Latvijos gamintojai ragina vaikus žaisti natūraliais ir ilgaamžiais žaislais

Žaisdami su žaislais vaikai susipažįsta su pasauliu, mokosi, bendrauja. Vaikai ir žaislai - neatsiejami dalykai. Parduotuvių lentynos lūžta nuo ryškiaspalvių žaislų, pagamintų iš sintetinių medžiagų, plastiko, kurie neretai pasitaiko nepatvarūs, greitai gendantys. Ar galima rasti alternatyvų sintetiniams rūbams ir žaislams, kuriuos išaugus vaikams galėtume perduoti ir anūkams?

Iš natūralių medžiagų pagaminti žaislai, pavyzdžiui, medžio, kartono, medvilnės ar lino be abejonės vertingesni ir sveikesni už plastikinius žaislus. Žaislų iš ekologiškų ar aplinkai draugiškų medžiagų kūrimo keliu pasuko ne vienas gamintojas iš Latvijos. Jų gaminių galima rasti daugiausia nišinėse nedidelėse vaikų prekių parduotuvėse.

Vaikiškų prekių parduotuvių lentynose vis didesnė paklausą turi mediniai žaislai, kurie visame pasaulyje laikomi ekologiškais ir saugiais, nes pagaminti iš natūralios medžiagos. Mediniai žaislai - saugūs: paprastai mediniai žaislai neturi aštrių kraštų ar kampų (priešingai nei plastiko detalės) bei yra pakankamai lengvi, kad krisdami negalėtų sužaloti mažylį.

Medinių konstruktorių klasika - „Varis toys“ žaislai. Šis gamintojas rinkoj veikia jau daugiau nei 26 metus ir jau daugiau nei 15 metų eksportuoja savo gaminius į beveik visas Europos šalis bei Japoniją, Kanadą, JAV. „Varis Toys" drąsiai galima vadinti medinių žaislų ekspertais, turinčiais Europos Sąjungos žaislų saugumo sertifikatus.

Gamintojo nuotr.

Išvertus iš latvių kalbos žodis „Varis" reiškia galimybes, variacijas, kas puikiai atspindi ir įmonės gaminamus žaislus. Jokių papildomų funkcijų, šviečiančių ar mirksinčių detalių - vaikui palikta erdvė kūrybai, žaidžiant lavinama vaizduotė ir jis skatinamas tyrinėti. Liesdamas medines dėlionės detalės vaikas jaus malonią nuo medžio sklidančią šilumą.

Gamintojo nuotr.

Balansinis dviratukas „Dip Dap“ - puiki pradžia ir saugus būdas mokyti vaiką koordinacijos prieš mokantis važiuoti įprastu dviračiu. „Dip Dap" dviratukas - lengvas, pagamintas iš beržo faneros plokštės, prie jo galima priderinti veltinio krepšelį, į kurį vaikai gali susidėti ir vežiotis kitus žaislus. Nors kompanija įkurta tik 2010 m., jos sukurtas ir gaminamas balansinis dviratukas pripažintas ne tik Latvijoje, bet pelnęs ir pasaulinių inovatyvaus dizaino ir pakuotės apdovanojimus. Užklupus sėkmei, atsirado ir lietuviškų konkurentų, tačiau įdėmiau pradėjus vertinti, matyti, kad konkurentai greitu metu nepralenks gerai apgalvoto ir vaikams pritaikyto inovatyvaus ir ergonomiško dizaino.

Gamintojo nuotr.

Puikus pasirinkimas vaikų kūrybiškumui lavinti - lėlių nameliai, kuriuos vaikai gali ne tik patys surinkti, dekoruoti, bet ir rengti lėlių vaidinimus juose.

„MGS Factory“, gaminanti „Dip Dap" balansinius dviratukus, gamina ir Latvijoje populiarius modulinius medinius lėlių namelius, dar tik atrandančius savo pirkėjus Lietuvoje. Kaip ir kiti mediniai žaislai, lėlių namelis skatina vaikų kūrybiškumą ir lavina vaizduotę, o žaidžiant keliems vaikams - ir bendravimo įgūdžius.

Mediniams lėlių nameliams populiarumu nenusileidžia ir nameliai iš kartono, kuriuos gamina įmonė „Karton dizains". Tokius namelius vaikai gali patys nuspalvinti patinkančiomis spalvomis ar kitaip dekoruoti. „Karton dizains" lėlių namelių dizainą sukūrė profesionali architektė, pirmąjį namelį sukūrusi kaimynystėje gyvenančiai mergaitei. Autorė pasirinko šią medžiagą ne tik dėl jos draugiškumo aplinkai, bet ir dėl jos saugumo, šiltumo, malonumo liesti.

Latviai kuria ne tik popierinius lėlių namelius, bet ir popierines lėles. Tokios buvo labai populiarios apie devyniasdešimtuosius, kai tokias lėles buvo galima išsikirpti ir iš vaikiškų žurnalų. Kaimynai su nauja energija prikėlė nostalgiškus vaikystės prisiminimus ir atgaivino savo vaikystės popierines lėles, kurias ranka piešė močiutė. Stalčiuje užsigulėjusios lėlės atgimė autentišku 90-ųjų aprangos stiliumi. „Claudia paper dolls" lėles ir jų aprangą vaikai gali nuspalvinti ir iš knygelės išsikirpti patys, tad taip lavinama ne tik vaizduotė ir meniniai gebėjimai, bet ir rankyčių miklumas, o mažiesiems į pagalbą karpant lėles atėjus ir tėvams - į žaidimą įtraukiama visa šeima.

Gamintojo nuotr.

Žaidimai ir mokymasis ateina ne tik per žaislus. Dvi profesionalios dietologės iš Latvijos sukūrė sveikos mitybos lėkštę „On Plate". Dekoruota smagiais daržovių ir kitų maisto produktų piešinėliais, lėkštė traukia akį ir edukuoja ne tik vaikus, bet ir suaugusius sveikos mitybos pagrindų, nurodydama maisto produktų proporcijas lėkštėje.

Gamintojo nuotr.

Patiems mažiausiems nei popieriniai, nei mediniai žaislai netiks. Jiems tinkamiausi minkšti žaislai, kurie neturi smulkių detalių ir būtų saugūs, jei mažylis įsidės juos į burną. Užsukus į Vilniuje įsikūrusią ekologiškų prekių parduotuvę „Baroca", liksit nustebinti dar vieno Latvijos žaislų gamintojo - „Wooly World Toys", kuris pasaulyje pripažįstamas kaip vienas „žaliausių" žaislų gamintojų. Mieli minkštučiai žaisliukai - meškiukai, zuikučiai, kurie lydės mažylį į sapnų karalystę, pagaminti iš visiškai natūralių medžiagų - 100% medvilnės, užaugintos ekologiniuose ūkiuose, kur nenaudojami jokie pesticidai, trąšos ar kitos poveikį turinčios medžiagos. Žaislų užpildas - hipoalerginis ir antibakterinis kukurūzų pluoštas, „Wooly World Toys" žaislai bus ištikimiausi mažylio palydovai, kai dygsta pirmieji dantukai.

Gamintojo nuotr.

Visiems tėvams svarbu ne tik su kuo vaikas žaidžia ar valgo, bet ir kuo vaikas aprengtas, nes vaikų odelė daug jautresnė nei suaugusiųjų. Malonus atradimas - „Beekid" apranga visai šeimai ir „Galatex" rūbai vaikams ir kūdikiams. Vėl gi pagaminta Latvijoje. Natūralios kokybiškos medvilnės „Galatex" pižamos vaikams - simpatiški ir patogūs modeliukai kelionei į sapnų karalystę. „Beekid" rūbeliai - spalvingi, patogūs, natūralios organiškos medvilnės, pieno medvilnės ir bambuko pluošto drabužėliai, kurie nedirgina, nealergizuoja odos ir eilinę vaikų dieną pavers nepamirštamu nuotykiu.

Dauguma šių gamintojų gaminamos produkcijos galėsite apžiūrėti, įvertinti ir įsigyti jau šį savaitgalį (lapkričio 6 - 8 d.) Litexpo parodų centre vyksiančioje parodoje „Vaikų šalis".

Straipsnis paruoštas bendradarbiaujant su Latvijos investicijų ir vystymosi agentūra bei ERAF
fondu.




Užsakymo nr.: PT_69493572

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis