Andrius Kaluginas: ką svarbu žinoti apie šeimos intymų gyvenimą po gimdymo

(1)

Kas slopina moters norą mylėtis po gimdymo? Ar lytinė abstinencija gali baigtis blogai? Psichologas kūno psichoterapijos specialistas Andrius Kaluginas apžvelgia poros po gimdymo intymaus gyvenimo ypatumus.

Andrius Kaluginas
Andrius Kaluginas
Asmeninio archyvo nuotr.

Konsultuoja psichologas kūno psichoterapijos specialistas Andrius Kaluginas.


Lytinis susilaikymas iki pirmų lytinių santykių, kuriems ieškoma meilės ir rimto partnerio, net ir šiais laikais laikomas norma ir siekiamybe. Pasak specialistų, lytinių santykių neturintiesiems susilaikymas nekelia jokių sunkumų nei pavojų – nei psichinei, nei fizinei sveikatai.


Šiek tiek kitaip yra patyrusiems lytinius santykius, o ypač tiems, kurie turi nuolatinį partnerį ir yra pratę prie reguliaraus lytinio gyvenimo.


„Jei žmogus gyvena lytinį gyvenimą, bet staiga jo netenka, yra du „sunkumo ir rizikos" variantai. Pirmas – švelnesnis. Jei moters ir vyro santykiai dėl įvairiausių priežasčių nutrūksta ir kurį laiką moteris yra vieniša, nes neturi antrosios pusės, taigi, ir intymių santykių, tai tokią sekso stoką ji išgyvena gana ramiai ir atsiradus partneriui gana greitai bei lengvai atkuria savo libido energiją, tampa seksualiai aktyvi.


Kur kas blogiau, jei lytinį badą patiria partneriai ar sutuoktiniai, kurie yra prisitaikę prie tam tikro intymaus gyvenimo ritmo, bet jis sutrinka, nes vienas sutuoktinių išvyksta į ilgą komandiruotę, dėl moters nėštumo, vieno iš partnerių sveikatos bėdų ir t. t. Lytinės abstinencijos, kai nutrūkus seksualiniam gyvenimui santykiai lieka, pasekmės gali būti graudžios", – sako psichologas Andrius Kaluginas.


Kodėl? Nes moteris myli smegenimis, todėl kai šalia nėra mylimo žmogaus, ji gana lengvai, pavyzdžiui, vengdama visko, kas ją seksualiai jaudina, gali nuslopinti savo seksualinę energiją ir lytinių santykių poreikį. Yra daugybė moterų, kurių vyrai dirba užsienyje ir jos, kol žmogaus nėra šalia, draudžia sau net pagalvoti apie lytinius santykius, masturbuotis, žiūrėti vaizduotę kaitinančius filmus ir pan., nes tai neva nepadoru. Tačiau tai didelė klaida.


Jei praeina šeši ir daugiau mėnesių, kai moteris gyvena save taip prislopinusi, nutinka baisus dalykas: iš pradžių stoką išgyvenanti moteris labai nori mylėtis, paskui „perdega" ir noras nuslopsta, vėliau nebenori, kol galų gale sekso jai net ir nebereikia. Moters seksualumas užmiega ir jį nėra lengva pažadinti."


Skrandžio neapgausi


„Organizmas yra darni sistema. Pati gamta taip sureguliavo, kad viskas, ką turime, turi būti naudojama, ir naudojama pagal paskirtį. Štai skrandžio paskirtis yra virškinti maistą, todėl gerdami vandenį jo neapgausime, jam reikia tikro maisto. Kūno raumenys, kad atliktų savo funkciją ir išlaikytų formą, turi „dirbti" – masažai nepakeis fizinio krūvio. Jei seksualinę energiją žmogus naudoja ne pagal paskirtį, o pavyzdžiui, „degina" ją sportuodamas, dirbdamas, kurdamas, psichologai tai vadina sublimacija – anksčiau ar vėliau „susirgs" depresija, darboholizmu, kurio pasekmė yra lėtinis nuovargis, taps dirglus, irzlus, o sulaukus garbaus amžiaus gresia rimta liga – neurastenija.


Taigi, nors abstinencija nesukelia jokių baisių tiesioginių padarinių, tačiau netiesioginiai yra gana sunkūs ir rimti", – sako psichologas A.Kaluginas.


Tad, pasak pašnekovo, jei sveika moteris dėl įvairiausių priežasčių neturi lytinių santykių ir savo lyties organų nenaudoja tiesiogine prasme, ji vis tiek turėtų jais „naudotis" netiesiogiai, t. y. turi neleisti užmigti savo seksualumui fantazuodama apie santykius, žiūrėdama erotinius filmus, masturbuodamasi ir pan.


Kodėl nesinori


Moters norą mylėtis slopina ne tik užsitęsusi lytinė abstinencija. Priežasčių gali būti daug. „Dažniausios yra hormonų pusiausvyros sutrikimai po gimdymo, prasidėjus menopauzei, esant ligoms, kurios išderina ar slopina endokrininės sistemos veiklą; įvairios lėtinės ligos, kai sergama ilgai, ypač jei vargina skausmas, nes dėl to seksualumas slopsta natūraliai, – vardija A.Kaluginas. – Antra vertus, „susitvarkius" sveikatą, pakeitus gyvenimo būdą lytinė energija ir noras mylėtis grįžta".


Sunkiau, jei susilaikymo priežastys – psichoseksualinės kilmės. Išblėsę tarpusavio santykiai, kai bendravimas su partneriu tampa nebeįdomus, intymus ryšys nebejaudina, o moteris jau kurį laiką nebepatiria orgazmo. Pasak psichologo A.Kalugino, tai bene dažniausia nefiziologinės kilmės lytinės abstinencijos priežastis.


„Moteris mylėdamasi gali gauti du dalykus: orgazmą arba ekstazinę būseną, kuri gali pakeisti orgazmą. Jei ilgai reguliariai besimylinti moteris nepatiria nei orgazmo, nei ekstazės, nusivilia irintymumas jai tampa ne malonumu, o vargina. Jei mylintis į malonumų centrą nebesiunčiami malonumo signalai, moteris pradeda ieškoti kitų veiklų, kurios aktyvintų malonumų centrą. Lytinių santykių pakaitalu dažnai tampa knyga, meilė vaikams, skanus maistas, mezgimas ir t. t. Taigi, lytinės sueities nebereikia."


Orgazmas – sveikatos požymis


Kai sustoja skrandis, ieškome priežasčių, kodėl. Tačiau vis dar manome, kad „neturėti", nejausti orgazmo yra normalu – daugybė sveikų moterų jo nejaučia ir puikiai gyvena.


Pasak psichologo A.Kalugino, vis dar labai daug orgazmo nepatiriančių moterų nesuka dėl to galvos ir ilgainiui tampa lytinės abstinencijos, seksualinės depresijos aukomis. „Kiekviena sveika moteris gali patirti orgazmą. Anorgazmija, t. y. orgazmo nebuvimas, yra sutrikimas, būtina ieškoti jos priežasčių, todėl visoms moterims primygtinai sakau: „Rūpinkitės savo sveikata!" Jei orgazmo nėra pusę metų, keliaukite pas gydytoją atlikti tyrimų. Pirmiausia pas ginekologą, tada – neurologą ir endokrinologą. Jei fiziologiniai tyrimai geri, vadinasi, esate sveika, o orgazmo nepatiriate dėl psichologinių priežasčių. Tokiu atveju pagalbos kreipkitės į psichologą, seksologą ar psichoterapeutą. Tik nenumokite ranka!


Tiesa, jei moteris ilgai neturėjo lytinių santykių, tai vėl juos atnaujinus orgazmas gali grįžti tik po kelių mėnesių."


Dešimtas mėnuo


Vaiko gimimas išbando ne tik tėvų tarpusavio santykius, bet ir ar tvirtas intymus ryšys. „Ir nėštumas, ir gimdymas natūraliai prislopina moters lytinį gyvenimą, smarkiai pakeičia ne tik psichologinį, bet ir fiziologinį kūną: pakinta kaulų ir raumenų struktūra, vaginalių raumenų funkcija, hormonų pusiausvyra. Po gimdymo moterį privalu bent mėnesiui išleisti intymaus gyvenimo atostogų, dundukai yra tie vyrai, kurie mylimą moterį iškart tempia į lovą. Tačiau jei praėjus dešimčiai-vienuolikai mėnesių po gimdymo moters noras mylėtis „nepabunda", ji tebevengia intymaus suartėjimo dėl skausmo ar psichologinių priežasčių, reikia rimtai dėl to susirūpinti ir ieškoti pagalbos", – drąsina psichologas.


Pilvo šokis gali pakeisti seksą?


Juk šokdama moteris atlieka panašius judesius kaip ir per lytinę sueitį: „dirba" klubai, mankštinamas mažojo dubens dugnas, į jį priplūsta kraujo ir t. t. Psichologas A.Kaluginas: „Pilvo šokis, pilatesas, Kėgelio pratimai, masturbavimasis, vaginaliniai prietaisai – makšties kamuoliukai, vibratoriai ir kt. yra nuostabūs, efektyvūs, bet laikini lytinės sueities pakaitalai. Šie būdai ir prietaisai aktyvina seksualumą, padeda palaikyti gerą lyties organų fizinę formą, tačiau nepakeičia gyvo lytinio gyvenimo su partneriu. Lytinis aktas moteriai reiškia kur kas daugiau nei tik mechaninį veiksmą, tai sudėtinga psichofiziologinė emocinė reakcija. Mylėdamasi su partneriu moteris jaučiasi geidžiama, mylima, aistringa, patraukli. Pakaitalai reikalingi formai palaikyti, kol šalia nėra mylimo žmogaus."


3 klausimai ginekologei: atsako gydytoja genetikė ginekologė Ingrida Kravčenkienė


Ar tiesa, kad „nenaudojami" lyties organai nyksta?


Lyties organų fizologija tokia, kad po maždaug dešimties metų nenaudojami tarpvietės raumenys pradeda silpti, makšties įeiga susiaurėja, tad jei taip ilgai nesimylėjusi moteris pradėtų santykiauti, tai gali būti nemalonu – skausminga ir „sausa" lyg pirmą kartą, gali nejausti orgazmo.


Orgazmą sukelia į lyties organus priplūdęs kraujas (dėl to organai tampa jautrūs) ir tų organų nervų galūnėlių dirginimas. Ilgai nenaudojamo organo kraujagyslės ir audiniai tampa ne tokie elastingi, tad į jį sunkiau patenka kraujas. Dėl šios priežasties po ilgos pertraukos patirti malonumą gali būti nelengva.


Lytinių santykių su partneriu neturinti moteris lytinius organus vis tiek turėtų „naudoti", pavyzdžiui, masturbuotis bent keletą kartų per savaitę, kad išsaugotų norą ir, atsiradus partneriui, būtų pasiruošusi jausti malonumą.


Lytinį gyvenimą pristabdžiusios moterys gąsdinamos augliais, miomomis, krūties vėžiais ir t. t. Ar gąsdinimai pagrįsti?


Yra tyrimų, kurie analizavo lytinių santykių neturinčias vienuoles ir bendrą moterų populiaciją. Lytiniu būdu plintančių ligų tarp vienuolių būta daug mažiau. O juk kaip tik lytiniu būdu plintančios ligos reprodukcinio amžiaus moterims pridaro daug daugiau žalos nei lytinė abstinencija. Taigi, geriau susilaikyti, nei turėti lytinių santykių su bet kuo.


Yra tokia teorija, esą moteriai reikia „gauti" vyriškųjų hormonų, kad būtų hormonų pusiausvyra?


Nuomonių ir teiginių yra įvairių, tačiau patikimų mokslinių tyrimų, kurie įrodytų, kad moteriai reikia vyriškos spermos, nėra. Ne kartą teko girdėti, kad moterys, kurios gyvena visavertį lytinį gyvenimą, atrodo geriau, yra gražesnės. Tačiau čia labiau „kalta" moters psichologija, o ne vyriškieji hormonai. Moteris, kuri turi partnerį, reguliariai mylisi, jaučiasi mylima, geidžiama ir graži.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis