Ką svarbu žinoti apie bronchinę astmą

Gegužės 3-ąją visame pasaulyje minima Tarptautinė astmos diena. Šiandien vis dar opi problema – per vėlai diagnozuota arba nekontroliuojama astmos liga.

Šiandien Lietuvoje astma diagnozuota beveik 60 tūkst. gyventojų. Iš jų net 40 procentų – vaikai. Šiuolaikinis gydymas leidžia sėkmingai kontroliuoti ligą ir užtikrina sergantiesiems gyvenimo kokybę, tačiau visuomenės, pacientų ir jų artimųjų švietimas yra svarbi astmos gydymo dalis.

„Bronchinė astma – man yra gerai pažįstama liga, kadangi su ja esu susidūrusi ir savo šeimoje. Tad iš patirties galiu pasakyti, kad pasveikti nuo astmos labai padeda plaukiojimas, futbolas ar net įvairūs žaidimai gryname ore. Labai svarbu, kad šia liga sergantis vaikas daug judėtų, sportuotų, pratintųsi prie aktyvaus gyvenimo – negalima jo auginti „šiltnamio sąlygomis", – kalba sveikatingumo motyvatorė Vlada Musvydaitė.

Astmos priepuolius išprovokuoja:

Alergenai. Astmos priepuolius alergiškiems pacientams sukelia įkvepiamieji patalpų ir aplinkos alergenai. Tai namų dulkių erkių, medžių, žolių, piktžolių žiedadulkių, pelėsinių grybelių, naminių gyvūnėlių (katės, šuns, triušio, žiurkėno, jūros kiaulytės, degu ir kitų, išskyrus roplius), paukščių (papūgos), tarakonų alergenai.

Rūkymas ir oro dirgikliai. Ir aktyvus, ir pasyvus tabako rūkymas pagreitina kvėpavimo funkcijos praradimą, pablogina astmos eigą ir sumažina vaistų nuo uždegimo poveikį. Rūkančiajam visada sunkiau kontroliuoti astmą nei nerūkančiajam. Išorinėje aplinkoje ir patalpų ar darbo aplinkoje esantys aerozoliai, dažai, įvairios lakiosios medžiagos, kvepalai, išmetamosios dujos, kietasis kuras, oro temperatūros kaita gali sukelti alerginės ir nealerginės astmos priepuolių.

Maisto alergenai. Maisto alergenai reikšmingesni vaikams. Astmos priepuolis ištinka kartu su kitais alergijos maistui požymiais.

Infekcija. Dažniausiai nealerginės astmos paūmėjimą sukelia rinovirusai, gripo ir kiti peršalimo ligas sukeliantys virusai, rečiau – bakterijos ar grybeliai. Alergine astma sergantiesiems infekcija sukelia arba sustiprina alergeno sukeltus astmos priepuolius.

Fizinis krūvis. Fizinio krūvio sukeltas kosulys ir dusulys yra būdingas astmos simptomas, kurio galima išvengti įkvėpus bronchus plečiančio vaisto.

Emocinė įtampa, stiprus susijaudinimas. Psichologiniai veiksniai nėra reikšmingiausi astmai pasireikšti. Dažniau būna atvirkščiai, kai nekontroliuojama astma sukelia pacientui nuolatinę psichologinę įtampą.

Vaistai. Aspirinas ir kiti vaistai nuo uždegimo ir skausmo, kai kurie kraujospūdį mažinantys vaistai.

Ką daryti, ištikus astmos priepuoliui:

Išeiti iš aplinkos, kurioje yra simptomus provokuojančių veiksnių: tabako dūmų, pelėsio, dulkių;

Kvėpuoti yra lengviau drėgname, vėsiame ore;

Kuo skubiau įkvėpti trumpo veikimo bronchus plečiančių vaistų;

Gerti daugiau skysčių;

Jei priepuolis pasikartoja greičiau nei po 3 valandų, kankina sunkėjantis dusulys ir išlieka sunkumo jausmas krūtinėje, nedelsiant reikia susisiekti su gydytoju arba nuvykti į skubiosios pagalbos skyrių.

Gegužės 3 dieną, Tarptautinės astmos dienos proga vyks šviečiamasis renginys, kuriuo siekiama supažindinti Vilniaus gyventojus su astma, atkreipti dėmesį į pirmuosius ligos simptomus, paskatinti laiku atlikti diagnostiką, bei tuo pačiu pasirūpinti savo ir artimųjų sveikata. Renginį ves „Tarp mūsų mergaičių" duetas – Livija Gradauskienė ir Asta Stašaitytė, kurios daugiau papasakos apie astmą, jos istoriją ir gydymo evoliuciją. Sužinosite, kokie yra astmos simptomai, kas gali išprovokuoti ligos priepuolius ir ką daryti, kad jų išvengtumėte. Savo išgyvenimais dalinsis sunkia astmos forma sirgusi Ineta Stasiulytė. Susimąstyti apie ligą ragins ir kiti žinomi žmonės. Renginio metu vyks smagūs žaidimai. Be to, galėsite pasivaišinti deguonies kokteiliais. Renginys vyks 18:30–19:30 V. Kudirkos aikštėje, Vilniuje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis