Jei tai su vaiku darysite 15 minučių prieš miegą, jis užmigs ir miegos daug geriau

Kiek laiko reikia skirti vaikui, kad jis nesijaustų pamirštas ir vienišas? Vaikų raidos specialistai labiau kalba apie praleidžiamo su vaiku laiko kokybę, o ne kiekybę.

Visos mamos anksčiau ar vėliau susimąsto, ar pakankamai laiko skiria savo vaikui. Jei mama dar ir intensyviai dirba, tuomet kaltės jausmas ją tiesiog persekioja, nesuteikdamas galimybės atsikvėpti. Kiek laiko reikia skirti vaikui, kad jis nesijaustų pamirštas? Vaikų raidos specialistai labiau kalba apie praleidžiamo su vaiku laiko kokybę, o ne kiekybę. Vienas iš dažnai sakomų patarimų – išnaudoti prasmingai laiką su vaiku namie vakare bei jį guldant miegoti.


Vertingas laikas prieš miegą


Minutės, kurias kartu su vaiku leidžiate prieš jam užmiegant, gali būti itin vertingos jums abiem. Neretai tėvai apsiriboja bučiniu, trumpa pasakėle prieš miegą ar kokiu kitu trumpučiu ritualu. Vis dėlto rekomenduojama kiekvieną vakarą skirti vaikui bent 15 minučių. Patikėkite, šis laikas su vaiku kur kas vertingesnis nei indų plovimas ar sėdėjimas priešais televizoriaus ekraną. Ką veikti su vaiku per tas 15 minučių? Jeigu auginate priešmokyklinio ir pradinio mokyklinio amžiaus vaikus, jūsų dėmesiui – du galimi scenarijai. Juos išbandyti galite ir su jaunesniais vaikais.


#1 būdas. Geriausios dienos akimirkos


Vaikas gali gauti iš tėvų viską, ko tik parašo, tačiau vis tiek nesijaus laimingas. Viskas priklauso nuo to, kiek teigiamų akimirkų išsaugoma jo atmintyje. Ar įmanoma liūdėti, jei jautiesi kupinas džiaugsmingų prisiminimų ir lūkesčių? Ne! Ar įmanoma džiaugtis nuolat galvojant apie nemalonius dalykus? Ne! Kaip gi maksimaliai priartėti prie aukso vidurio?

Pitsburgo universiteto psichologai paskaičiavo: tam, kad žmogus jaustųsi laimingas, gerų minčių turi būti dvigubai daugiau nei blogų. Pratimas „Geriausios dienos akimirkos" padės vaikams perduoti sveiką teigiamų ir neigiamų minčių santykį, o tada jau beliks tikėtis, kad tokį balansą vaikas išsaugos visą gyvenimą.


Prigesinkite šviesą, vaiką paguldykite į lovą ir pasikalbėkite. Šio žaidimo esmė - aptarti praėjusią dieną ir akcentuoti, kas nutiko maloniausia vaikui. Geros emocijos padės nusiteikti miegui ir palydėjimas į sapnų karalystę bus malonus ir be neigiamų emocijų. Pateikiame vieną iš milijono galimų scenarijų, kaip galėtų atrodyti pokalbis.


Jūs: „Mielasis, kas tau labiausiai patiko šiandien?".

Vaikas: „Buvo smagu žaisti lauke su draugais. Dar patiko sausainiai. Ir voliotis su Rainiu lovoje!".

Jūs: „Dar kas nors?".

Vaikas: „Taip, labai patiko daryti putas vonioje!".

Jūs: „Ar šiandien nutiko kas nors, dėl ko tau buvo liūdna?".

Vaikas: „Taip, skaudžiai susimušiau pirštą."

Jūs: „Ak, mielasis, duok, pabučiuosiu. Tegul pirštukas nebeskauda."


Šiek tiek paatviravę, pokalbį tarsi apibendrinkite.


Jūs: „Taigi, iš esmės diena buvo gera, taip? Kiek daug gerų nutikimų!".

Vaikas: „Taip, vienas, du, trys, labai daug!".

Jūs: „Kaip smagu! Įdomu, kas gi laukia rytoj!".


Laikui bėgant imsite aptarinėti ne tik dienos įvykius, bet ir rytojaus planus. Be to, šis metodas padės formuoti vaiko įprotį planuoti ir žvelgti į ateitį optimistiškai.


#1 būdas. Sapnų šalis


Prieš miegą vaiką aplanko mintys, puoštos emocijomis ir vizualiais vaizdiniais – tai ateities sapnų pagrindas. Išbandykite su vaiku prieš miegą žaidimą, naudingą jo emocinei gerovei ir, žinoma, skatinantį malonius sapnus. Paprašykite vaiko pagalvoti apie kokį nors labai gerą dalyką. Vaikams šią užduotį pavyksta įvykdyti be didesnių sunkumų, ypač lengvai sekasi po malonių besibaigiančios dienos akimirkų aptarimo. Tegul vaikas išsako tai, apie ką pagalvoja pirmiausia. Tada paprašykite jo dėmesį sutelkti į šias malonias mintis, fantazuoti jų pagrindu, suteikti fantazijai pavadinimą.


Pavyzdžiui, vaikas įsivaizduoja, kad žaidžia su draugais kieme. Jie kartu juokiasi, džiaugiasi. Vasara. Kartu aptarkite, kaip tai malonu ir smagu, pakartokite visus su šiuo žaidimu kieme susijusius dalykus, palinkėkite vaikui susapnuoti visa tai, ką jis tik ką įsivaizdavo. Šis pratimas padės koncentruotis į malonias mintis ir užmigti teigiamai nusiteikus. Lengvas ir šviesus miegas padės tinkamai pailsėti ir nubusti kitą rytą su energijos ir optimizmo užtaisu.


Saldžių sapnų jūsų mažiesiems ir malonių emocijų prieš miegą!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis