Vaikų auklėjimas be įtampos: dešimt geriausių patarimų

(1)

Straipsnių autorė Bettina Schuler savo naujoje knygoje apie vaikų auklėjimą „Karl, das Kind ist weg" (vok. „Karlai, vaikas dingo") kalba apie auklėjimo klaidas ir baimę patirti nesėkmę. Autorės išvada skamba taip: visada išlikite ramūs! Net kai būna labai sunku.

1. Nieko nepriimkite asmeniškai!


Šį sakinį privalote nuolat nešiotis galvoje, vos tik jūsų vaikas pradeda kalbėti – niekada nieko nepriimkite asmeniškai. Net jeigu susiduriate su situacija, kai vaikas drasko jums akis. Tik vaikas, kuris jaučiasi artimas savo tėvams, gali juos apšaukti. Taigi, jeigu jūsų atžala jus įžeidė, džiaukitės. Vaikas norėjo tai pasakyti maloniai, net jeigu nuskambėjo kitaip.


2. Vaikai nėra trapūs


Nors kartais tokiais ir atrodo. Už šio trapaus fasado slypi kietas riešutėlis ir talentas iš aukščiausių medžių ant žemės nusileisti ant visų keturių ir nesusižeidus. Taigi, nesaugokite savo vaiko tarsi stiklinio, o leiskite jam laipioti po medžius, sienas ir tvoras, kaip tai patys darėte vaikystėje.


3. Vaikai turi savo galvą


Taip ir turėtų būti. Nors tai ir nereiškia, kad būdami tėvais negalite savo vaikui kažko griežčiau pasakyti ar kažką uždrausti. Ypač kai jis esant minus dvidešimt šalčio sugalvoja savo geriausiam draugui ant galvos užpilti kibirą vandens arba pats sumano šokti į kaimynystėje esantį ežerą. Patikėkite, būsimieji jūsų atžalos kolegos vieną dieną jums padėkos, kad jūsų pastangomis jis tapo toks visuomeniškas.


4. Jūsų vaikas šiaip ar taip yra geriausias vaikas


Kaimynų vaikas jau būdamas trejų gali skaityti, o jūsų sūnaus geriausias draugas vos penkerių pianinu skambina geriau už patį Mozartą? Visiška nesąmonė! Pirma, kiti tėvai meluoja ir net nemirksi, antra, jūsų vaikais vienaip ar kitaip yra geriausias ir gražiausias pasaulyje.


5. Būti kietu – tai dar ne viskas


Tik jau nesistenkite būti pačiais kiečiausiais tėvais! Jeigu vaikai ko ir negali pakęsti, tai tėvų, kurie bet kokia kaina stengiasi būt šaunūs. Ar jau pamiršote, kaip kvailai atrodė jūsų geriausios draugės tėvas, kuris kiekvieno vakarėlio pabaigoje prisėsdavo prie jūsų su buteliu alaus ir cigarete rankose, norėdamas jums papasakoti apie savo audringą jaunystę? Nagi! Pagaliau priimkite tai, kad jūs esate tėvai, o ne bręstantys paaugliai.


6. Niekada nesakykite niekada!


Devyniasdešimties procentų visų pareiškimų, kuriuos išsakėte prieš jūsų vaikui ateinant į šį pasaulį, po dešimties nemigo naktų jau nebesilaikysite, jeigu norėsis kažkaip išgyventi savo atžalos kūdikystės laikotarpį.


7. Visada pasikliaukite intuicija ir niekada patarėjais!


Pasak patarėjų, galite kiekvieną vaiką, kuris sulaukęs šešių savaičių dar nemiega vienas savo lovelėje, iškart užregistruoti į ilgametę psichoterapiją.


8. Nesikonsultuokite su Dr. „Google"


Net jeigu jūsų vaikas labai triukšmingas, pasipūtęs ir keliantis įtampą, niekada savo paieškos internete nepradėkite nuo šių raktinių žodžių. Visada atsiras kažkas, kas jums internete papasakos, kad tokiomis savybėmis pasižymintis vaikas yra potencialus serijinis žudikas. Ir net jeigu taip norisi internete paieškoti, kas su jūsų vaiku galėtų būti negerai, to nedarykite! Užmokėsite už tai bemiegėmis apmąstymų kupinomis naktimis.


9. Nesekite savo vaiko kiekviename žingsnyje


Žinoma, puiku, kad šiais laikais mes turime mobiliuosius telefonus ir todėl visi visada esame pasiekiami. Tačiau tai nereiškia, kad reikia kas penkias minutes aiškintis, kur tą akimirką yra jūsų vaikas. Kartais mums, tėvams, geriau apskritai nežinoti, ką šiuo metu veikia mūsų atžala. O jeigu jis įklius ką blogo veikiantis, vienaip ar kitaip jūs pirmieji būsite informuoti apie galimus prasižengimus.


10. Niekada nepraraskite humoro jausmo


Priešingu atveju bus visiškai prastai. O jei jau sąžiningai, tai gyvenimas be tėvystės nesėkmių ir vaikų padarytų klaidų būtų keliais anekdotais skurdesnis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis