Be galo svarbus įgūdis, garantuojantis gyvenime sėkmę

Kokių savybių ir įgūdžių reikia šiandieniniam vaikui, kad ateityje jis padarytų sėkmingą karjerą?

Tyrimai rodo, kad savikontrolės ugdymas vaikams gali būti labai naudingas ateityje, kai ateina laikas dirbti. „Psychological Science" leidinyje rašoma, kad geresnių savikontrolės įgūdžių turintys vaikai dažniau lengviau susiranda ir išsaugo darbo vietą, lyginant su tais, kurie negali pasižymėti šiomis savybėmis.


Labiau savikontrolę įvaldžiusiems žmonėms paprastai būna lengviau sutelkti dėmesį, atlikti sudėtingas užduotis, o taip pat ir susilaikyti nuo netinkamo ir impulsyvaus elgesio.


Tyrimui atlikti mokslininkai panaudojo ankstesnių dviejų tyrimų surinktus duomenis apie daugiau nei 15 tūkst. vaikų. Savikontrolės tyrime dalyvavo vaikai iki 7 metų, o jo rezultatai rodo, kad vaikai, kurių savikontrolė labiau išvystyta, ateityje darbo paieškoms išeikvoja 40 proc. mažiau laiko nei tie suaugusieji, kuriems savikontrolė vaikystėje ugdyta ne taip sėkmingai.


Nustatyta,kad prastesne savikontrole vaikystėje pasižymėję asmenys yra pažeidžiamesni užklupus ekonominei krizei, jie dažniau praranda darbą ir turi sunkumų ieškant naujos darbo vietos. Šie tyrimo rezultatai susiję su keliais veiksniais, tarp kurių negebėjimas susidoroti su stresu, negebėjimas greitai prisitaikyti darbo pasikeitimo atveju, o taip pat ir didesnis polinkis į žalingus įpročius bei prastesni laiko planavimo sugebėjimai.


„Aktyvesnis savikontrolės įgūdžių ugdymas vaikystėje, kai šiuos įgūdžius formuoti pavyksta itin sėkmingai, padeda apsisaugoti nuo nedarbo ištikus sunkmečiui ir didinti socialinę naudą keliant darbinimo rodiklius bei produktyvumą", - patikino tyrimui vadovavęs mokslininkas Michaelis Daly iš Stirlingo universiteto Škotijoje.


Jis rekomendavo savikontrolės ugdymui dėmesio skirti ikimokyklinio švietimo įstaigose, rasti vietos mokyklų programose, o taip pat ir nepamiršti kovos menų, jogos bei meditacijos naudos ugdant savikontrolę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis