Gydytoja paneigia vieną dažniausių mitų apie kalcį

Vaikas neramiai miega, prakaituoja naktimis, dažnai peršala, greitai pavargsta? Tai gali būti kalcio trūkumo požymis.

Žmogus gimsta turėdamas 270 kaulų, kai suauga jų lieka 206. Kiekvienam iš jų būtinas pakankamas kalcio kiekis. Kalcis sudaro apie 2 procentus žmogaus kūno masės ir net 99 procentai viso šio kalcio yra kauluose ir dantyse.

Pakankamas kalcio kiekis yra labai svarbus vaikystėje, apie tai kalbamės su Kauno klinikos „Bendrosios medicinos klinika" šeimos gydytoja Dileta Vaitkuviene.

Taip, tikrai labai svarbu pakankamai gauti kalcio dar vaikystėje, kadangi šio mineralo atsargos sukaupiamos vaikystėje-paauglystėje, o vėliau tik papildomos, kad atsinaujintų kaulų ląstelės.

Kokie pagrindiniai kalcio stokos požymiai?

Kalcio trūkumą gali rodyti neramus miegas, naktinis prakaitavimas, dažni peršalimai, greitas nuovargis, padidėjęs dirglumas, atminties pablogėjimas, kaulų „skausmai", raumenų mėšlungis ir kt.

Kaip galima būtų užtikrinti pakankamą kalcio kiekį, kokie pagrindiniai jo šaltiniai?

Labai plačiai paplitęs mitas, kad bene vienintelis kalcio šaltinis yra pienas. Jei tikrai būtų taip, tuomet iš kur kalcio gautų karvė? Juk ji nevartoja pieno ar jo produktų... Taigi, ne mažiau vertingi kalcio šaltiniai yra daržovės, ypač žalios spalvos, riešutai, vaisiai, sėklos ir grūdai.

Ką daryti jei mažylis nenoriai valgo daržoves?

Žinoma, reikia nenuleisti rankų ir ugdyti vaiko įprotį sveikai maitintis ir valgyti kuo daugiau daržovių. Be to, galima kalcio atsargas papildyti ir vartojant specialiai tam subalansuotus maisto papildus.

Į ką vertėtų atkreipti dėmesį renkantis kalcio papildą?

Būtina žinoti, kad papildas, kuriame yra tik kalcio, yra bevertis ir netgi gali būti žalingas, kadangi organizmas nesugebės iš jo pasisavinti kalcio. Šio mineralo pasisavinimui ir išsilaikymui kauluose būtinas vitaminas D, vadinamasis saulės vitaminas. Vitamino D trūkumas organizme net 90 procentų sumažina kalcio pasisavinimą. Kalbant apie vitaminą D, svarbu paminėti, kad daugumai Lietuvos gyventojų jo trūksta ir netgi vasarą, kaip kai saulė mus džiugina gerokai dažniau, vitamino D stygius nėra kompensuojamas.

Taigi, kaulams skirtame papilde, būtinai turi būti ne tik kalcio, bet ir vitamino D. Taip pat gerai, kad jame būtų ir kitų kaulų palaikymui reikalingų mineralų - magnio, cinko.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis