Svajonių darbas, už kurį nemoka nė cento: tarp savanorių – ir žinomi veidai

Vasario 4-7 dienomis Vilniuje vėl šurmuliuos tradicinė žiemos - pavasario sezono „Mamų mugė". Tūkstančius mamų ir tėčių visoje Lietuvoje atsakingam ir protingam vartojimui suvienijanti idėja daugumai yra ypatinga bei artima dar ir dėl kito aspekto - savanorystės skatinimo.

Kaskart savanoriška veikla į projektą įtraukia daugiau nei 200 žmonių. Kiekvienas čia gauna nepaprastai daug - įgyja neįkainojamos patirties, praplečia pažinčių ratą, išmoksta naujų ir, svarbiausia, praktiškų dalykų, be to, savyje „atranda" naujų savybių, potencialo kitokiai veiklai.

K. Savickytė - Damanskienė: „Aš visą laiką save vienur ar kitur dalinau..."

Kaip tvirtina trijų vaikų mama, aktorė bei renginių vedėja K. Savickytė - Damanskienė, kuri „Mamų mugėje" dalyvauja nuo pat pirmo karto, kai ši buvo suorganizuota, į šį projektą kaip savanorė ji įsisuko kažkaip labai natūraliai, savaime ir labai dėl to džiaugiasi. „Neatlygintinas darbas man atrodo labai prasmingas, reikalingas. Juk vieni dėl tų, kurie turi ar gali mažiau, aukoja pinigus, kiti - daiktus, treti laiką. Nuoširdžiai tikiu, jog duodamas kitam, pats gauni žymiai daugiau. Tik visai kitokia forma, - tvirtina žinoma moteris. - Aš visą laiką save vienur ar kitur dalinau. Apsilankiusi „Mamų mugėje", suvokiau, kad naudingiausia aš galiu būti būtent čia. Kodėl? Na, pirmiausia man labai imponuoja pati mugės idėja - parduoti, atiduoti, padovanoti daiktus, kurių tau nebereikia ir kartu gerokai pigiau įsigyti viso to, kas tuo metu reikalinga.

Aš visą laiką save vienur ar kitur dalinau. Apsilankiusi „Mamų mugėje", suvokiau, kad naudingiausia aš galiu būti būtent čia. Kodėl? Man labai imponuoja pati mugės idėja - parduoti, atiduoti, padovanoti daiktus, kurių tau nebereikia ir kartu gerokai pigiau įsigyti viso to, kas tuo metu reikalinga.Kristina Savickytė - Damanskienė

Antra, ties šiuo projektu dirba nerealiai nuostabi komanda. Trečia, savanorystė mugėje yra motyvuojama, skatinama, nes būdamas savanoriu, tu turi galimybę ateiti apsipirkti anksčiau, nepapuldamas į žmonių grūstį. Ketvirta, savanoriaudama mugėje aš save išbandau visai kitoje veikloje nei esu pratusi, galiu realizuoti savo organizacinius gebėjimus. Trumpiau tariant, savanorystė „Mamų mugėje" man priimtina dėl daugybės gana skirtingų dalykų".

Kitoms mamoms, o taip pat ir tėčiams Kristina, kuri „Mamų mugėje" jau kuris laikas eina ir tam tikras pareigas - koordinuoja visų savanorių darbą, pataria bent kartą save išbandyti priimtinoje savanoriškoje veikloje. Pasak pašnekovės, tik iš pradžių viskas atrodo galbūt bauginama, neverta aukoti savo ar šeimos laiko, pastangų. Tačiau dalijimasis duoda labai daug. Ir tą grįžtamąjį ryšį dauguma paprastai pajunta iš karto.

Justina Seferovič: „Nuolatinė „Mamų mugės" darbuotojų komanda „užaugo" iš savanorių"

„Mamų mugė" dviejų vaikų mamos, žurnalistės, kultūros projektų koordinatorės Justinos Seferovič gyvenime, kaip ji pati sako, atsirado be galo paprastai: „Norėjosi ištuštinti namus nuo sūnums nebereikalingų daiktų: drabužių, batų, žaislų. Atrasti žmogų, kuriam reikėtų visko ir kuriam viskas tiktų bei patiktų, be galo sunku. Dažniausiai vienam reikia to, kitam - ano, tuo tarpu mugė leidžia vienu ypu realizuoti visus nebereikalingus daiktus: parduoti, atiduoti, padovanoti, - pasakoja jauna moteris. - Vyras buvo tas pirmasis mūsų šeimos mugės dalyvis ir savanoris. Aš pirmaisiais kartais mugėje savanoriauti negalėjau - buvo per maži vaikai. Vėliau jau dalyvavome dviese". Savanorystė Justinai teikia didžiulį moralinį pasitenkinimą. Mokyklos laikais buvusi skautė, savanorišku darbu ji užsiima ne vienerius metus ir teigia, jog labai gera, naudinga, o ir nepaprastai svarbu kiekvienam žmogui nors trumpam ištrūkti iš patogaus gyvenimo, vadinamosios komforto zonos ir padirbėti vardan tų, kurie pagalbos stokoja.

Mano manymu, „Mamų mugė" - tai svajonių darbas, nes dirba ir smegenys, ir kūnas. O prisijungti prie komandos gali kiekvienas norintis.2 vaikų mama ir „Mamų mugės“ savanorė Justina SEFEROVIČ

Nuo praėjusios mugės Justina vadovauja ties šiuo projektu dirbančiai komandai, kuri, beje, užaugo taip pat iš savanorių. „Mugė kaskart vis labiau plečiasi, darbų tik daugėja, tad po kelias valandas mums padedantys savanoriai jų atlikti tikrąja to žodžio prasme nebespėja. Supratome, kad reikia burti nuolatinę komandą ir ji gavosi ne tokia jau ir maža - apie 30 žmonių, - tvirtina. - Savo darbuotojus labai motyvuojame, nes puikiai suprantame, kad ne taip jau ir paprasta kitur dirbančiam žmogui kelioms dienoms „iškristi" iš savo tiesioginės veiklos ir atsiduoti mugei. O atsidavimo reikia šimtaprocentinio, mat darbų nepaprastai daug ir jie veja vienas kitą. Esu tikra, kad mūsų komandos nariai yra tikras lobis bet kurioje darbovietėje! Juk per kelias dienas kelioms dienoms pastatome ir įrengiame savotišką mobilų prekybos centrą. Mano manymu, „Mamų mugė" - tai svajonių darbas, nes dirba ir smegenys (reikia greitai reaguoti į netikėčiausias situacijas, numatyti kelis žingsnius į priekį), ir kūnas (reikia nuolat eiti, judėti, kažką pakelti, kažką padėti). O prisijungti prie komandos gali kiekvienas norintis."

„Mamų mugės“ savanorių komanda kasmet stiprėja ir auga.
Asmeninio albumo nuotr.

Tiek Kristina, tiek Justina įsitikinusios, jog savanorystė „Mamų mugėje" mamoms duoda žymiai daugiau, nei jos įdeda pastangų. Ir tai ne tik apsipirkimo pirmenybė ar naujos pažintys. Abi pašnekovės tvirtina, jog auginant mažus vaikus, kiekvienai moteriai nepaprastai svarbu ištrūkti iš namų aplinkos, „prasivėdinti" mintis ir pasisemti naujos energijos. Mugė - puiki galimybė visa tai padaryti.

Mamų mugė" didžiuosiuose Lietuvos miestuose yra organizuojama nuo 2012 m. keliskart per metus. Mugę jau aplankė dešimtys tūkstančių šeimų, parduota net pusė milijono daiktų. Daugiau informacijos: www.musumuges.lt

Nuotraukų galerijoje – praėjusių metų „Mamų mugės“ akimirkos:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis