Kokias klaidas daro tėvai, veždami vaikus automobilyje

Tėvų įpročius fiksuojančio tyrimo rezultatai iš tiesų verčia sunerimti tėvus – ar įsigiję naujausią ir brangiausią automobilio kėdutę vaikui ją taisyklingai naudojame? Deja, klaidų daro net 95 procentai šeimų!

Automobilio kėdutės sumažina vaikų mirtingumo ir traumų riziką avarijos metu. Taisyklingai naudojamos kėdutės suteikia saugumo kelionei, kurios metu pervežamas vaikas. Skirtingose pasaulio šalyse galioja skirtingi įstatymai, reglamentuojantys, iki kokio amžiaus ar svorio vaikus privaloma vežti sėdinčius kėdutėse. Lietuvoje visi vaikai iki 135 cm ūgio privalo važiuoti sėdėdami automobilio saugos kėdutėje.


Tačiau kėdutė saugos funkciją tinkamai atlieka tik tada, kai yra naudojama pagal instrukciją bei saugos reikalavimus. Netaisyklingai pritvirtinta kėdutė gali kelti pavojų vaiko saugumui.


Deja, bet JAV atlikta naujausia studija (jos aprašymą anglų k. galima rasti čia) patvirtina, kad dauguma tėvų automobilio kėdutę naudoja neteisingai.


Iš viso tyrime dalyvavo beveik 300 šeimų ir jo rezultatai nemaloniai nustebino tyrėjus. Pasirodo, tik 5 procentai iš visų tėvų automobilio saugos kėdutę tvirtina ir naudoja taip, kaip rekomenduojama. Dauguma tėvų daro ne vieną automobilių naudojimo klaidą. Pusė visų šeimų, kurios tyrimo metu netaisyklingai tvirtino kėdutes, darė net penkias skirtingas klaidas! O tik viena iš penkių šeimų, kurios nesilaikė reikiamų instrukcijų, tvirtindami kėdutes padarė 1 klaidą. Iš tiesų neraminantys rezultatai!


Vida Press


Tyrimo rezultatus komentavę vaikų gydytojai buvo nustebę tokių išvadų. Pasak jų, toks tėvų neatsakingumas gali brangiai kainuoti, jei kelyje nutiks eismo įvykis. Tai, kad net 95 procentai visų apklaustųjų tėvų daro klaidas tvirtindami kėdutes, aiškinama tuo, kad įvairūs kėdučių gamintojai turi nevienodų tvirtinimo rekomendacijų, be to, skiriasi automobilių modeliai bei tvirtinimo sistemos. be abejo, svarbus ir žmogiškasis faktorius, kai tėvai galvoja, kad jie vairuoja lėtai, saugiai ir nieko blogo nenutiks.


Visgi tai yra netoleruotina praktika ir nusipirkus kėdutę būtina perskaityti jos tvirtinimo instrukciją bei laikytis pateiktų nurodymų.


Kokias dažniausias tvirtinimo klaidas daro tėvai?


Viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų - netaisyklingas kėdutės atlošo kampas, ypač pavojinga, kai atlošas nustatomas pernelyg vertikaliai. Kita ne mažiau dažna ir pavojinga klaida - netaisyklingas automobilio saugos diržų naudojimas. Kai kėdutėje sėdintis vaikas prisegamas automobilio saugos diržu, jis negali būti ties vaiko kaklu ar pilvu - tai didina pasmaugimo riziką nenumatyto atveju metu.


Vida Press


Kitos klaidos:


Tvirtinant kėdutę paliekamas per laisvas automobilio saugos diržas;


Automobilio saugos diržu neteisingai apjuosiama kėdutė;


Vaikas naudoja jo ūgiui ir svoriui nepritaikytą kėdutę (ji būna per didelė ar per maža, jau išaugta).


Automobilio saugos diržu prisegami du vaikai arba mama ir vaikas.


Vežant vaiką priekyje, neišjungiama oro pagalvė;


Automobilio saugos diržai juosia vaiko kaklą ir (o ne petį), pilvuką (o ne dubens sritį).


Vida Press


Važiuoti saugiai - tėvų pareiga


Tam kad kelionė būtų saugi, svarbu tinkamai naudoti automobilio kėdutes. Tinkamai įtaisyta saugos kėdutė tvirtai laiko vaiką ir saugo nuo smūgių automobilio viduje, taip išvengiama pavojaus būti išmestam iš automobilio. Taip pat ji sugeria dalį smūgio jėgos, todėl kelyje atsitikus nelaimei vaikas turi daugiau galimybių išvengti sužalojimų ar net mirties.


Kelionė iš gimdymo namų saugiausia bus tada, kai naujagimis vežamas jo ūgiui ir svoriui tinkamoje kėdutėje. Pastaroji turi būti pritvirtinta pagal visus reikalavimus.


Prisegę vaiką įsitikinkite, kad automobilio saugos diržas juosia petį ir dubenį - tai yra saugiausia jų prisegimo padėtis. Būkite tikri, kad jūsų vaiko saugos kėdutė nėra per sena ar techniškai netvarkinga.


Tinkamai naudojama kėdutė automobilyje yra tokia, kai pritvirtinta ji iš vietos gali pajudėti vos 2-3 cm. Jeigu „tabaluoja" daugiau, ji neatlieka apsaugos funkcijos.


Lietuvoje automobilio kėdutės yra privalomos visiems vaikams iki 135 cm. Kadangi vaikai labai skirtingo ūgio, sunku pasakyti, iki kokio amžiaus reikės automobilio kėdutės. 135 cm ūgio gali būti ir 7, ir 9 m., ir jaunesni ar vyresni berniukai bei mergaitės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis