Šito niekada nesakykite savo vaikams: tai skaudina

Būtų puiku, jei tėvai ir vaikai būtų tobuli. Tuomet tėvai niekada nepyktų ant savo vaikų, nes jų vaikai visada tinkamai elgtųsi. Deja, tėvai ir vaikai yra žmonės, tad jie nėra tobuli. Kai susierzinate, galite net nesusimąstęs pasakyti savo vaikui kažką blogo, ką jis atsimins visą gyvenimą.

„Norėčiau, kad nebūtum gimęs"


Joks vaikas niekada neturėtų išgirsti tokios frazės iš savo tėvų. Net jei supykstate ant savo vaiko, geriau įsikąskite į liežuvį, jei jaučiate, kad galite tai ištarti. Ši frazė ne tik įskaudina vaiką, bet ir sumenkina jo savigarbą bei priverčia jaustis taip, tarsi jis buvęs nelauktas vaikas.


„Paskubėk, arba aš tave paliksiu čia"


Vaikai nesuvokia laiko taip, kaip suaugusieji. Jei jūsų vaikas jau bijo, jog bus paliktas arba bijo pasimesti, ištardami šią frazę jūs dar padidinsite jo baimę. Pamėginkite išsiaiškinti, kodėl jis gaišta ir padarykite viską, ką galite, kad jis paskubėtų, nesukeldami jiems baimės.


„Tu niekada nedarai to, ko aš tavęs prašau"


Jei jūs vis kartojate šią frazę, greitai jūsų vaikas pradeda jausti, kad negali nieko padaryti tinkamai. Jis pradeda galvoti, kam iš viso net bandyti. Verčiau vartokite frazę: „Norėčiau, kad tu tai padarytum taip". Tiksliai įvardinkite ko norite, kad jis suprastų ir galėtų padaryti tai, ko prašėte.


„Norėčiau, kad būtum toks kaip tavo brolis/sesuo"


Niekam nepatinka būtų lyginamam su kitu žmogumi. Juk norime, kad mus vertintų už tai, kokie esame. Girdėdamas šią frazę, jūsų vaikas jaučiasi nepilnavertis, be to, tai skatina brolių/seserų konkurenciją. Dažnai tai girdintis vaikas ima manyti, jog negali nieko pasiekti, nes niekada nebus toks puikus, kaip jo brolis/sesuo. Užuot lyginę savo vaikus, suvokite, kad visi vaikai yra skirtingi, turintys savo stiprybes ir sugebėjimus. Mėgaukitės jų skirtumais ir mylėkite juos tokius, kokie jie yra.


Nepagarbūs komentarai apie kitą vaiko tėvą


Vaikams nereikia atsidurti tėvų nesutarimų vidury arba girdėti jus netinkamai kalbant apie kitą jo tėvą. Tai gali priversti vaiką galvoti, jog jis turi pasirinkti pusę, arba jie taip pat gali pasakyti blogų dalykų apie tėvus. Netgi jei jūs išsiskyrę, labai svarbu prie vaikų apie kitą tėvą sakyti tik gerus dalykus.


Kartais visi tėvai supyksta ant savo vaikų. Jei ištarsite vieną iš šių frazių, iš karto atsiprašykite savo vaiko. Pasakykite, kad buvote neteisus, kad visai ne tai turėjote omeny, kad jį mylite ir kad pamėginsite daugiau to nesakyti. Vaikams reikia tėvų, kurie juos drąsintų ir skatintų, o ne griautų jų savigarbą su neatsakingais ir neapgalvotais žodžiais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis