Drąsi nuotrauka feisbuke įplieskė amžiną diskusiją

Dvynukus žindanti mama, kuri vienu metu dar ir atlieka darbus kompiuteriu – ši nuotrauka prieš kurį laiką apskriejo visus socialinius tinklus. Menininkė, paviešinusi šią savo šeimos albumo nuotrauką, įžiebė amžiną diskusiją – ar įmanoma suderinti motinystę ir karjerą?

Interviu vokiečių leidiniui „Tagesspiegel" menininkė Marina Abramovic pareiškė, kad vaikai yra kliūtis kūrybai ir prisipažino pasidariusi tris abortus, nes buvo tikra, kad vaikas būtų tapęs tikra katastrofa jos darbui.

„Žmogaus kūnas turi ribotą energijos kiekį, – pareiškė ji. – Ir man būtų tekę ją padalinti."

Reaguodama į tokius žodžius, Brukline įsikūrusi menininkė Hein Koh neseniai paskelbė labai stiprią nuotrauką, kuri iškart labai išpopuliarėjo internetinėje erdvėje. Nuotraukoje užfiksuota dvynukus maitinanti mama, kuri tuo pačiu atnaujina savo „Facebook" ir „Instagram" paskyras.

Po nuotrauka ji rašo:

„Kai mano dvyniams buvo 5 savaitės, nepaisant miego trūkumo ir dažno maitinimo (kas 2–3 val., 24 val. per parą, po 45 minutes kaksart), aš vis vien viską padarydavau. Marina Abramovic mano, kad vaikai trukdo moterims kurti, bet „FUKKK THAT". Marina kalba tik iš savo patirties, tai tik jos subjektyvi nuomonė, o ne objektyvi realybė. Buvimas mama (ypač dvynukų mama) man asmeniškai padėjo tapti geresne menininke – išmokau itin veiksmingai planuoti ir išnaudoti laiką, atsirinkti tai, kas svarbu ir nesukti sau galvos dėl viso kito, kaip tikra čempionė darau daug darbų vienu metu. Išmokau funkcionuoti (nors ir ne visu pajėgumu) net ir labai mažai pamiegojusi, ir visas šis chaosas, beprotybė ir kartais net kankynė mano darbus užtvindė naujų emocijų banga, todėl jie tapo įdomesni, daugiasluoksniai. Nesakau, kad vaikų susilaukę menininkai yra geresni menininkai nei tie, kurie vaikų neturi, ar kad pasirinkimas neturėti vaikų užkerta kelią į šias naujas patirtis. Tiesiog noriu pasakyti, kad motinystė ir tėvystė tėra dar vienas gyvenimo iššūkis – kol kas didžiausias suknistas iššūkis mano gyvenime – ir jei jam nesipriešinsi, bet ieškosi kūrybinių sprendimų, gali tapti geresniu žmogumi. Labai svarbu taip nukreipti šį iššūkį, kad jis padėtų judėti pirmyn, o ne sulaikytų kūrybos ir gyvenimo tėkmę."

Vien šia nuotrauka „Facebook" svetainėje buvo pasidalinta daugiau nei 2 tūkst. kartų

„Reakcija į šią nuotrauką mane pribloškė, – sako Hein Koh. – Rašiau savo atsaką į Marinos Abramovic komentarus, kreipdamasi į moteris menininkes, ir tikrai nesitikėjau, kad šiuo įrašu susidomės platesnė visuomenė."

Vida Press

„Mane visi liaupsina kaip didvyrę, kaip „mamą viršininkę", ir tai glosto savimeilę, bet mano tikslas nebuvo tapti pavyzdžiu jaunoms mamoms ir įkvėpti jas grįžti į darbą praėjus penkioms savaitėms po gimdymo. "

„Dėl to sulaukiau kritikos, bet tai nebuvo mano tikslas. Tenorėjau paneigti Abramovic komentarus apie tai, kad vaikai moterims trukdo kurti, kaip pavyzdį pateikusi savo patirtį, kaip susilaukusi vaikų tapau kūrybingesnė."

„Tėvystė ir motinystė yra sunkus, bet kūrybingas nuotykis, ir nors mūsų visuomenėje karjera ir šeima priešpastatomos viena kitai, aš manau, kad šios patirtys iš tiesų papildo ir įkvepia viena kitą."

„Manau, kad mums reikia kitaip suvokti šiuos „konfliktus", ir, kaip minėjau savo įrašuose, perprasti, kaip šie iššūkiai gali padėti mums judėti pirmyn, o ne verstų mindžikuoti vienoje vietoje. "

„Tenoriu skleisti pozityvią žinią tarp viso negatyvo, vyraujančio motinystės ir karjeros priešpriešos diskurse."

Hein Koh su vyru ir dvynukėmis.
Vida Press

Hein Koh yra skulptorė iš Niujorko, su vyru James Horowitz auginanti dvynukes. Ji taip pat ilgai dvejojo, ar nori turėti vaikų, nes bijojo, kad jie gali trukdyti karjerai. Koh abejojo, ar jai pavyks sklandžiai suderinti motinystę su darbu. Visgi sulaukusi 32 metų, bendru su vyru sutarimu, ji nusprendė tapti mama. Po pagalbinio apvaisinimo gimė dvynukės.

Niujorke gyvenanti menininkė sako, kad buvimas mama jai padėjo tapti geresne menininke – išmokė itin veiksmingai planuoti ir išnaudoti laiką.
Vida Press

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis