Kodėl namuose geras vaikas mokykloje tampa blogiuku

Sunerimusi mama klausia psichologo patarimo dėl savo pirmaklasio sūnaus. Namuose berniuko elgesys problemų nekelia, tuo tarpu mokykloje nuolat kyla konfliktų. Kodėl?

Audra klausia:


„Mano 6 metų sūnus pradėjo lankyti mokyklą. Jau nuo pirmos dienos kyla problemų su bendraamžiais ir mokytoja: jis mušasi su vaikais, neklauso mokytojos ir kitu mokytoju pastabų. Problemų buvo ir darželyje, lankėmės pas psichologą, buvo lyg ir geriau. Namuose elgiasi gražiai, reaguoja į pastabas, yra savarankiškas. Kaip jam padėti?"


Atsako psichologė Jurga Dapkevičienė.


Turėtų būti apmaudu ir pikta klausytis pasikartojančių skundų dėl vaiko elgesio mokykloje, ypač kai namuose tokių problemų nekyla. Antra vertus, tai, kad namuose jums pakankamai gerai sekasi, ramina, palaiko ir guodžia. Didelė jūsų stiprybė yra ta, kad jūs atsispiriate pagundai priklijuoti sūnui „blogo vaiko" etiketę, pastebite, matote ir pripažįstate jo stipriąsias puses, gerąsias savybes.


Pagalba sūnui labai priklauso nuo to, kokios yra netinkamo elgesio mokykloje priežastys ir tikslai. Deja, iš laiško jų nustatyti neįmanoma. Belieka tik spėlioti. Gal berniukas dar nebrandus mokyklai?.. Ar jis geba koncentruoti dėmesį, laikytis taisyklių, vykdyti nurodymus?.. Ar sugeba užmegzti ryšį, dirbti grupėje, valdo savo impulsus?.. Gal jis labai jautrus vaikas ir greitai pavargsta?..


Gal jam iš esmės netinka tradicinė - akademinė ugdymo sistema? Gal savo netinkamu elgesiu jis siekia sulaukti dėmesio, pasijusti galingu, išreiškia protestą? O gal tokiu būdu bando įsitvirtinti grupėje?.. Ir tai tik keletas variantų.

Kiekvienu konkrečiu atveju pagalba vaikui būtų kitokia, labai individuali, reikalaujanti tėvų ir mokytojų bendradarbiavimo. Sudarant individualų pagalbos planą, padėtų kompleksinis vaiko ištyrimas, atliekamas miesto pedagoginėje - psichologinėje tarnyboje.


Tėvams tuo tarpu būtų svarbu apsišarvuoti kantrybe ir geranoriškumu, pasitelkti kuo nuoširdžiausią norą suprasti vaiką ir jam padėti, matyti jo augimo galimybes, tikėti, kad jis gali tinkamai elgtis.


Stenkitės kuo daugiau kalbėtis su sūnumi, tik nepasiduokite pagundai kaltinti, netardykite, nebandykite iškvosti - „Kodėl tu taip elgeisi?.. - patikėkite, vaikas pats to nežino ir tai, ką jis gali jums atsakyti, bus tik paviršinė priežastis. Vietoj „kodėl" ir „kas kaltas", drauge pasvarstykite „ką daryti?", „kas trukdo?"


Šiuo metu mokykloje berniukas greičiausiai sulaukia daug negatyvių vertinimų iš mokytojų ir bendraklasių, jam turėtų būti labai sunku, o juk jis dar mažas vaikas. Kad ir kas nutiktų, bent jūs atskirkite vaiko elgesį nuo jo asmenybės. Jis gali pasielgti blogai, bet jis yra geras, pagarbos ir meilės vertas žmogus. Juk jūs geriausia pažįstate savo vaiką, žinote koks jis yra ir koks gali būti. Geras startas - labai svarbu, todėl nesustokite, ieškokite problemos priežasčių ir sprendimų. Sėkmės.


http://psichologejurga.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis