Veiksmingi patarimai, kaip vasarą stiprinti imunitetą

Nors vasara asocijuojasi su atostogomis, yra darbelių, kuriuos geriausiai atlikti kaip tik šiuo metu. Vienas jų – vaikų grūdinimas.

Konsultuoja medicinos mokslų daktaras doc. vaistininkas Juozas Vasiliauskas.

Girdėjau ne vieną mamą skundžiantis: „Buvo tikras ligų pavasaris – iš vienos išsikapstome, po kelių dienų į kitą ligą „įpuolame"." Tai patvirtina gydytojai ir vaistininkai – prie jų šiemet driekėsi kaip reta ilgos eilės. Todėl bene svarbiausias šios vasaros darbas – sustiprinti imunitetą ir padėti jam išlikti stipriam. Kaip? Grūdinti vaikus. Nuo ko pradėti? Į šį klausimą knieti atsakyti vienos mamos žodžiais: „Pirmiausia reikia atsikratyti nuolat mus, mamas, graužiančios minties ir baimės: „Oi, sušals, oi, perpūs, oi...""

Masažas

Nubudusio vaiko neskubėkite krapštyti iš lovos. Pamasažuokite: delnais patrinkite ausies kaušelio pakraščius, delniukus, pėdutes. Mažiems vaikams užtenka tai padaryti delnu, vyresnius galima „paglostyti" masažine kempinėle ar pirštinėle. Mažiukams užteks dviejų–keturių minučių, vyresnius masažuokite ilgiau. Delnuose, pėdose yra daug refleksinių taškų, kurie atstovauja tam tikrus vidaus organus. Masažuodami taškus „pamasažuojame" ir organus, juos išjudiname, pageriname kraujotaką. Vyresnius vaikus pratinkime patrinti delną į delną, kai tik turi laiko.

Puikiausias pėdų masažas – pavaikščioti basomis po žolę (trumpai nupjautą), smėlį, akmenukus. Tiesa, kol vaiko pėdutės įpras, pirmiausia basomis leiskite lakstyti šiltą dieną ant įšilusio smėliuko, vėliau basom paleiskite jau ir vėsesnę dieną laiką vis ilgindami. Palakstyti po ryto rasą sveika jau šiek tiek pagrūdintiems vaikams.

Vanduo

Vaikams netinka kontrastinis (karšto ir šalto vandens) dušas, apipylimai lediniu vandeniu ar „įmetimai" į vėsų jūros ar ežero vandenį. Grūdinti vandeniu reikia pradėti drėgnai aptrinant kūną.

Su kūdikiu reikia elgtis ypač švelniai ir atsargiai, todėl pirmiausia pripratinkite sausai aptrinti. Užsimovę švelnią medvilnės pirštinę (ar su medžiagos skiaute) paglostykite rankas, kojas, nugara ir t. t. Po kelių dienų pirštinę ar medžiagos skiautę sudrėkinkite (gerai išgręžkite, kad vanduo nevarvėtų) 35–36 laipsnių temperatūros vandeniu ir apšluostykite kūnelį. Kas antrą dieną temperatūrą mažinkite vienu laipsniu, iki 28 laipsnių. Rankas aptrinkite nuo pirštukų peties link, o kojytes – nuo pėdučių klubo link. Paskui aptrinkite krūtinę, pilvą ir nugarą. Baigusi procedūrą vaikutį sausai nušluostykite.

Tik nuolat taip grūdinamą kūdikį, kai sulaukia 9 mėn., galima apipilti drungnu vandeniu.

Vaikas grūdinasi pliuškendamasis mažame pripučiamajame baseine, kai vanduo prišildytas saulės, taip pat maudydamasis jūroje ir kituose vandens telkiniuose. Tačiau jis turi pats to norėti, maudynės visada turi prasidėti braidymu, apsitrynimu, apsipylimu vandeniu, kad organizmas priprastų prie temperatūros pokyčių. Stebėkite, kad vaikas nesušaltų.

Vida Press

Grynas oras ir oro vonios

Vasarą vaikai lauke gali išbūti kone visą dieną. Raginkite juos judėti, bėgioti, spardyti kamuolį. Aktyviai judant geriau ventiliuojami plaučiai, kraujas pasiima daugiau deguonies, daugiau jo patenka į visus audinius, smegenis ir t. t.

Rekomenduojama vaiką bent savaitei nuvežti prie jūros, nes oras ten kitoks – „prisotintas" jodo, jūros druskų, švaresnis, nes jame mažiau žiedadulkių, dulkių, sunkiųjų metalų.

Nerenkite vasarą vaiko šilčiau, nei patys esate apsirengę. Net vakarop, kai oras pravėsta, neskubėkite vilkti megztuko ar šiltesnių kelnių. Jei rankos šiltos, vadinasi, viskas gerai, vaikui nešalta.

Oro vonių, kai mažylis išrengiamas nuogai ir jam leidžiama tokiam pabūti, reikia ne tik kūdikiams, bet ir vyresniems vaikams.

Kelių savaičių kūdikiui leisti paplikinėti galima 2–3 min. (kol keičiamos sauskelnės), vėliau kasdien laikas vis ilginamas viena minute, tačiau nuolat stebint, ar ne vėsu. Kūdikiui oro vonios atliekamos esant 22–23 laipsnių temperatūrai. Įpratusį plikinėti kambaryje šiltą nevėjuotą vasaros dieną galima išnešti ir į lauką. Kūdikį švelniai masažuokite, mankštinkite.

1–3 m. vaikams pasimankštinti ar kitaip pajudėti mūvint tik trumpikes sveika esant 18 laipsnių šilumai.

Ar grūdinimas visada duoda rezultatų?

Taip, jei paisoma auksinės taisyklės: pradėti grūdinti galima tik sveiką vaiką, tai daryti reikia kasdien (kai suserga – nustoti, kai pasveiksta – tęsti ) ir pamažu, t. y. pradėti nuo švelnių procedūrų jas nuolat po truputį stiprinant, ilginant. Be to, procedūros turi patikti vaikui, pakelti jam nuotaiką, o ne sugadinti. Grūdindami per prievartą galite sulaukti priešingo nei tikitės rezultato.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis