Valgome vištieną: svarbiausi dalykai, kuriuos turime žinoti

Sveikatai palankaus maisto technologės Ramintos Bogušienės patarimai šeimoms, ką svarbu žinoti renkantis vištieną vaikų ir šeimos mitybai.

„Iš visų mėsos rūšių dažniau rekomenduojama rinktis liesesnę mėsą - vištieną, nes joje mažiau riebalų, daugiau baltymų ir ji yra lengviau virškinama.

Taip pat reikėtų nepamiršti, kad gyvūninės kilmės produktų vartojimas turi būti saikingas, jie dažniau turi būti keičiami ankštinėmis kultūromis, o valgant mėsą būtina gerai sukramtyti.

Mėsa turi būti šviežiai pagaminta ir būtinai tausojančiu gamybos būdu, t.y. išsaugant gerąsias maistines jos savybes.

Mėsa turėtų būti vartojama ne dažniau 3 kartus per savaitę, t.y. pagal mano sukurtą „Sveikos mitybos standarto" kriterijų rinkinį, gyvūninės kilmės produktų vartojimas turi sudaryti maisto pasirinkimo piramidėje ne daugiau kaip 20 proc. nuo visų maisto produktų.

Taip pat labai svarbu gaminant maistą nepridėti sveikatai nepalankių maisto priedų – netinkamos sudėties prieskonių mišinių ar pan.," – teigia sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad visuomet reikia žiūrėti, kokio gamintojo ir iš kur atvežtą mėsą perkate – viskas nurodyta etiketėje.

Taip pat labai svarbu nusipirkus mėsą laikytis nurodytų laikymo sąlygų.

Gamindami šviežią mėsą stenkitės neprideginti, neapskrudinti, tai nėra sveikatai palanku. Patariama kuo dažniau rinktis gaminimo būdą, tausojantį naudingąsias maisto medžiagas - virimą garuose, troškinimą.

Taip pat labai svarbu mėsą ir paukštieną vartoti saikingai ir išlaikyti įvairią ir subalansuotą mitybą, tai svarbu ir augančiam vaiko organizmui.

Dar vienas daugelio pamirštas mitybos aspektas – taisyklingas valgymas:

„Būtina mėgautis ne tik valgymo procesu, bet maisto produktus reikia gerai sukramtyti, ypač mėsą. Dažnu atveju vartotojai būna labiau susirūpinę, ką deda į burną, o ne pačiu valgymu – per greitai nurijus nesukramtytą maistą žarnyne vyksta puvimo procesai. Daug blogiau suvalgyti per daug ir visų blogiausia nesukramtyti.

Reikia suprasti, kad virškinimo fermentai burnoje jau pradeda savo darbą ir jai mes iškart peršokame prie kito virškinimo etapo, fermentai nespėja išsiskirti ir nepradeda virškinti maisto, dėl to visi kiti virškinimo etapai būna sutrikdyti.

Tai galima palyginti su vaiku, kuris net neišmokęs rašyti, iškart perkeliamas iš pirmos klasės į šeštą klasę, kas su juo atsitinka turbūt įsivaizduoti nėra sunku?", – atkreipia dėmesį sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Mitybos įpročiai formuojasi nuo mažens. Todėl svarbu, kad ir vaikai ne tik žinotų maisto kelią ant jų stalo ir susipažintų su maisto verte, bet ir patys galėtų padėti tėvams gaminti maistą, mokėtų patraukliai patiekti ir suvalgyti pasimėgaudami.

Sveikos mitybos pagrindai – vaikų tėvams

„Sveikatai palanki mityba – tai nėra tikslas būti sočiam ar skaniai pavalgyti, tai yra tokia mityba, kuri palaiko ir gerą bei sveiką mūsų būseną - t.y. suteiktų energijos ir patenkintų visų reikalingų maistinių medžiagų (angliavandenių, baltymų, riebalų, vitaminų, mineralinių medžiagų, riebalų ir kt.) poreikius ir suformuotų valgymo kultūrą visam gyvenimui.

Tačiau labai svarbu atsižvelgti į individualius jūsų ir jūsų vaikų poreikius. Subalansuota mityba – tai kiekvienam žmogui individualu, ir vieno recepto nėra. Tačiau žinios ir suvokimas apie maisto produktus, kurie sveikatai palankūs, kurie ne, bei gebėjimas tinkamai pasirinkti, užtikrina sveiką mitybą bei formuoja sąmoningo valgymo įpročius", - sako Ramina Bogušienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis