4 dalykai, kurių būtinai turime išmokyti sūnų

Kokias vertybes turime perduoti berniukui, kad jis užaugtų laimingas ir sėkmingas vyras? Jūsų dėmesiui – 4 svarbiausi dalykai.

Empatija

Visuomenėje skatinama nuostata, kad vyrai turi būti drąsūs, agresyvūs ir stiprūs. Jie visada turi laimėti, užkariauti pasaulį. Esant tokioms nuostatoms vyrams sunku rodyti emocijas, kurios neįtelpa į jas. Todėl neretai vyrai slopina savo jausmus, kuria mažakalbio, stipraus vyro įvaizdį. Tačiau vyrams svarbu išmokti suvokti ir išgyventi visokias emocijas, kad jie mokėtų atjausti kitus, bendrauti su žmonėmis.

Kaip mokyti empatijos? Mokykite sūnų reikšti jausmus. Paklauskite mergaitės, kaip jai šiandien sekėsi, ir ji puls pasakoti, o berniukas atsakys - „gerai". Taigi užduokite klausimus, kad sūnus išmoktų atsiverti. Prireiks kūrybiškumo.

Turite žinoti, kuo sūnus domisi ir patys tuo pasidomėti. Kalbėkite apie jam patinkančias knygas, paprašykite pasidalinti savo mintimis apie jas. Užduokite klausimus „kas būtų, jei?...", ir klausykite, ką jis atsako. Klausydami ir stebėdami daugiau sužinosite apie sūnų, jis taps empatiškesniu žmogumi, gebančiu suprasti kitus.

Pagarba

Šiais laikais, kai iš televizoriaus sklinda žargonas, vaizdo žaidimuose gausu žiaurumų, nelengva užauginti pagarbą žmonėms jaučiantį sūnų. Pradžiai įveskite taisykles. Pirmas žingsnis, mokantis pagarbos - laikytis taisyklių, kurios puoselėja vertybes ir tinkamą elgesį.

Labai svarbu nepeikti sūnaus, nekritikuoti jo, girdint kitiems, taip pat ir broliams ar seserims. Toks elgesys neišmokys pagarbos.

Kai susiduriate su nepagarbiai besielgiančiais žmonėmis, vėliau aptarkite jų elgesį su sūnumi. Paaiškinkite, kad negražu atsikalbinėti ar apkalbinėti. Raskite pavyzdžių, iš kurių sūnus galėtų pasimokyti.

Nepriklausomybė

Nuo pat mažų dienų mokykite sūnų būti nepriklausomu, pavesdami jam namų ruošos darbų. Taip jis ne tik išmoks praktiškų dalykų, bet ir suvoks, kad berniukai irgi gali dirbti „mergaitiškus" darbus.

Juk nenorite, kad sūnus užaugęs nesugebėtų net sumuštinio susitepti? Pradėkite nuo to, kad pats užsirištų prijuostę virtuvėje. Galbūt jis nori įlipti į medį sode? Parodykite žemesnę šaką, pamokykite įsitverti. Tik nedrauskite. Leiskite mažyliui rengtis pačiam ir pan. Tėvai dažnai ima viską daryti už vaikus, tad šie paskui užauga nesavarankiški.

Pasitikėjimas

Daugeliui tėvų atrodo, kad nuo pagyrų sūnus užaugs savimi pasitikinčiu žmogumi. Gyrimas motyvuoja, tačiau besaikis gyrimas gali baigtis dviem scenarijais: užaugs žmogus, manantis, kad jis visada teisus, arba žmogus, nuolat laukiantis kitų patvirtinimo, kad jis teisus.

Kaip padėti sūnui išsiugdyti pasitikėjimą savimi? Vienas būdas - leisti daryti tai, kas jam akivaizdžiai įdomu. Jis noriai užsiims mėgstama veikla. Paskatinkite jį išbandyti ne vieną dalyką, kad suprastų, kas jam patinka ir kas nepatinka, kas sekasi, ko jis nori siekti. Galbūt jam patinka futbolas ir krepšinis, gal jis nori mokytis groti gitara, pianinu. Skatinkite skaityti - knygos praplečia akiratį. Nevartokite frazės „berniukai yra berniukai", kadangi ji turi neigiamą, menkinantį atspalvį. Būkite dėmesingi, rodykite vaikams savo meilę, drąsinkite juos. Tegu sūnus auga žinodamas, kad tikite juo ir jo sugebėjimais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis