Mama Dalia – apie didžiausią problemą vaikų darželiuose: tėveliai, atsikvošėkite!

TavoVaikas.lt gavo Dalios laiškelį, kuriame ji skundžiasi kitų tėvų elgesiu vaikų darželyje. „Kaip galima čiaudintį ir su varvančia nosimi vaiką atvesti į vaikų darželį? Juk jis apkrės dar 20 kitų vaikų!“, – piktinasi ji.

Dalios laiškas:

„Auginu trejų su puse sūnų, kuris darželį lanko nuo šio rudens pradžios. Prieš darželį stengiausi grūdinti vaiką, labai atidžiai prižiūrėjau jo mitybą ir papildomai pirkau žuvų taukų.

Mane gąsdino, kad vaikas darželyje sirgs, taip ir nutiko. Per šiuos tris mėnesius jis daugiau sirgo, o ne lankė darželį. Visa laimė, kad aš auginu mažą jo sesytę namuose, tad jis gali išsisirgti neskubinamas ir aš jo tikrai neišgrūdu į darželį nepasveikusio.

Tačiau mane pritrenkė kitų tėvų požiūris. Rūbinėje kartais matau - vaiko akys raudonos, snarglys baltas tįso iki kelių, jis čiaudi, kosėja, o jį atitempia į darželį.

Tai kiek reikia turėti proto, kad taip nemylėti savo vaiko? Nekalbu jau apie kitus vaikus. Kaip galima čiaudintį ir su varvančia nosimi vaiką atvesti į vaikų darželį? Juk jis apkrės dar 20 kitų vaikų!

Manau, kad čia niekas kitas nekaltas, tik patys tėvai. Juk jie mato savo vaiką, kaip jis jaučiasi ryte, ir vis tiek veda į kolektyvą. "Ne mano daržas, ne mano pupos" - jeigu visi galvosime tik šitaip, nieko gero dar ilgai nebus.

Labai prašau tėvų būti sąmoningais ir gerbti kitų vaikų teises. Gal jūsų vaikui užtektų šiandien pabūti namuose ir jis neįsisirgtų? Mieli tėvai, atsikvošėkite ir neveskite į darželį sergančių vaikų, labai prašau...“

Klausimus apie sergančius vaikus darželyje uždavėme „Šilagėlės“ darželio pedagogei Elžbietai Rasiukevič.

Kaip manote, ar visi suaugusieji yra sąmoningi ir susipranta nevesti sergančio vaiko pas kitus vaikus?

Sveikata yra didžiausia vertybė. Suaugusiojo požiūris į sveikatą priklauso nuo vaikystėje suformuotų arba nesuformuotų sveikos gyvensenos įgūdžių. Norint suaugus kuo ilgiau būti sveikiems bei ilgai išlikti darbingiems, sveikata reikia pradėti rūpintis dar vaikystėje.

Ar yra įstatymas, kuris draustų priimti sergantį vaiką į darželį?

Atšalus orams, masiškai pradėjo sirgti vaikai. Deja, ne visi tėveliai paiso darželio taisyklių bei įstatymų ir atveda sergančius vaikučius į darželį. LR sveikatos apsaugos ministro 2010 m. balandžio 22 d. įsakymu Nr. V - 313 patvirtinta Lietuvos higienos norma HN 75:2010 nustato, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigoje turi būti sudarytos saugios ugdymo sąlygos. Higienos norma nustato, kad draudžiama priimti sergančius ar turinčius užkrečiamųjų ligų požymių (kai karščiuoja, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia, kosti, yra išskyrų iš nosies ir kt.) vaikus, taigi, tuo atveju, kada į ikimokyklinio ugdymo įstaigą yra atvedamas sergantis vaikas, ši įstaiga turėtų nepriimti tokio vaiko.

Ar galima atnešti į grupę vaistus ir prašyti, kad auklėtojos duotų jų vaikui?

Dažnai susiduriama su situacija, kai tėvai nori palikti vaistus darželyje ir prašo, kad auklėtoja jų duotų vaikui. Auklėtoja neturėtų priimti jokių vaistų. Ikimokyklinės ugdymo įstaigos vidaus tvarką nustato savivaldybės ar Švietimo ir mokslo ministerija. Asmens sveikatos priežiūros paslaugos nėra teikiamos.

Ar galima atvesti vaiką su sloga?

Kai kurie tėveliai į slogą numoja ranka ir toliau veda vaikučius į darželį. Jie galvoja, kad sloga - ne liga. Sloga yra liga ir gali komplikuotis į kitas, rimtesnes ligas. Blogai yra, kad sloguojantys vaikai gali užkrėsti kitus vaikus. Vaikas turi būti išgydytas ir tik visai pasveikęs lankyti darželį.

Apskritai, kaip dažnai serga darželinukai?

Kiekvienas vaikas yra individualus, vienas gali sirgti aštuonis kartus per metus, kitas – tris ar keturis kartus. Darželiuose vaikai serga dažnai dėl dviejų pagrindinių priežasčių: pirma, jų imuninė sistema dar tik formuojasi; antra, darželiuose, kaip ir kitose masinio susibūrimo vietose, virusai plinta greičiau. Darželio ligos yra natūralus imuniteto formavimosi etapas ir šiomis ligomis teks persirgti ankščiau ar vėliau. Moksliniais tyrimais yra nustatyta, kad mažylio iki ketverių metų imunitetas yra dar nesusiformavęs, tad tokio amžiaus vaikai serga ypač dažnai.

Ar yra vaikų, kurie apskritai nepraleidžia dienų darželyje dėl ligos?

Praktiškai nėra tokių vaikų, kurie visai neserga. Sirgti yra žmogiška, tik labai svarbu tinkamai reaguoti į ligą.

Vaiko organizmo imuninę sistemą reikia vertinti kaip sistemą, kuri sklandžiai veikia tuomet, kai kiekvienas jos elementas atlieka savo darbą. Tad pirmiausia stebėkite, kad vaikui pakaktų miego, formuokite taisyklingos mitybos įpročius, laikykitės higienos taisyklių, judėkite, grūdinkitės, kuo dažniau būkite gryname ore.

Be abejo, peršalus, susirgus vaikui, jį reikia gydyti atsižvelgiant į gydytojo rekomendacijas, tačiau nepamirškite, kad vaikas gali apsimesti sergąs, trokšdamas sulaukti daugiau tėvų dėmesio, meilės ir švelnumo. Taigi nelaukdami ligos, apkabinkite savo vaiką, paimkite ant rankų ir pasakykite, kaip jį mylite.

Mieli tėveliai, kviečiame komentaruose dalintis savo patirtimi, kaip jūs tvarkotės su sergančių vaikų problema darželiuose. Galite rašyti mums ir el.p. tavovaikas@delfi.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis