Ką kiekviena moteris turėtų žinoti apie gimdos kaklelį

Apžiūros pas ginekologą metu besilaukiančiai ir jau pagimdžiusiai moteriai neretai yra apčiuopiamas ir įvertinamas gimdos kaklelis. Ką svarbu žinoti apie šį organą?

Gimdos kaklelis – kas tai?


Gimdos kaklelis yra siaurasis gimdos galas, kuriuo gimda sujungiama su makštimi. Viršutinė anga į gimdą yra vidinė gimdos kaklelio dalis, o apatinė anga į makštį – išorinės gimdos kaklelio žiotys. Pastarąją galima makštyje apčiuopti pirštais. Dar negimdžiusių moterų gimdos kaklelis paprastai būna duobutės formos. Po nėštumo jo forma paprastai pasikeičia.


Gimdos kaklelis nėštumo metu ir gimdant


Jeigu laukiatės kūdikio, jūsų vidinė ir išorinė gimdos kaklelio angos yra uždarytos. Tai apsaugo nuo bakterijų, kad jos nepatektų į gimdą ir nesukeltų infekcijų. Kai prasideda gimdymas ir sąrėmiai, gimdos kaklelis keičiasi – jis suminkštėja ir sutrumpėja. Galiausiai atsiveria vidinė gimdos kaklelio dalis, toliau pradeda atsiverti išorinė gimdos kaklelio anga. Kai pastaroji pasiekia maždaug dešimties centimetrų skersmenį, prasideda vadinamasis išstūmimo etapas.


Gimdos kaklelis ir natūralus šeimos planavimas


Gimdos kaklelis taip pat atlieka svarbų vaidmenį ir nėštumo metu, ir gimdant. Jeigu nesate nėščia, tačiau norėtumėte pastoti, gimdos kaklelio atsivėrimas gali suteikti informacijos apie vaisingas dienas. Ciklo metu keičiasi gimdos kaklelio padėtis, tvirtumas ir atsidarymas. Gimdos kaklelio apžiūros metodas primena Bilingso metodą, kai vaisingos dienos nustatomos pagal gimdos kaklelio gleivių pokyčius. Vis dėlto, abu šie metodai yra patikimi tik iš dalies. Geriau juos derinti su temperatūros matavimo metodu.


Kaip keičiasi gimdos kaklelis


Po menstruacijų gimdos kaklelis užsiveria ir yra stipriai atsikišęs giliai makštyje, šiame etape jį galima ypač gerai apčiuopti. Jis šiek tiek primena vyšnią ar nosies galiuko kremzlę.


Artėjant ovuliacijai gimdos kaklelis darosi minkštesnis ir vis labiau atsiveria. Taip pat pasikeičia jo padėtis, kadangi jis atsitraukia du-tris centimetrus, apčiuopti gimdos kaklelį šiame etape yra sunku. Dabar jis labiau primena lūpas ar ausų kaušelius.


Apskritai, tuo metu, kai gimdos kaklelis yra minkščiausias ir labiausiai atsivėręs, jūs esate vaisinga. Tomis dienomis ypač didelė galimybė pastoti, mat spermai lengviau prasiskverbti į gimdą.


Praėjus dviem ar trims dienoms po ovuliacijos gimdos kaklelis vėl pradeda užsidarinėti ir sukietėja.


Svarbiausia gimdos kaklelio funkcija - apsauginė


Gimdos kaklelio viduje esančios gleivinės liaukos nuolat gamina įvairaus klampumo ir sudėties gleivių, kurios „uždaro" kaklelį, kad pro jį iš išorės į gimdą nepatektų žalingų bakterijų bei mikrobų.


Įvairiu ciklo metu gimdos kaklelis skiriasi. Iškart po mėnesinių jis yra uždaras, kietas, jo gaminamos gleivės - tirštos, klampios, neleidžiančios spermatozoidams patekti į gimdą. Per ciklo vidurį kaklelis plečiasi, minkštėja, gleivės skystėja. Taip spermatozoidai patenka į gimdos ertmę ir apvaisina kiaušinėlį. Po ovuliacijos kaklelis siaurėja, kietėja, gleivės tirštėja, o per mėnesines vėl šiek tiek prasiplečia ir suminkštėja, kad galėtų lengviau išbėgti jų turinys - atsisluoksniavusi gimdos gleivinė ir kraujas.


Per nėštumą gimdos kaklelis atlieka atraminę (prilaiko gimdą ir joje esantį vaisių) ir iš esmės tą pačią apsauginę funkciją. Jo gaminamos gleivės tampa itin klampios, tąsios, susidaro jų kamštis, kuris saugo vaisių nuo galimų infekcijų.


Gimdos kaklelio nepakankamumas


Gimdos kaklelio nepakankamumas - kai jis yra per trumpas ir per minkštas ir atsiveria prieš laiką be pačios gimdymo veiklos. To priežastys – prieš tai buvę nesivystantys nėštumai, priešlaikiai ar dėl kokių kitų priežasčių nesėkmingai pasibaigę nėštumai ir gimdymai, taip pat įvairios gimdos kaklelio chirurginės operacijos.


Svarbiausia gimdos kaklelio nepakankamumą laiku pastebėti. Jeigu nustatomas nepakankamumas, gimdos kaklelis apsiuvamas. Šią procedūrą būtina atlikti iki 20 nėštumo savaitės. Vaisiaus vandenys turi būti nenutekėję, gimda nepradėjusi reguliariai susitraukinėti, neturi būti infekcijos požymių. Maždaug 10 min. operacija atliekama taikant narkozę, vietinę nejautrą arba visai be nuskausminamųjų. Moterys labai baiminasi šios procedūros, ypač dėl per ją taikomos narkozės, tačiau iš dviejų blogybių renkamasi mažesnė. Šiuo atveju svarbiausia - išsaugoti nėštumą ir patį kūdikį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis