Akiniai nuo saulės: geriau jokie, negu bet kokie

Akiniai nuo saulės vaikui reikalingi tam, kad apsaugotų akis nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio. Tačiau svarbu atminti, kad net ir dėvint akinius, vaikas neturi žiūrėti tiesiai į saulę.

1 patarimas: ne visi akiniai sulaiko UV spindulius


Tikrai ne visi tamsios spalvos akiniai sulaiko ultravioletinius spindulius. Jei akiniai tokios funkcijos neturi, jie yra pavojingi vaikų sveikatai. Būdamas saulėje vaikas gauna ultravioletinių spindulių, kurie neigiamai veikia jo akis.

Vien todėl akinius vaikams rekomenduojama pirkti ne padėvėtų rūbų parduotuvėse ar paplūdimyje neaišku iš ko, o parduotuvėse ir vaistinėse, kuri akiniai turi savo etiketę su užrašu, kiek UV spindulių jie sulaiko.


Akiniai vaikams turėtų sulaikyti ne mažiau kaip 95 proc. UV saulės spindulių. O jei vaikas lanko vandens sporto treniruotes, važiuoja slidinėti į kalnus arba ilgai būna prie vandens, reikėtų nupirkti turinčius šimtaprocentę apsaugą ir tokius, kurie panaikina atšvaitus nuo horizontalių paviršių, t. y. poliarizuotus. Per juos vaizdas tampa ryškesnis, galima matyti net tai, ko nematyti pro paprastus akinius nuo saulės.


Tam, kad būtumėte tikri, jog nusipirkote ne katę maiše, ant akinių rėmelių ar pakuotės reikia ieškoti užrašo UV-400 (ar 380) arba raidelių CE. Taip pažymėti akiniai atitinka visus medicinos reikalavimus ir apsaugo nuo ultravioletinių spindulių. Jei parašyta, kad pro lęšius nepraeina spinduliai iki 380 nm (manometrų), tai reiškia, kad akys bus apsaugotos gana gerai, bet jei mažiau - apsauga bus nevisiška. Kai kurie gamintojai ultravioletinių spindulių apsaugą nurodo ne procentus, o klases.


Vida Press


Akinių nuo saulės klasės


0 - akinukai visiškai skaidrūs arba šiek tiek nuspalvinti, šviesos beveik nesugeria. Jie skirti dėvėti apniukusiu oru ir daugiau dėl grožio, o ne sveikatos.


1 - akinukų lęšiai šviesiai nuspalvinti, pritemdo šviesą, bet turi nestiprią UV apsaugą ir skirti dėvėti, kai saulės labai nedaug (gali būti nupieštas debesėlis ir saulė).


2 - akinukai vidutinio ryškumo spalvos lęšiais, gerai apsaugo nuo UV spindulių, skirti esant vidutiniškai ryškiai saulei (žymimi saulute). Daugelis šių akinukų lęšių yra tamsinti, turi papildomas dangas.


3 - stipriai nuspalvinti, suteikiantys papildomą apsaugą (žymimi saulute ir kalnais). Skirti tiems, kurių akys jautrios saulės šviesai, būnantiems ant vandens (šalia jo), važiuojantiems į Pietų šalis ar kalnus, kuriuose itin ryški saulė.


4 - stipriai tamsinti akinukai (žymimi saulute, kalnais ir perbrauktu automobiliu), todėl iškreipia natūralias spalvas. Skirti specialiems poreikiams. Vaikams tokių akinių neprireikia. Dėvėti kasdien tinkamiausi 2-osios ir 3-iosios klasės akinukai.


Vida Press


2 patarimas: tegul akinių nuo saulės dėvėjimas vaikui tampa įpročiu


Itin svarbu, kad vaikas saulėtą dieną akinius nuo saulės dėvėtų prie vandens telkinių. Šviečiant saulei vanduo atspindi ypač daug ultravioletinių spindulių, tokia saulė akims kenkia dar labiau. Optikos salonuose galima aptikti akinukų skirtų netgi kūdikiui. Tačiau kūdikis ir mažylis iki trejų metų ilgai neišlaiko dėmesio, tad ir į saulę dirstelės tik trumpam. Be to, mama su mažu vaiku nebūna saulėje, dažniau slepiasi šešėlyje. Su trejų metų ir vyresniu vaiku jau galima susitarti ir paaiškinti, kodėl reikia akinių nuo saulės.


Jei vaikas kiekvieną dėvi akinius, nes yra toliaregis, trumparegis ar diagnozuotas žvairumas, akinius nuo saulės reikia dėvėti specialiai jam pagamintus, su dioptrijomis. Tai ypač aktualu, jei vasarą daug laiko praleidžiama paplūdimyje.


Vida Press


3 patarimas: neleiskite vaikui dėvėti akinių su subraižytais lęšiais arba per mažo (didelio) dydžio


Jeigu akinukai nuo saulės turi įbrėžimų (net pačių smulkiausių), neduokite jų vaikui. Tokie akiniai blogina regą ir per įbrėžimus praleidžia ultravioletinius saulės spindulius.


Be to, akiniai turi taisyklingai „sėdėti" ant nosies, vaikas turi žiūrėti pro centrinę lęšių dalį. Akinių rėmeliai turi būti nei per aukštai, per žemai, o jų ienelės nei per didelės, nei per mažos. Per maži rėmeliai gerai neapglėbia nosytės, o per maži ją spaudžia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis