10 ženklų, kad jūsų vaikas – genijus

(2)

Įsivaizduokite štai tokią situaciją: sūnui 5-eri ir jo mintis visiškai užvaldę dinozaurai. Jis žino visus jų pavadinimus (net jei pavadinimą sudaro 5 žodžiai), jis žino, kur visi šie gyvūnai gyveno ir kuo maitinosi kiekvienos rūšies atstovas. Ar jūsų vaikas genijus?

Turite dar vieną vaiką, metais jaunesnį. Jam sudėtinga sutelkti dėmesį į vieną veiklą, nepavyksta nusėdėti toje pačioje vietoje, jis prastai įsimena tai, kas vyksta užsiėmimų metu vaikų darželyje. Palyginus su vyresniuoju vaiku jis atrodo labai lėtas ir neaktyvus. Visgi ar tinkamas sprendimas juos lyginti? Kaip išsiaiškinti, kokių talentų turi jūsų vaikas?


Tėvai dažnai pamano, kad jų vaikas apdovanotas ypatingais talentais, kai jam puikiai sekasi įsidėmėti daug dalykų ar jis pasižymi savo amžiui nebūdingu mąstymu. Vis dėlto dažnai nutinka, kad vaikystėje demonstravę genialumo apraiškas ateityje tokie vaikai tampa paprastais žmonėmis. Tiesa, gali nutikti ir atvirkščiai: mokykloje nuolat barti ir netgi protiškai atsilikusiais laikyti vaikai ateityje gali tapti Nobelio premijos laureatais – tokių pavyzdžių tikrai daug.


Dmitrijus Mendelejevas negalėjo įstoti į universitetą ir kelis kartus iš eilės neišlaikė chemijos egzamino. Eltonas Johnas Muzikos akademijoje laikytas visiškai netalentingu žmogumi ir tik dėl jo mamos tikėjimo sūnaus talentu jis tapo pasaulinio garso muzikantu.


T. Edisonui nepavyko baigti pirmos klasės mokykloje, nes mokytojai berniuką įvardijo kaip protiškai atsilikusį. Toliau berniuką lavino mama, o galiausiai jis tapo genialiu fiziku ir inžinieriumi, išradusiu kaitrinę lemputę ir patobulinusiu telegrafą bei telefoną.


Albertas Einsteinas taip pat laikytas atsilikėliu, nes vėlai pradėjo kalbėti, nerodė jokio noro bendrauti su kitais, todėl mokytojai buvo įsitikinę, kad jis neturi jokių šansų tapti išskirtiniu žmogumi.


Jei norite vystyti savo vaiko talentą, turite aiškiai žinoti, ko ieškote. Galima kreiptis į vaiko raidos specialistus ir atlikti specialų testavimą, kuris nustato vaiko gabumus ir talentus. Galima paprasčiausiai atidžiau stebėti savo vaiką tam, kad pastebėtumėte pagrindines genialumo charakteristikas. Kada gi vaiką galima laikyti genialiu?


Remiantis specialistų pastebėjimais, galima išskirti kelis mažylio genialumo požymius:


- vaikui nebūdingas įžvalgumas ir žingeidumas;


- itin aukštas samprotavimų ir vertinimų lygmuo;


- mažylio gebėjimas įžvelgti ryšį tarp atskirų dalykų;


- ankstyvas gebėjimas skaityti;


- itin didelis naudojamas žodynas;


- itin didelis pastabumas;


- stipriai išvystytas etikos ir moralinių vertybių jausmas;


- puikus humoro jausmas;


- greitas bazinių įgūdžių įvaldymas;


- vienoje ar keliose (muzikos, menų, mokslų, kalbų, kompiuterinio raštingumo ar matematikos) srityse pasireiškiantys gebėjimai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis