Kiek galima suvalgyti saldumynų, kad nekenktų dantims

Užkandžiauti galima! Bet kaip tėvai gali reguliuoti saldumynų vartojimą? Kiek tų saldumynų galima? Ir kada leidžiama smaguriauti?

Ėduonies bakterijos mėgsta cukrų, tai daugelis žino. Užtat mūsų dantims cukrus visiškai nepatinka. Taip patenkame į užburtą ratą. Vis dėlto, tai nereiškia, kad cukrus turi būti visai išbrauktas iš jūsų šeimos valgiaraščio. Tereikia nepamiršti keleto patarimų.

Keletas taisyklių

Šios taisyklės padės jūsų šeimai užtikrinti, kad saldumynus valgote saikingai, o dantys valomi - optimaliai:

Kartu nuspręskite, kada ir kiek saldumynų galima valgyti. Saldumynai prieš valgį - griežtai draudžiama.

Prieš kiekvieną smaguriavimą pirmiausia suvalgoma šiek tiek daržovių. Kai kuriais saldumynais, tokiais kaip šokoladinis kremas ar limonadas, galima lepintis tik savaitgaliais.

Niekada saldumynų neduokite kaip atlygio ar prireikus paguodos. Taip kyla pavojus, kad vaikai, iškilus problemoms, norės saldumynų. Paauglystėje gali pradėti sielos žaizdas gydyti ne saldumynais, o alkoholiu ir cigaretėmis.

Lipnius produktus (ledinukus, saldainius ar kramtomus saldainius) geriausia būtų įtraukti į vengtinų produktų sąrašą, nes jie dantims kenkia labiausiai.

Kuo greičiau išsivalysite dantis po saldumynų valgymo, tuo jiems bus geriau.

Vida Press

Dantukų draugai ir dantukų priešai

Jeigu dantų pasta yra tikra dantukų draugė, kuris apsaugo juos nuo ėduonies, tai saldumynai - tikri dantų priešai.

Ne tiek svarbu, ką jūs valgote, kiek svarbu, kada ir kaip dažnai smaguriaujate. Nesvarbu, renkatės saldžius ar sūrius užkandžius, pavalgius ima formuotis apnašos, kurios kenkia dantims. Tad kai tik šeimoje sumažinsite užkandžiavimų skaičių, dėl dantų sveikatos - didelių ir mažų - jau bus nuveikta ne taip ir mažai.

Akivaizdu ir tai, kad po užkandžių rekomenduojama išsivalyti dantis. Jeigu tai neįmanoma, reikėtų dantis išskalauti vandeniu.

Vida Press

Kiek mano vaikui galima smaguriauti?

Vaikų mitybos mokslinių tyrimų institutas rekomenduoja: saldumynams turi tekti daugiausiai 10 procentų energetinės vertės. Tačiau nereikia nerimauti, jeigu kartais jūsų atžala suvalgys daugiau.

Tereikia atkreipti dėmesį, kad vaikas pakankamai daug judėtų ir, apskritai, jo mityba būtų subalansuota. Kai vaikas mokosi arba žaidžia, padėkite ant stalo lėkštę su kąsnio dydžio gabaliukais supjaustytais vaisiais. Taip pat galite paruošti vitaminingų tirštųjų kokteilių iš vaisių, jogurto ar pieno. Beje, juos galima sušaldyti ir gausite ledus.

Vida Press

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis