vaisiais ar daržovėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis