Jeigu jūsų vaikas nevalgus, išbandykite šias gudrybes

(1)

„Mano vaikas nevalgo", „Mano vaikas nemėgsta" - panašių skundų mažų vaikų tėvai išsako dažnai. Kas gali padėti pagerinti vaiko apetitą? 8 patarimai tėvams, kurie savo vaiką vadina „nevalgiuku".


Geros emocijos


Valgymas turi būti maloni procedūra, sukelianti vaikui gerų emocijų. Kad ir kaip susinervinusi ar susirūpinusi būtumėte, blogas emocijas paslėpkite ir sėskitės valgyti geros nuotaikos. Tai nereiškia, kad kiekvienas valgymas turi būti būti kažkoks ypatingas šou - su lėkščių žongliravimu ar žaidimais. Ne. Tačiau pykčiui ir blogoms emocijoms prie stalo - ne vieta.


Pasirinkimo laisvė


Neverskite vaiko valgyti per prievartą. Nekiškite jam viso maisto, tiek, kiek jums atrodo „reikia" suvalgyti. Kiek įmanoma, leiskite pasirinkti: su kuo valgys kotletą: agurku ar pomidoru? Ko užsipils ant blynų: grietinės ar uogienės? Tegul vaikas nusprendžia pats. Tiesa, pasirinkimo variantų turi būti kiek mažiau ir juos pateikite vaikui jūs, neužduokite atviro klausimo: „Su kuo valgysi mėsą?". Mažam vaikui gali būti per sunku į jį atsakyti.


Pagarba


Neaptarinėkite prie vaiko jo mitybos įpročių. Neskųskite jo seneliams, vyrui ar draugei. Jeigu jums tai rūpi ir norite pasidalinkite, raskite laiką, kai vaikas jūsų negirdės.


Mažos porcijos


Tai paprasta, bet labai veiksminga gudrybė: mažos porcijos vaikui yra patrauklesnės, negu pilna lėkštė. Pasiūlykite vaikui mažesnes maisto porcijas, palikdami teisę pakartoti. Taip skatinsite vaiką paprašyti dar, pajausti ir mokytis reguliuoti sotumo-alkio jausmą.


Visi kartu


Vaikai valgo geriau tada, kai visa šeima kartu sėdi prie stalo ir pietauja. Kompanijoje visada smagiau, ko gero, pastebėjote tą iš darželio gyvenimo, kai vaikas kartu su draugais graužia morkas, į kurias namie žiūrėti nenori. Bendri pusryčiai, pietūs arba vakarienė ne tik gerina vaiko apetitą, bet ir padeda užmegzti tvirtesnius tarpusavio santykius, kuria šeimos tradicijas.


Kūrybingumas


Būkite supratingi ir kantrūs. Jei vaikas nevalgo dėl psichologinių priežasčių, pabandykite jas įveikti pasiūlydama vaikui nupiešti pietų ar vakarienės metą. Arba sukurkite pasaką apie šunelį Mopsių, kuris baisiai nemėgo valgyti, bet vieną kartą... Pasakos ne tik gali padėti vaikui suprasti, kad valgyti yra smagu ir malonu, bet ir padeda mokyti stalo etiketo taisyklių.


Būkite lankstūs


Keiskite valgymo įpročius. Pavyzdžiui, pasiūlykite šįkart prie stalo sėstis ne į savo vietą, o, pavyzdžiui, į tėčio vietą. Nepamirškite pabrėžti ypatingos sėdėjimo vietos privalumų. „Tas, kuris sėdi šioje kėdėje, visada gerai valgo!".


Alternatyva


Jeigu vaikas nevalgo kokio nors produkto, pakeiskite jį panašios sudėties, kaloringumo ir maistingumo produktu. Nepamirškite, kad vaiko skonis yra ne jūsų skonis, ir jis turi teisę nemėgti to, kas jums yra labai skanu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis