Būsimieji tėvai gali matyti, kaip vyksta apvaisinimas mėgintuvėlyje

Tobulėjant medicinos galimybėms bei išmaniosioms technologijoms, būsimieji tėvai turi galimybė būti vis arčiau gimties stebuklo. Šįkart – gera naujiena toms šeimoms, kurioms susilaukti vaikelio natūraliu būdu nepavyksta ir jos naudojasi pagalbinio apvaisinimo paslauga.

Nuo šiol pagalbinio apvaisinimo galimybe pasinaudojusios poros galės realiu laiku stebėti, kaip embrionas vystosi per specialiai šiam tikslui sukurtą išmaniųjų telefonų programėlę. Tiesiogine prasme būsimieji tėvai perkeliami į laboratoriją, kur jie realiu laiku gali stebėti, kaip vystosi jų būsimasis kūdikis.

Naująją Barselonos Marques instituto mokslininkų skurtą „Embryomobile" programėlę jau išmėgino daigau nei 500 britų porų. Ši programėlė suteiks tėvams galimybę tiesiogiai dalyvauti visuose dirbtinio apvaisinimo mėgintuvėlyje etapuose ir sumažins gydymo ir nėštumo metu patiriamą stresą, rašo „The Daily Mail".

Ekspertai panaudojo embrioskopą - inkubatorių su įmontuota kamera, kas 20 minučių nuo 3 iki 5 dienų fiksuojančia embrioną. Į inkubatorių embrionas patenka po apvaisinimo ir būna iki tol, kol yra perkeliamas į būsimos motinos gimdą. Būsimieji tėvai turi išskirtinę galimybę penkias dienas stebėti, kaip vystosi jų embrionas, kuris vėliau yra perkeliamas į gimdą.

Vida Press

„Galimybė stebėti embrionų būklę suteikia kontrolės pojūtį ir mažina nežinią", - sakė Marque instituto vadovė gydytoja Marisa Lopez Teijon. „Apvaisinimo mėgintuvėlyje procedūrą patiriantys tėvai klausia savęs, kokie gi tie embrionai", - teigė ji. „Puiku, kad dabar jie gali patys matyti, kas vyksta kiekvieną akimirką", - neabejojo gydytoja.

Vida Press

Pagalbinį apvaisinimą ir nėštumą išgyvenantys būsimieji tėvai patiria didelį nerimą. Daugiausia streso kelia keli apvaisinimo in vitro etapai: pats apvaisinimas, embriono vystymasis laboratorijoje ir nėštumo testo atsakymo laukimas po embriono perkėlimo į moters gimdą. Apvaisinimo etapas kelia itin didelį stresą, nes būsimi tėvai jo nekontroliuoja.

„Žmonės teigia, kad jaučiasi ramiau matydami, kaip užsimezga nauja gyvybė", - tikino gydytoja. „Jie jaučiasi nuostabiai matydami, kaip atsiranda jų vaikai, jie jaučiasi proceso dalimi", - tikino ji.

Vida Press

„Daugumai šie vaizdai sukėlė didelį įspūdį. Vidutiniškai pora šiuos vaizdus peržiūrėjo tris ar keturis kartus per dieną", - pridūrė M. Lopez Teijon.

Vida Press

Mobiliąją „Embryomobile" programėlę jau išmėgino daugiau nei 3 tūkst. porų, 505 iš jų - poros iš Jungtinės Karalystės (JK). Marques instituto atliktas ir Europos žmogaus reprodukcijos ir embriologijos draugijos kongrese (ESHRE) pristatytas tyrimas atskleidė, kad dauguma tėvų šią patirtį įvardijo teigiamai ir patvirtino, kad ši programėlė padėjo jiems sumažinti patiriamą nerimą ir stresą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis