Ar tikrai geriau vaiką pradėti leisti į darželį pavasarį, o ne rudenį?

Ar verta vaiką pradėti leisti į vaikų lopšelį darželį ne rudenį, kaip įprasta, o pavasarį? Šį tėvams rūpimą klausimą aptariame su patyrusia pedagoge.

Skaitytoja klausia:

„Sveiki, auginu 2 metų ir 6 mėnesių sūnų. Labai norėčiau pavasarį jį pradėti leisti į darželį. Kodėl būtent pavasarį? Nes esu girdėjusi, kad pradėję lankyti darželį vaikai mažiau serga, negu rudenį. Be to, naujokų pavasarį nebūna tiek, kiek rugsėji. Norėčiau paklausti pedagogų, ar tai yra tiesa? Kokia būtų jų patirtis ir dar kitas klausimas - ką turiu padaryti iki rudens? Gal laikytis rėžimo kitokio, negu įprasta, ką kalbėti sūnui apie tai, kas jo laukia?".



Atsako Vilniaus Šilagėlės vaikų darželio ikimokyklinio ugdymo pedagogė Agnė Ručinskaitė.


Pradėdami galvoti apie vaiko leidimą į darželį, tėveliai susiduria su daugybe klausimų, kurie sukelia nerimą. Tokioms emocijoms įtakos turi ir atsiskyrimas su vaiku ilgesniam laikui, kurio iki tol nebuvo. Natūralu, jog kyla klausimas - kuomet geriau pradėti leisti vaikutį į darželį?


Kalbant apie tai, ar metų sezonas turi įtakos vaikų sergamumui, vienareikšmio atsakymo nėra. Labai priklauso ir nuo paties vaikučio sveikatos būklės, kadangi tiek rudenį, tiek pavasarį žmonių sergamumas statistiškai padidėja dėl plintančių ligų.


Žinoma, rudenį labiau plinta tokios ligos kaip peršalimas, kankinantis skaudančia gerkle, sloga bei kosuliu. Taip pat virusinės ligos. Pavasarį, bundant gamtai, labiau pasireiškia kvėpavimo takų ligos, kurias dažnai sukelia alergijos. Tad jeigu vaikutis nėra alergiškas ir neserga tam tikromis kvėpavimo takų ligomis, darželį gali pradėti lankyti ir pavasarį.

Tiesa, pavasario metu darželiuose naujokų pasitaiko rečiau, todėl šis metas pradėti lankyti darželį yra pakankamai palankus emociniu atžvilgiu. Visų pirma todėl, jog kiti grupės vaikučiai jau darželyje bus apsipratę. Tai reiškia, jog kiti vaikučiai jau atsisveikina su tėveliais noriai ir su gera nuotaika.


Visiškai normalu, jog tik ką pradėjęs lankyti darželį vaikas pareiškia, kad nenori pasilikti. Juk pasikeičia vaiko aplinka, žmonės, dienos ritmas. Vaikas yra įpratęs nuolat būti su tėveliais, todėl nevertėtų tikėtis, jog atkeliavęs į darželį jau nuo pirmosios dienos jis noriai atsisveikins ir visu pajėgumu ners į darželio gyvenimą, įsitrauks į veiklas. Tam gali prireikti truputėlio laiko, kol vaikutis suvoks kur pateko, pažins aplinką bei jį supančius žmones.


Planuojant pradėti lankyti darželį, patartina su vaiku kalbėti apie jo laukiančius pasikeitimus. Reikia stengtis vaiką nuteikti kuo pozityviau, jog atėjus į darželį jam būtų kuo mažiau streso. Svarbiausias dalykas yra nemeluoti vaikui, nes tokiu atveju galite prarasti vaikučio pasitikėjimą, o tai jam sukeltų baimę bei kitas negatyvias emocijas, kurių siekiame išvengti.


Kalbant su vaiku galima pasakoti tokius dalykus, jog mamytei ir tėveliui reikia į eiti į darbelį, todėl jam reikės eiti į darželį. Papasakoti vaikui, jog ten jo lauks daug kitų vaikučių, su kuriais jis galės kartu žaisti ir smagiai leisti laiką bei panašius dalykus.


Dėl dienos režimo keitimo rekomenduotumėme pasikonsultuoti individualiai su būsima auklėtoja, kuri jus supažindins su darželyje esama tvarka. Tuomet žinosite, ar verta ką nors keisti, o galbūt jūsų įprastas dienos ritmas pakankamai panašus į pasirinkto darželio, tokiu atveju nieko keisti nereikės. Jeigu vaikas yra labai išrankus maistui, galite pasiteirauti, koks yra darželyje teikiamas racionas ir pabandyti pratinti vaikutį valgyti tai, kas yra įtraukta į darželio meniu. Pavyzdžiui, per pusryčius valgyti košę, per pietus - sriubą, mėsą/žuvį bei daržoves ir t.t.


Aptarėme pagrindinius aspektus, ką turi žinoti į darželį vaiką išleisiantys tėvai, tačiau kuomet yra tinkamiausias laikas - nuspręsite jūs. Svarbiausia yra nepamiršti, jog reikia atsižvelgti į vaiko poreikius ir pradėti lankyti darželį tuomet, kada vaikui yra palankiausia.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis