Pedagogės patarimai tėvams, kurie planuoja vaiką pirmąkart išleisti į darželį

Kokias svarbiausias taisykles turi žinoti tėvai, kurių vaikas pirmą kartą keliauja į vaikų darželį?

Konsultuoja vaikų darželio „Šilagėlė“ pedagogė Asta Grigaitė.


Vaikui pradėjus lankyti darželį, iš esmės pasikeičia vaiko gyvenimo sąlygos ir gyvenimas, taip pat pasikeičia santykių su aplinkiniais pobūdis, jis patenka į naują psichologinę aplinką. Visi šie pokyčiai nevyksta pamažu, jie įvyksta gana staiga.


Kaip padėti vaikui įveikti nelengvą atsiskyrimo etapą nuo namų?


Visų pirma, reikėtų paviešėti darželyje prieš pradedant vaikui jį lankyti: susipažinti su auklėtojomis, sužinoti vidaus tvarką, dienos režimą. Normali vaiko adaptacija trunka apie dvi – tris savaites. Pirmą dieną vaikas darželyje turėtų pabūti su mama, vėliau jį galima palikti vieną kelioms valandoms. Taip vaikas pripras būti vienas pusdienį, o vėliau ir visą dieną.


Vaikas pradėjęs lankyti darželį pradeda adaptuotis. Adaptacija yra vaiko prisitaikymas, pripratimas prie naujų gyvenimo sąlygų. Jos metu pasikeičia ir vaiko elgsena, pirmomis dienomis vaikui būna sunku atsisveikinti su mama, dažnai vaikas verkia. Mama turėtų ramiai paaiškinti, kad eina į darbą ir, kad po darbo ateis jo pasiimti. Jis tuo metu pažais su vaikais ir žaisliukais. Kartais vaikams yra lengviau atsisveikinti, jei gali pamojuoti nueinančiai mamai.

Taip pat didelę įtaką turi ir tėvų pozityvumas. Jie turi dažnai kalbėtis su auklėtojomis apie tai, kaip vaikui sekasi, ar kilo kokių problemų, pasitarti, kaip jas spręsti. Vaikas labai jaučia tėvų nuostatas.


Kas turi įtakos, kad vaikas nenori eiti į darželį?


Net ir labai gerai savo vaikus pažįstantiems tėveliams kartais sunku suprasti, dėl kokių priežasčių vaikas atsisako eiti į darželį. Vis dėlto viena dažniausių – nepatinkanti auklėtoja. Kyla klausimas, kur yra problema? Juk darželiuose dirba vaikus mylinčios bei jais besirūpinančios auklėtojos. O iš tiesų, vaikas auklėtojoje ieško sau artimiausio žmogaus – mamos. Auklėtojos elgesys ir bendravimas vaikui yra labai svarbus.


Kita iš priežasčių gali būti bendravimo su bendraamžiais ypatybės. Tarkime, jeigu pirmosiomis dienomis vaiką kažkas užgavo, jis bijo, kad ir vėliau gali būti nuskriaustas, nustumtas į šalį.


Dar vienas svarbus dalykas – taisyklės, kurių darželyje reikia laikytis. Vaikas nesupranta, kodėl turi valgyti nepatinkantį maistą, kodėl turi eiti miegoti, kai dar norisi pažaisti. Paprasčiausiai su vaiku reikėtų pasišnekėti ir išspręsti miegojimo problemą. Nereikia akcentuoti, kad vaikas eis miegoti, paprasčiausiai reikia sakyti, kad jis pagulės. Kad tuo tarpu pailsės jo rankytės, kojytės, jei užsimerks – ir akytės. Taip pat vaikui reikėtų leisti pasiimti žaislą miegui, juk jis primins vaikui namų aplinką, ir darželį pradedantis lankyti mažylis nesijaus toks vienišas.

Taip pat į darželį vaikams būna sunku sugrįžti po ilgos ligos. Jeigu yra galimybė, vaiką reikėtų pratinti sugrįžimui panašiai, kaip ir adaptaciniu laikotarpiu. Pirmomis dienomis pabūti pora valandų, iki pietų, o toliau ilginti buvimo laiką. Paprastai vaikai greitai apsipranta, atranda savo mėgstamas veiklas, žaislus, atsiranda simpatijos grupės draugams, su kuriais žaidžia, bendrauja.


Bet kokiu atveju, siūlyčiau išlaikyti ramybę, gerbti vaiko jausmus ir pasistengti apie juos pasikalbėti, drąsinti bei kalbėti teigiamus dalykus apie darželį. Juk darželis vaikui yra antrieji namai, kur vaikas jaučiasi saugus ir mylimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis