Viena iš priežasčių, kodėl vaikai prastai miega

Posakis „Miega kaip kūdikis“ dažnai neatitinka realybės. Kūdikiai ir maži vaikai per miegus vartosi, blaškosi, dažnai pribunda ar pradeda verkti susapnavę košmarą.

Vaiduokliai, tamsūs šešėliai ir siaubingos pabaisos - beveik kas ketvirtas vaikas nors kartą sapnavo košmarą, kuriame stipriai išsigando baisios būtybės. Bet tuos pabaisas tikrai nesunku išguiti. Ką galima nuveikti siekiant išvengti košmarų?

Košmarus mūsų mažieji sapnuoja dažniau nei suaugę žmonės. Pagrindinė to priežastis - vaikų smegenys dar nėra visiškai subrendusios. Vienos smegenų sritys labiau išsivysčiusios už kitas, dėl to atsiranda tam tikras disbalansas.

Kas yra košmaras?

Košmaras - tai sapnas, kuriame patiriamos stiprios neigiamos emocijos, tokios kaip baimė, pasibjaurėjimas, liūdesys ar pyktis. Iš košmaro žmogus visada pabunda persigandęs.

Tokie sapnai mus aplanko dažniausiai praėjus maždaug 90 minučių nuo užmigimo. Šioje miego fazėje, kuri vadinama REM miegu (angl. Rapid Eye Movement), kūnas praktiškai visiškai nejuda, o smegenys, priešingai, yra labai aktyvios. Šios fazės metu taip pat padidėja kraujo spaudimas ir padažnėja kvėpavimas.

Baisiausius sapnus sapnuojame prieš pat nubudimą. Štai kodėl rytais dažnai prisimename savo pastarąjį sapną, jei nubundame būtent šioje fazėje.

Kaip vaikai sapnuoja košmarus?

Maždaug penki procentai vaikų bent kartą per savaitę ar dažniau sapnuoja baisius sapnus. Dažniausiai tokie sapnai lanko vaikus nuo dvejų iki penkerių metų. Tokie mažyliai nubunda nesiorientuodami, šaukiasi pagalbos ir verkia. Košmarai jiems atrodo tarsi tikrovės atspindys, todėl net nubudus šie sapnai jiems kelia baimę.

Dienos įvykiai ir gyvenimo pokyčiai padeda vaikams susidoroti su šiais košmarais. Kartais jie netgi gali turėti teigiamą poveikį, mat padeda lengviau ištverti sunkumus. Tokiu būdu vaikai taip pat išmoksta susidoroti su slegiančiais jausmais. Vis dėlto, košmarai gali būti ir tokie intensyvūs bei kankinantys, kad vaikas paprasčiausiai pradeda bijoti miegoti. Mažyliai baiminasi, kad baisiosios būtybės naktį vėl sugrįš.

Shutterstock nuotr.

Kokios košmariškų sapnų priežastys?

Pagal vaikiškų košmarų turinį negalima daryti išvadų apie vaikų realų gyvenimą. Vis dėlto jie gali tapti atramos tašku kasdieninėse situacijose, su kuriomis mažylis nesusidoroja. Apgalvokite, kas galėtų paskatinti jūsų vaiką sapnuoti kankinančius naktinius košmarus. Įtampa ir konfliktai namuose ar vaikų darželyje stipriai įsirėžia į vaikų sielas. Dažnai įtampą sukelia tokie gyvenimo įvykiai, kaip mažesnio broliuko ar sesutės gimimas, atsiradęs naujas mamos partneris, pirmosios dienos darželyje. Tokie įvykiai „apdorojami" sapne.

Tačiau iš esmės dėl šių košmarų nėra reikalo nerimauti, paprastai jie išnyksta savaime. Vis dėlto, jeigu jūsų vaiką jie kankina nuolat, kartą ar net kelis per savaitę, reiktų kreiptis pagalbos į specialistus, kurie padės nustatyti galimas košmarų priežastis. Tokiu atveju geriausiai apsilankykite pas savo vaikų gydytoją.

Kartais košmarus paskatina labai rimtos priežastys, tokios kaip tėvų skyrybos, persikėlimas į naują gyvenamąją vietą, prievarta ar seksualinis išnaudojimas, nes tokie dalykai traumuoja vaikus ilgiems metams. Jeigu jūsų vaiką nepaprastai dažnai ir reguliariai kamuoja košmarai, nedelsdami kreipkitės į pediatrą. Paklausinėkite darželio auklėtojų, ar jis neturi problemų bendraudamas su kitais vaikais. Jeigu šie sapnai labai apsunkina vaiko gyvenimą ir netgi atsiliepia jo elgesiui dienos metu, tokiu atveju profesionali terapeutų ir psichologų pagalba tiesiog būtina.

Kaip galima padėti košmarus sapnuojantiems vaikams?

  • Daugelis vaikų bijo tamsos. Dažnai tokiais atvejais padeda vaikų kambaryje palikta deganti naktinė lempa.

  • Labai svarbu, kad vaikai turėtų ištikimą naktinį draugą. Juo galėtų tapti pliušinis meškiukas ar skepetaitė-migdukas. Vaikas su jais jaučiasi saugiau.

  • Tegul jūsų vaikas nupiešia savo košmarą, kad jis taptų „apčiuopiamas". Tai padės jūsų mažyliui atsiriboti nuo jausmų, kuriuos sukėlė patirtas košmaras. Taip pat būtų puiku sugalvoti kokią nors paslaptingą frazę ar „užkalbėjimą", kuris padėtų atsikratyti patirtos įtampos.

  • Labai padeda tokie vakaro ritualai, kaip pasaka prieš miegą. Vaikams reikia į dienos pabaigą nusiraminti, tai jiems suteikia saugumo jausmą. Taigi, vaikai tikrai rečiau sapnuos košmarus.

  • Leiskite vaikams prieš miegą papasakoti, kaip praėjo jų diena. Tai leistų problemas išspręsti dar prieš miegą, tad jos nepersikels į sapnus. Taip pat pasirūpinkite, kad jūsų vaikas nesėdėtų valandomis prie televizoriaus. Kelias paskutines valandas prieš miegą televizoriaus žiūrėti vaikams nebegalima.

  • Jei jūsų vaikas naktį atėjo pas jus į lovą, nes sapnavo košmarą, turėtumėte su juo pasikalbėti ir jį nuraminti. Leiskite jam papasakoti sapną, o į jo pasakojimą žiūrėkite rimtai. Užduokite klausimus, pavyzdžiui, „Kaip atrodė monstras?", tačiau ilgų teorijų venkite.

  • Patikrinkite kartu su vaiku jo kambarį, kad jis įsitikintų, jog jame nieko blogo nėra. Vaikai iki šešerių nepajėgia atskirti sapno nuo realybės. Vyresniems vaikams pabandykite paaiškinti, kad tikrovėje monstrai neegzistuoja.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis