Vaikų lytinis auklėjimas: nedrąsu paklausti, bet žinoti būtina

Tėvai daugiausia jaudinasi, ką apie seksą kalbėti su paaugliais. O ką atsakyti keturmečiui, kai grįžęs iš darželio namo pareiškia: „O aš žinau, kas yra seksas! Mes šiandien su Greta bučiavomės." Panagrinėkime 3-7 metų vaikų seksualinį elgesį.

Tėvams, auginantiems ikimokyklinio amžiaus vaikus, dažniausiai kyla šie klausimai:

- Ką daryti, jeigu vaikas masturbuojasi?

- Ką jam pasakoti apie seksą?

- Ar bausti už nepadorų elgesį ar kalbas viešumoje?

- Iš kur jis to išmoko?

Gimęs kūdikis moka jaustis laimingas

Lytinis auklėjimas prasideda vos gimus. Pirmosios gyvenimo dienos ir savaitės naujagimiui palieka neištrinamų pėdsakų. Prisilietimas yra pats primityviausias pojūtis: per odą skverbiasi pirmieji įspūdžiai - tėvų mintys ir jausmai. Žindomas mažylis jaučiasi laimingas, kai myluojate, glaudžiate, pasąmonėje suvokia, kad pasaulis yra gėris.

3-5 metų vaikai tyrinėja savo kūną

Tokio amžiaus vaikai jau skiria save kaip berniuką ar mergaitę pagal mamą arba tėtę. Nieko bloga yra tyrinėti savo kūną, domėtis tėvų kūnu, rodyti genitalijas ir klausti, kas tai, koks pavadinimas, ką jis daro. Šio amžiaus vaikai gali vartoti „negražius žodžius" nesuprasdami jų reikšmės. Vaikai stebi ir kartais kartoja suaugusiųjų elgesį.

Šiuo metu vaikai pastebi, kad berniukai ir mergaitės šlapinasi skirtingai ir gali pradėti kopijuoti vienas kito pozas. Jie gali bučiuotis, myluotis, nusirenginėti ir tyrinėti žaidimo draugą ar draugę. Vaikai taip pat gali masturbuotis, glamonėtis ar trinti savo genitalijas siekdami malonumo. Tokio amžiaus mažieji gali slaptai stebėti tualete, žaisti žaidimus: „ligoninė" ar „namai". Tai natūralus tyrinėjimo ir imitavimo elgesys ir už tai vaikų nereikia barti ar gėdinti. Vis dėlto vaikui reikia papasakoti, ko nedera daryti ar kalbėti viešai.

6-7 metų vaikai

Tokio amžiaus vaikai labai mėgsta užduoti įvairiausių klausimų, susijusių su seksu ir lytimi. Svarbu atsakyti nuoširdžiai ir nepateikti per daug informacijos, kuriai vaikai dar nėra pasiruošę ar nenori žinoti.

Prieš atsakant į klausimus svarbu suvokti, ką vaikai jau žino ir ką iš tikrųjų nori sužinoti. Pavyzdžiui, šešerių metų mergaitė domisi, iš kur atsiranda vaikai. Ji tikrai nenorės išgirsti smulkmenų apie lytinę sueitį, tad tikrai neverta pasakoti. Išgirdus „suktą" klausimą galima pirmiausia pasiteirauti patiems: „O kaip pati manai?" Taip suprasite, kokį atsakymą yra pasirengęs suvokti jūsų vaikas.

Vaikas masturbuojasi!

Masturbacija nėra sutrikimas, jeigu nėra per daug intensyvi ar fiziškai žalojanti. Tačiau iki šiol daug tėvų sutrinka su tuo susidūrę ir yra nusiteikę smerkti vaikus už tokį elgesį. Geriausia yra sudominti vaiką kita veikla ir stengtis nepabrėžti šio pomėgio, tarkim, stebėti, klausinėti, kodėl vaikas taip elgiasi. Tiesiog paaiškinkite, kaip reikėtų elgtis. Labai svarbu vaiko negąsdinti.

Kada reikia kreiptis į specialistą?

- vaiką sunku atitraukti nuo tokios veiklos;

- vaikas žaidžia lytinį aktą su draugais ir pan,;

- seksualiniai žaidimai yra sukeliantys fizines traumas ar skausmą;

- masturbacija yra per daug dažna ir atrodo, kad vaikas taip sprendžia savo vidines bėdas.

Geriausia sudominti kita veikla

Seksualinio auklėjimo pagrindas - ne slopinti instinktus, o sudaryti visas sąlygas juos pakeisti kokia nors prasminga veikla. Užuot griežtai baudę vaiką, kuris masturbuojasi ar mėgsta rodytis nuogas, patraukite dėmesį kuo nors kitu: sugalvokite naujų žaidimų ir pramogų, ypač jei tai sportiniai žaidimai.

Edipo kompleksas

Edipo kompleksas - tai vaiko amžiaus tarpsnis, kai jis erotiškai prisiriša prie kurio nors tėvų: sūnus - prie mamos, mergaitė - prie tėčio (tai vadinama Elektros kompleksu) ir jaučia pavydą kitam tėvų. Reikėtų atsisakyti edipinių svajonių, bet tik ne jas lydinčių nuoširdžiausių jausmų. Vaiko prisirišimas prie priešingos lyties gimdytojo yra jo erotinio polinkio pranašas, kuris bus svarbus renkantis partnerį.

Pasistenkite neslopinti vaiko seksualinio elgesio. Nebijokite, taip elgdamiesi jam nepakenksite. Priešingai, ne slopinami instinktai, o tie, kurie pakeičiami kitais, gyvenime labai naudingi.

Ko niekada nedarykite

1. Nekurkite istorijų apie kopūstus, gandrus ir parduotuves, kuriose perkami vaikai. Kai vaikai paklausia, iš kur jie atsiranda, atsakykite aiškiai ir tiesiai.

2. Nebijokite vadinti intymių organų tikraisiais vardais: vyro varpa vadinama varpa, o gimda - ne skrandis.

3. Nesirodykite per dažnai vaikui nuogi. Matydami suaugusiųjų lytinius organus mažyliai išsigąsta, net jei to neprisipažįsta.

4. Mylėkitės įsitikinę, kad jūsų nemato skvarbios mažylių akys. Lytinis aktas vaikui gali atrodyti lyg sadistinis išpuolis, kai tėtis skriaudžia mamą.

Į klausimą, koks vaiko seksualinis elgesys yra įprastas, nėra vienintelio atsakymo, nes tai priklauso ne tik nuo mažylio vystymosi, bet ir nuo šeimos socialinių vertybių, kultūros įtakos, bendruomenės normų. Todėl labai svarbu pripažinti vaikų seksualumą ir žinoti jų psichoseksualinio vystymosi raidos ypatumus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis