ĮSPŪDINGA: įamžino vaiką su neatskirta virkštele ir placenta

Daugelis gimdžiusių moterų net nežino, kaip atrodo placenta. Pagimdžius kūdikį, jis tampa svarbiausias ir apie placentą nei klausiama, nei pageidaujama ją apžiūrėti. Tačiau yra kultūrų, kuriose placentai ir virkštelei skiriamas ypatingas dėmesys.

Fotografės Emmos Jean fotografija su miegančiu naujagimiu, kuris virkštele dar tebesujungtas su savo placenta, sujaudino daugelį internautų. Sausio 2 dieną patalpinta fotografija sulaukė daugybės „Patinka“ bei pasidalijimų socialiniuose tinkluose.

Vakarų kultūroje nėra įprasta, kad naujagimis po gimdymo paliekamas virkštele sujungtas su placenta. Po gimdymo virkštelė nukerpama, o placenta atsiduria tarp medicininių atliekų.

Tiesa, yra šeimų, kurios pageidauja atskirtą placentą parsivežti namo. Ji užkasama prie namų ir toje vietoje pasodinamas medis arba placenta naudojama specialių kapsulių gamybai, kurių vartojimas po gimdymo suteikia moteriai jėgų, energijos ir neleidžia panirti į pogimdyminę depresiją. Dar kai kuriais atvejais iš placentos gaminami "energijos kokteliai", kuriuos geria moterys.

Tačiau tai reti atvejai. Dauguma gimdyvių nesiteirauja apie placentą, jos nepageidauja vežtis namo ir apskritai, apie ją pamiršta iš karto po gimdymo.

Emmos Jean nuotraukoje iš virkštelės sudėliotas žodis „Love" - meilė.

Nuotraukoje įamžinta mažylė Haper turi maoriškų šaknų, nes jos mama kilusi iš Naujosios Zelandijos. Maoriai placentai ir virkštelei skyrė simbolinę reikšmę.

Įdomu, kad maoriškai „whenua" reiškia ir placentą, ir žemę. Laikydamiesi papročių, placentą jie vėliau užkasdavo žemėje.

Welcome earthside sweet little HarperAs a Maori baby his placenta will now be returned to the land. The word 'whenua'...
Posted by Emma Jean Photography on 2016 m. sausio 2 d.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis