Nuo kada ir kaip mokyti vaiką gerų manierų?

Sakoma, mokytis niekada nevėlu. Tačiau, ar gali būti mokytis per anksti? Lyg savaime suprantamą dalyką vaikus mokome pilietiškumo, patriotiškumo, pagarbos seneliams, meilės broliui ar sesei. Tačiau kada ateina metas vaikus pradėti mokyti gerų manierų ir kiek yra normalu reikalauti mandagaus elgesio normų iš mažamečio?

Nuo kada?

Geros manieros ir kasdienio elgesio etiketas nėra įgimti dalykai. Tačiau vieni vaikai šių žinių įgyja anksčiau, kiti vėliau. Visų pirma, tėvams reikia įsisąmoninti, kad nėra "jau tinkamo" amžiaus pradėti vaikus mokyti kasdienio etiketo. Vaiko gebėjimą priimti ir naudoti šias žinias apriboja tik jo fizinė ir protinė raida. Todėl mandagaus elgesio normas vaikams galima pradėti skiepyti nuo pirmųjų mėnesių geru tėvų pavyzdžiu. Vos gimus vaikui reikia suvokti, kad naujasis šeimos narys yra tarsi lakmuso popierėlis, kuris sugeria visą matomą ir girdimą informaciją ir nors kūdikis tikrai neprisimena šių dalykų sąmoningai, visa informacija įsirašo į pasąmonę, vėliau suteikdama pagrindą žinioms.

Vaikai nėra kompiuteriniai žaidimai, kur pasiekus tam tikrą taškų lygį pereinama į kitą lygį, tad naivu manyti, jog nubudus vieną rytą ateis tinkamas laikas vaikus mokyti gero elgesio. Šis procesas turi būti nuoseklus nuo pirmųjų dienų, tarkime, rūpinantis kūdikiu nepamiršti vienas kitam sakyti "prašau" ir "ačiū", arba paduodant vaikui žaisliukus sakyti "prašau". Ir nors mažylis tikrai negalės jums ištarti "ačiū", tačiau nuo pirmųjų dienų pradės kaupti žinias kada ir kaip naudoti šiuos žodžius.

Suvokimas svarbiau nei veiksmai

Elgesio taisyklių vaikus galima tiesiog išmokyti, tačiau daug svarbiau vaikui padėti suvokti, kodėl vienoks ar kitoks elgesys yra priimtinas ar nepriimtinas.

Jeigu mokote vaiką sakyti „ačiū“ kažką gavus, reikia paaiškinti, kad taip išreiškiame dėkingumą už kitos žmogaus pastangas. Neretai mažamečiai žodį „ačiū" ima sieti su dėkingumu už rezultatą, t.y. vaikui gavus dovanų patinkantį žaislą ar atlikus kokį jam malonų veiksmą, jis noriai dėkoja taip išreikšdamas džiaugsmą ir pasitenkinimą. Tačiau jeigu dovana jam pasirodė netinkama ar ne tokia, kokios tikėjosi, vaikas nėra linkęs dėkoti. Todėl labai svarbu mokyti vaikus atskirti ir reikšti pagarbą bei dėkingumą už pastangas sakant „ačiū" ir išreikšti džiaugsmą gautu rezultatu, dovana, pramoga. Taip vaikai galės atskirti mandagaus elgesio normas ir emocijas.

Mokant vaikus tinkamo elgesio normų, nuolat reikia aiškinti ir kartoti, kodėl taip elgiamės mes - suaugusieji. Neužtenka vaikui pasakyti "negalima" arba "nemandagu". Būtent šį žodį - nemandagu - dažniausiai tėvai ir vartoja norėdami paaiškinti ar atgrasyti vaikus nuo netinkamo elgesio. Tačiau pati savoka "nemandagu" mažamečiui yra nesuvokiama arba suvokiama ne iki galo. Todėl tėvai turėtų kas kart pasukti galvas ir atrasti tikrąsias priežastis, kodėl vieno ar kito dalyko nederėtų daryti.

Tarkime, jeigu vaikui sakote, kad "imti maistą rankomis iš lėkštės nemandagu", reikėtų viską išdėstyti detaliau: "Imti maistą rankomis iš lėkštės nemandagu, nes kiti prie stalo sėdintys žmonės nežino, ar tu švariai nusiplovei rankas, todėl jiems gali būti nemalonu. Todėl mes maistą dedamės su įrankiais. Taip pat nešvariomis rankomis gali ištepti staltiesę bei rūbelius". Šitaip vaikai ne tik išmoks mandagaus elgesio konkrečioje situacijoje, bet savo įgytas žinias galės savarankiškai pritaikyti ir kitose situacijose.

Neužtenka pasakyti vaikui „nemandagu“, reikia paaiškinti, kodėl ir kaip būtent elgtis derėtų.
Vida Press

Stebiu, mokausi ir kartoju

Jau išsiaiškinome, kad vaikams labai svarbu matyti tinkamo elgesio pavyzdžius savo kasdienėje aplinkoje nuo pirmųjų dienų bei kaip tinkamai vaikams paaiškinti, kodėl vienokio ar kitokio elgesio iš jų tikimės. Tačiau nemažiau svarbu vaikams leisti viską išbandyti praktikoje ir tai daryti kaip galima dažniau. Tarkime, tėtis visada atidaro ir prilaiko duris mamai. Paaugus, leiskite mažajam atidaryti duris pačiam, jeigu neužtenka jėgų - tegu tėtis prilaiko ir padeda, tegu mama padėkoja ir pasidžiaugia. Arba einant į svečius, leiskite vaikui įteikti lauktuves bei padėkoti šeimininkams.

Pastebėkite ir pagirkite visus vaiko teisingus veiksmus - paimti reikiami įrankiai prie stalo, laiku ir vietoj pasakyti "ačiū" ar "prašau", mandagiai suvalgyti pietūs svečiuose ir pan. Jeigu einate į svečius ar lankotės kavinėje, grįžę namo aptarkite, kaip sekėsi, kodėl elgėtės būtent taip, kaip sekėsi vaikui, kaip jis jautėsi ir kodėl. Tokie pokalbiai padės atrasti supratimo spragas bei suvienodinti jūsų ir vaiko lūkesčius.

Ir svarbiausia, niekada nepamirškite, kad vaikai yra nuostabūs savo unikalumu ir nuoširdumu, todėl nereikia bandyti apriboti jų laisvės ir saviraiškos. Gero elgesio etiketas yra gairės, kurias vaikas turi išmokti, suprasti jų naudojimo prasmę, kad suaugęs galėtų spręsti, kaip jis nori pasielgti kiekvienoje situacijoje pats.

Balandžio 2-3 dienomis Vilniuje, parodų ir kongresų centre „Litexpo“, vyks jau antrą kartą organizuojama konferencija "ATSAKINGA TĖVYSTĖ". Šiais metais konferencijoje auklėjimo ir mokymo profesionalai pranešimus skaitys „nepatogiomis", tačiau labai aktualiomis temomis apie vaikus ir paauglius. Daugiau informacijos rasite čia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis