Vaikų darželyje vykdomas vaizdo stebėjimas prieštarauja įstatymams (+apklausa)

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (toliau - VDAI), sulaukusi visuomenės signalų dėl galimai pažeidžiamų vaikų, darbuotojų bei kitų asmenų teisių viename iš Vilniaus vaikų darželių, atliko vaizdo bei garso duomenų tvarkymo teisėtumo patikrinimą.

Nustatyta, kad vykdomas vaizdo stebėjimas vidinėse darželio patalpose prieštarauja Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo (toliau - ADTAĮ) bei kitų teisės aktų nuostatoms bei pažeidžia žmogaus teises į asmens duomenų ir privatumo apsaugą. Darželiui pateikti nurodymai nustatytus pažeidimus pašalinti.

Vaizdo stebėjimo darželyje apimtys

Patikrinimo metu nustatyta, kad darželyje yra vykdomas vaizdo stebėjimas. Vaizdo duomenys fiksuojami stacionariomis vaizdo kameromis, kurios yra išdėstytos įvairiose darželio vidaus patalpose ir lauko teritorijoje. Vaizdo stebėjimas vykdomas vaikų miegamuosiuose, grupių žaidimų kambariuose, valgykloje, kieme, stebimas įvažiavimas į kiemą. Kai kurios vidinėse patalpose veikiančios kameros įrašinėjo ir garsą. Atliekant tikrinimą nustatyta, kad duomenys, užfiksuoti minėtomis vaizdo kameromis, yra ne tik įrašomi, bet ir tiesiogiai transliuojami vaikų tėvams peržiūrėti, naudojant atitinkamus nuotolinio vaizdo stebėjimo prisijungimo kodus.

Darželio nurodyti vaizdo stebėjimo tikslai

Pasak darželio atstovo, vaizdo bei garso įrašymas vidaus patalpose yra vykdomas siekiant įgyvendinti galimybę darželį lankančių vaikų tėvams bei globėjams dalyvauti vaikų auklėjimo ir lavinimo procese. Darželio lauko teritorija yra stebima dėl vaikų saugumo, siekiant kontroliuoti pašalinių asmenų atvykimą bei dėl patalpų saugumo.

Vidines darželio patalpas stebėti uždrausta

Dėl vaizdo stebėjimo ir įrašymo vidinėse patalpose VDAI griežtai pasisakė, kad tai yra neteisėta ir darželiui pateiktas nurodymas tokį vaizdo stebėjimą bei garso įrašymą nutraukti, o jau surinktus tokius vaizdo bei garso duomenis sunaikinti. VDAI savo sprendimą grindė šiais argumentais:

- Nei ADTAĮ, nei kiti teisės aktai nenumato tėvams bei globėjams galimybės dalyvauti vaikų auklėjimo ir lavinimo procese stebint tiesioginę vaizdo transliaciją iš darželio. Atliekant tikrinimą nustatyta, kad darželį lankančių vaikų tėvai, globėjai yra pasirašytinai supažindinami ir sutinka su darželio patalpose vykdomu vaizdo stebėjimu pasirašydami paslaugų teikimo sutartį. Svarbu atkreipti dėmesį, kad vaizdo stebėjimo teisėtumas negali būti grindžiamas vaikų tėvų (globėjų) sutikimu, ADTAĮ toks pagrindas nėra numatytas.

- ADTAĮ draudžia vykdyti vaizdo stebėjimą patalpose, kuriose žmogus pagrįstai tikisi absoliučios privatumo apsaugos ir toks stebėjimas žemintų žmogaus orumą. Vaikų miegamieji laikytini patalpomis, kuriose žmonės gali tikėtis absoliučios privatumo apsaugos.

- Vykdant vaizdo stebėjimą darželio patalpose, nuolat yra stebimi ir darželio darbuotojai. Pasak darželio atstovų, tai daroma gavus darbuotojų sutikimą. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad sutikimas nėra ADTAĮ numatytas kaip teisinis pagrindas vaizdo stebėjimui vykdyti. Taip pat pažymėtina, kad vaizdo duomenų perdavimo teisiniu pagrindu darbuotojų sutikimas taip pat negalėtų būti, nes ADTAĮ numato, kad sutikimas - savanoriškas žmogaus valios pareiškimas tvarkyti jo asmens duomenis jam žinomu tikslu. Galiojantis sutikimas šiame kontekste reiškia, kad darbuotojas turi turėti galimybę, nepatirdamas jokios žalos, neduoti sutikimo arba vėliau atšaukti duotą sutikimą. Šiuo atveju darbuotojo sutikimas dėl vaizdo duomenų tvarkymo ir jų teikimo tretiesiems asmenims nebūtų laikomas savanorišku. Tai pagrindžia aplinkybė, kad toks sutikimas yra įforminamas darbo sutartyje, kurios nepasirašius darbuotojas nebus priimtas į darbą.

- Atsižvelgiant į tai, kad neteisėtu pripažintas vaizdo stebėjimas vidinėse darželio patalpose, tai trimis vaizdo kameromis vykdomas garso įrašymas vaikų žaidimų kambariuose taip pat yra pripažintas neteisėtu.

Taigi, VDAI nuomone, vaizdo stebėjimas tiek be garso, tiek su garso įrašymu vidinėse darželio patalpose yra neproporcinga priemonė, pažeidžianti tiek vaikų, tiek darželio darbuotojų privatumą. Be to, vieni tėvai neturi teisėto intereso stebėti kitų tėvų vaikus.

Leista stebėti lauko teritoriją žmonių ir turto saugumo tikslu

Tikrintam darželiui leista stebėti be garso įrašymo lauko teritoriją vaikų bei turto saugumo tikslu tuomet, kai bus tinkamai įteisinta ši veikla, t. y. bus sutvarkytos reikiamos teisinės, techninės bei organizacinės priemonės, numatytos ADTAĮ bei kituose teisės aktuose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis