Rūpestingiausi Lietuvos tėčiai ir mamos susirinko į konferenciją „Atsakinga tėvystė“

Pirmąją konferencijos dieną pasiklausyti kompetentingų specialistų patarimų rinkosi ikimokyklinio amžiaus vaikus auginantys tėvai. Sekmadienį, balandžio 3 dieną, laukiami mokyklinio amžiaus vaikus turintys tėčiai ir mamos.

Antrus metus organizuojamą konferenciją veda žurnalistė ir keturių vaikų mama Gabija Vitkevičiūtė. Simboliška, kad pernai konferenciją ji vedė besilaukdama ketvirtojo vaikelio. Šiandien, jau būdama patyrusi 4 vaikų mama, Gabija neslepia, kad naujos žinios apie vaikų ugdymą bei auklėjimą ir specialistų patarimai reikalingi visoms šeimoms, nesvarbu, kiek ir kokio amžiaus vaikus jos augina. „Pakviečiau į šią konferenciją ateiti savo vieną draugę, bet ji atsisakė, motyvuodama, kad atėjusi bijo suprasti, kokia netobula mama yra", - pirmąją renginio dieną nuo scenos juokavo Gabija Vitkevičiūtė.

Būti dar geresniais tėvais panoro daugiau kaip 1000 tėčių ir mamų, tiek organizatoriai skelbia sulaukę norinčiųjų dalyvauti vienos dienos ar abiejų dienų paskaitose.

Jūratė Bortkevičienė
L.Masio nuotr.
Viena iš renginio sumanytojų ir organizatorių psichologė Jūratė Bortkevičienė pirmąją konferencijos dieną skaitė paskaitą apie vaikų pyktį "Nei bėk, nei rėk. Kaip valdyti vaiko pyktį?". Pasak jos, nėra piktų vaikų, yra tik piktų tėvų. Jei vaikas pyksta, lektorė kvietė tėvus pasižiūrėti į veidrodį - ar tik ne čia slypi pykčio priepuolio priežastis? Psichologė sakė, kad veiksmingiausias būdas suvaldyti vaiko pyktį yra jį apkabinti ir kartoti "Aš tave myliu", "Aš tave myliu". Jeigu tai jūsų vaikui nepadeda, išbandyti verta ir kitą metodą - dėmesio nukreipimo ir smalsumo sužadinimo.

"Kai vaikas susižeidžia, tėvai tuoj suteikia jam pirmąją pagalbą ar kviečia 112, taip ir su pykčio priepuoliu - kai jis ištinka vaiką, jam reikia pirmosios pagalbos, ir ją suteikti gali ne kas kitas, o tėvai", - sakė specialistė. Pasak jos, tokiose nelengvose situacijose padeda pasišalinimas iš įvykio vietos. "Tiesiog paimkite vaiką ir išsineškite iš jo pyktį sukėlusios aplinkos. Na, o jeigu jaučiate, kad vaikui pykstant patys prarandate savitvardą ir pratrūksite patys, užsidarykite saugioje vietoje, nusiraminkite ir pas vaiką grįžkite ramūs", - mokė ji.

Sulaikę kvėpavimą tėvai klausė ir kitos pirmą dieną kalbėjusios lektorės - vaikų psichologės Mildos Karklytės pranešimo, kuris vadinosi "Bausti negalima pasigailėti. Kaip drausminti vaiką?"

Milda Karklytė
DELFI / Orestas Gurevičius
Didelę patirtį turinti specialistė sakė, kad šiuo metu labai populiarios auklėjimo idėjos, kurios teigia, kad vaikui reikia suteikti daug laisvės. Tačiau tuo pačiu metu ji sulaukia daug konsultuotis ateinančių šeimų, kurios sako nežiną, ką su ta laisve daryti. "Mes suteikėme vaikui laisvę, o dabar nebesusitvarkome su juo", - skundžiasi sutrikę tėvai. Psichologė kalbėjo itin svarbia vaikų drausminimo ir bausmių tema. Ar nenupirkti vaikui dovanos jo gimtadienio proga yra didelė bausmė? Ar gali mama nekalbėti su savo vaiku, kai ant jo supyksta?

Atsakymų į nepatogius, bet labai svarbius vaikų auklėjimo klausimus ieškojo ir kiti pirmosios konferencijos dienos lektoriai - edukologė Sigita Burvytė, psichologė Ieva Šuipė, neformalaus vaikų ugdymo žinovas Tomas Rakovas, finansų specialistė Odeta Bložienė ir gydytoja Jurgita Biliuvienė.

DELFI / Orestas Gurevičius

Įdomu tai, kad 14 garsiausių Lietuvos vaikų ir paauglių auklėjimo specialistų, pedagogų, psichologų konferencijoje ne tik skaitys pranešimus, bet ir tėvai galės individualiai pasikonsultuoti su jais, aptarti rūpimas problemas, kurios nebuvo nagrinėjamos pranešimų metu.

Pirmosios konferencijos dienos įspūdžiai - fotografo Oresto Gurevičiaus nuotraukų galerijoje.

II - oji konferencija „Atsakinga tėvystė" vyksta balandžio 2 ir 3 dienomis Vilniuje, Litexpo.

Rytoj, sekmadienį, Austėja Landsbergienė, Jūratė Bortkevičienė, Vaidas Arvasevičius, Aistė Jasaitytė ir kiti lektoriai kalbės apie paauglių problemas ir auklėjimą. Lektoriai patars tėveliams, kaip padėti paaugliui pamilti save, kaip ugdyti jo pilietiškumą, kaip padėti mokytis, kaip įveikti patyčias, kaip kalbėti su paaugliu apie seksą, papasakos, kodėl, kaip ir kam paaugliai meluoja ir kt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis